Ljubljana – Split : po kateri cesti?
Katero traso ceste je po vasem vedenju in izkustvu najbolje izbrat za Lj – Split zdaj, ko je dolenjska avtocesta kompletna?
Gotovo je najbolj komot skozi po avtocesti mimo Zagreba. Enako gotovo pa nekaj prisparas, ce prides na hrvasko avtocesto v Bosiljevem. A kdo ve, koliko je razlika v kunah?
Predvsem pa: a si hitreje skozi po avtocesti ali po drugi varijanti?
Pa varijante so zdaj vsaj se 3:
1. Zuzemberk, Crnomelj, Bosiljevo
2. Novo mesto, Metlika
3. Novo mesto, Dolenjske toplice, Crnomelj
Prosim za mnenje koga, ki stvar dobro pozna.
sama grem vedno po cesti žužemberk-črnomelj-vinica-bosiljevo. Ovinki me ne motijo, letos je bilo tudi manj del na cesti na tej relaciji, gre kar hitro.
Glede razlike v ceni ne vem točno, bi se pa strinjala z oceno, da je cca 10 e v vsako smer. Poleti je velika prednost poti čez Belo krajino, da se izogneš gneči tako na meji kot na cestninski postaji.
Prijateljica prisega na varianto: Novo mesto-Črnomelj-Vinica-Bosiljevo. Nisem še poskusila, domnevam, da ni bistvene razlike.
Najboljša varianta: Lj-Novo mesto-Semič-Črnomelj-Vinica (mejni prehod). Tam si na HR takoj na avtocesti.
Tudi meni je ta varianta najboljša. Od ZG preko KA je na AC taka gneča – ne glede na dan v tednu, tako da menim, da je najbolje priti na AC šele v Bosiljevem.
Cena – od meje do ZG je 5 HKR, potem pa ti lahko povem le razliko do odcepa Vodice. Iz ZG je 126 HKR, iz Bosiljeva pa 99.
želim ti pametno odločitev in prijetno vožnjo.
Hm, precej razlicna mnenja. ( Torej stvar ni tako enostavna, kot sem tudi predvideval.)
Via Michelin priporoca non-stop avtocesto, tudi kot najhitrejso. Nisem cisto preprican. Najbolj komot gotovo ( ceprav to ponoci pomeni tudi, da se moras najbolj trudit, da ne zaspis. :()
Pri varijanti Crnomelj me je doslej najbolj motilo dolgotrajno ovinkasto cijazenje ob Krki, pri varijanti Metlika pa mogoce se vec cijazenja po slabih cestah od Metlike na hrvaski strani.
Mogoce je pa res najbolje to, kar sam nisem navedel: NM ( do tam zdaj skozi avtocesta), potem pa pri Jugorju, Gorjanci na Semic in prek Crnomlja na Bosiljevo. Upam samo, da ta odsek mimo Semica, na zemljevidih oznacen kot zelo drobna cesta in ki ga ne poznam, ni zelo problematicen.
Hvala za ta predlog ( in vsa mnenja). Precej nagibam k njemu. Ce ne, bo pa verjetno avtocestna varijanta. Hvala tudi za dobre zelje za dopust na Hvaru.
Mogoce je pa res najbolje to, kar sam nisem navedel: NM ( do tam zdaj skozi avtocesta), potem pa pri Jugorju, Gorjanci na Semic in prek Crnomlja na Bosiljevo. Upam samo, da ta odsek mimo Semica, na zemljevidih oznacen kot zelo drobna cesta in ki ga ne poznam, ni zelo problematicen.
Od Novega mesta je bolje iti po partizanki, tj. NM-Dol. Toplice-Podturen-Črnomelj-Vinica. Sem domorodka in vsi se vozimo po tej cesti, toa, kakor veš.
Pot do Jugorja oz. čez Gorjance je zelo ovinkasta, z Jugorja do Semiča pa še ozka povrh. Vsi domorodci se vozijo v NM čez Dolenjske Toplice. To že nekaj pove.
Z AC skreneš na izvozu NM-zahod, vsaj mislim tako, se nisem še peljala, ker mi se vozimo po dolini Krke in skrenemo z AC že v Ivančni Gorici. Poglej malo na zemljevid.
Ma kaj sprašuješ. IZ lj sta sam dve variante… Če startaš LJ-šiška oziroma ljubljane
LJ-ZG-SPLIT skoz po AC (do Bosiljevega je točno 200 km cca 2 uri vožnje)
Ali pa LJ po AC do Muljave in potem po partizanski magistrali skozi Žužemberk Črnomelj Vinica Bosiljevo (do Bosiljevega je točno 120 km cca 1uro 40minut vožnje
1 varianta plačaš več cestnine v kunah in potrošiš cca 10 l več bencina in cca 20 minut več vožnje, če ni zastojev. Edina prednost da se voziš skoz po AC.
2 varianta je cenejša, porabiš manj časa je pa malce več ovinkov in kdor ne prenaša ovinke in nerad vozi ponoči, če te ceste ne pozna je bolje, da izbere AC
Vse ostale variante via NM ali katerikoli druge so slabše in daljše. Na metliko se je vozilo takrat, ko še ni bilo avtoceste ZG-Split. In si vozil do splita po stari cesti skozi plitvice.
Ti kar misli in vozi po svoje ( si na cesti ne bomo delali drena:)), ampak jaz sem se zdaj odlocil drugace.
Srednja pot tvojima 1 in 2 je varijanta- avocesta NM, nato Dol. Toplice, Crnomelj, Vinica, Bosiljevo.
Se zmeraj bistveno krajsa in hitrejsa od avtoceste. Izogne se pa najbolj ovinkastemu poteku ceste ob Krki ( naprej proti Crnomlju je manj ovinkasta) in je od te daljsa le kakih 10 km.
Mislim, da bo to najboljse. Ln.
1 varianta: LJ-NM-DOL.TOPLICE – ČR – VINICA – BOSILJEVO
pomankljivost 1 variante (po moje, da ne bo pomote!) – do Podturna vedno skozi vasi, ovinki, od Podturna naprej pa “partizanka” ki je kar precej LUKNJASTA. zato mi izberemo…
2 vairanto: LJ-NM-JUGORJE-SEMIČ-ČR-BOSILJEVO
pomankljivost 2 variante – čez Jugorje do odcepa za Semič so Gorjanci, torej ovinki!!!
Potem do Semiča, pa ni nobena ozka cestica, je kar normalno široka, nova cesta, brez lukenj…
tista 1/2 Gorjancev pa ni tako huda, vsaj za nas
pa še za Jelko “domorodko” – vse več domorodcev se zaradi izredno slabega in vse slabšega stanja partizanke vozi do NM – preko Uršnih sel! Je manj luknjasta cesta….pa še prej si, četudi se voziš 60km/h. Povedano od “domorodca”
Zdravo,
najhitrejsa in najbolj prijetna pot iz Ljubljane je skozi Metliko do avtoceste A1 ( malo pod Karlovcem) in potem do Splita.
Torej Po avtocesti kot da bi sel v Zagreb ampak z avtoceste gres dol ze čez pol ure, na Novo Mesto zahod – izhodu in gledas smer Metlika. Dobro uro rabis priblizno do meje in hrvaske avtoceste. Potem pa Mala Kapela – sv. Rok ( ena ura in pol) in do Splita se dobra ura in pol.
štiri ure in pol traja cela pot.
srecno
pa kaj res ne morete zaklenit tem izpred enega leta, da bi skakale na vrh????
ker tole je pa že absurdno, da folk piše v 10 let stare teme, po kateri poti na dopust…[/quote]
Meni je pa hecno, kako folk sploh najde teme izpred let. To, da greš nekomu, ki je leta 2010 spraševal, kako do Splita, odgovarjat v letu 2016 je pa sploh nedoumljivo.
Ampak ja, tako zdaj laufa tale forum …