Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ljubljanska urgenca

ljubljanska urgenca

Pred enim tednom so svečano odprli novo urgenco in na nesrečo sva jo z mamo obiskali včeraj…
Katastrofa od katastrofe!

Jasno je, da je na vsaki urgenci na svetu čakanje neskončno in da se v tem ne razlikujemo od ostalega sveta, ampak ob odprtju so oblubljali ne vem kakšne vse spremembe, kako bo zdaj vse super, kako bo vse učinkovito, kako se bodo čakalne dobe skrajšale, blablabla
RECI IN PIŠI: 10 UR! Od 16.30 do 2.30! Doma sva bili ob 4.00 (mama živi 5 minut od urgence!)
Samo na prvi pregled v sprejemni, da so mamo popisali, zakaj je sploh prišla, je trajalo ENO URO IN POL!
Na srečo so ji takrat vzeli 3 merice krvi za različne preiskave, tako da ni bil potreben naknadni odvzem, ker tisti, katerim tega niso naredili, so čakali 6-8 ur na pregled pri zdravniku in potem še dodatne 3 ure za dodatne krvne preiskave!
Mislim, da je tale čakalna doba na urgenci prešla vse mere!

Druga stvar so ti opevani super moderni in krasni novi prostori: BREZ OGREVANJA!
Čakalnica je velika, stoli tako-tako, za vsest se so še nekako, ampak za sedet 10 ur in vsi vemo, da se na urgenci ne posedi pol urice, ampak kar nekaj ur, so pa katastrofa!
Da ne govorim o ljudeh, ki so na ležalnih vozičkih, da ni enega prostora za njih, ampak so kar tam, eni na sredi, eni malo ob robu, kakor kdo, če so ob robu, ni stolov za svojce, nikjer pa ni nobene zasebnosti!
Prostor je ogromen in mislim, da bi se lahko uredila zasebnost vsaj s paravani in kakšno zaveso, pač taki boxi iz paravanov ob zadnji krajši steni, da bi vsaj ti ljudje na ležalnih vozičkih imeli nekaj zasebnosti!
Še glede stolov, poleg udobnejših stolov za dolgotrajno čakanje, sem pogrešala še kakšen prostor z mizo. Čakalnica je res ogromna in lahko bi postavili nekaj miz s stoli, kar bi ob dolgem čakanju res prav prišlo.
Čakalne dobe so neskončne, ljudje smo po nekaj urah lačni, ponudba hrane je precej skromna. Če že ni možnosti za menzo, je vsaj možnost avtomatov s toplo hrano. Sicer je en avtomat s toplimi sendviči, a na voljo so le sendviči in to samo 4 različne vrste. Pogrešala sem kakšno toplo juhico, torej toplo lahko hrano za paciente in tudi za spremljevalce, pa še pogreli bi se, ko smo bili vsi tako premraženi.

Najbolj od vsega je pa katastrofa to, da smo v tej lepi in super novi čakalnici vsi zmrzovali! Osebje pravi, da naj bi bilo v čakalinici kakšnih 15 stopinj! Še ko je bila polna čakalnica, je bilo veliko ljudi ogrnjenih z bundami, kakor se je pa spraznila do polovice, smo bili vsi oblečeni v bunde, zapeti in zadekani! Piha z vseh strani, tudi če se vhodna vrata ne odpirajo pogosto, ko se pa še vrata odpirajo (pazi to: včasih se tudi sama od sebe!!!), pa itak še dodatno piha mrzlo, tako da kdor je bil včeraj in ponoči na urgenci, je danes prepihan in premražen in svetujem čajčke in limonce v izogib prehladu!
Ja, še tole, glede ogrevanja, v prostorih kjer so ordinacije in kjer je medicinsko osebje, so stropne zračnike prekrili s pleničnimi podlogami, ker je bilo nemogoče delati, ko piha z vseh strani! To je za prijavo na delovno inšpekcijo!
Nova super urgenca my ass!

Drago Ministrstvo za zdravje, SISTEM NA URGENCI NE DELUJE! ČAKATI 10 UR NA PREGLED JE NEDOPUSTNO!
NE, NISO KRIVI ZDRAVNIKI, SESTRE IN OSTALO OSEBJE NA URGENCI, KER SO KRASNI!
Resnično vsem kapo dol, ker v vseh teh razmerah ohranjajo srčnost in prijaznost, zdravniki in sestre na pregledih so strokovni, z njimi smo pri nas že prej imeli res samo dobre izkušnje in tudi včeraj oziroma danes ponoči sva imeli z mamo z njimi zelo dobro izkušnjo, sestra in zdravnik sta se nama celo opravičila za tako dolgo čakanje, najpomembnejše pa je, da so mamo strokovno uštimali kakor je treba.

Ministrstvo za zdravje je obljubljalo oh in sploh novo urgenco. Zanima me, kje je ta nova super boljša urgenca, ker v Ljubljani je ni! Je še slabša kot stara! Vsi v čakalnici (nas je bilo kar precej!) smo se strinjali, da je bilo prej veliko bolje!

Upam, da si tole tudi v resnici naslovila oziroma poslala na Ministrstvo za zdravje? Ker močno dvomim, da (vsaj odgovorni) visijo na tem forumu in prebirajo, če so kakšne pritožbe na njihovo delo.

kolikor sem jaz razumel, bodo še povečali osebje. Prostori so novi in večji…..ekipa je pa enakoštevilčna kot doslej…verjetno ne gre v enem tednu dobiti sposobnega kadra ki bo lahko delal samostojno.

A ne greš na urgenco,če je življenje ogroženo, ne pa na juhco?

Meni tudi ni tole jasno.

Juhco, pa povštrčka pa mogoče še eno dekco… Ega, zakaj si pa ti pravzaprav na urgenci? Če so te po triaži pustili čakat 10 ur… POTEM NI BILO URGENTNO.

Bila na novi urgenci, sredi noči. Sprejeta v manj kot 10min, potem slabih 15min da so me not poklicali, obravnava, odvzem krvi, dobila zdravila v žilo, čakanje na izvide. Vse skupaj 4 ure. Je odvisno od tvojega stanja ko prideš, in se odločijo kok nujen primer si.
Nisem prišla z rešilcem.
Čakalnica je res hladna. Stoli niso višek udobja ampak tudi stari niso bili, sploh ne tiste klopi.
Spremljevalec je pogrešal TV, da se zamoti med čakanjem.

Tudi na stari urgenci nisem bila nikoli več kot 4 ure. Vedno hitro IN in v normalnem času OUT.

Osebje izredno prijazno.

Tole ne, bom pa napisala malo lepši zapis in jim poslala še ta teden!

Res je :))))

Ob 16.30 dela popoldanska ekipa v ZD kjer imaš zdravnika. Zakaj pa nista šli k zdravniku v ZD?

Glede kadra, mislim, da se niso predvčerajšnjim spomnili, da bodo včeraj odprli novo urgenco in jim zdaj navrat na nos primanjkuje kadra!
Tudi če je enako število zaposlenih, bi morale bit čakalne dobe podobne prejšnjim, torej nekje 5-6 ur za vse skupaj.

Moje življenje ni bilo ogroženo, bila sem spremljevalka in juhica bi mi zelo pasala.
Mamo je pa poslala osebna zdravnica pod nujno na IPP, čeprav se tudi ona ni počutila nič slabo, a je sumila na začetek nečesa hudega, kar naj bi tam ovrgli ali pa potrdili in preprečili. Na tistem mrazu bi tudi njej topla juhica zelo sedla.

Pripeljal me je partner v dopoldanskem casu. Cakalnica nabito polna.
V triazo bila sprejeta v manj kot 10ih minutah.
K zdravniku sprejeta cez ca. 20 minut.
Na slikanje glave cakala prib. 20 minut.
Notri opravila res podrobno slikanje, ca. 5-10 minut.
Zatem cakala 10 minut na izvid in ponovni pogovor z zdr.
Opravila v manj kot dveh urah.
Osebje res prijazno, vse je bilo tekoce, hitro in brez zapletov.
Na koncu sem oddala se anketni vprasalnik glede zadovoljstva s storitvijo in se podpisala s polnima imenom in priimkom, ker sem bila RES zadovoljna z vsem. Bravo!
Je bil pa to moj prvi tak obisk urgence.
Upam, da nikoli vec.
(zdaj pa zdravljenje in terapije …)

par dni nazaj z mamo (80 let) , bruha že 14 dni praktično cel dan, razen ponoči se umiri, grozne bolečine v želodcu, shujšala 5 kg, ne drži nobene hrane,osebna zdr ji predpisuje najprej ene tablete potem druge, na krvni izvid sva čakali 1 teden, ki je pokazal velika odstopanja naju je napotila na gastro in iz gastra na urgenco. No čakali sva 10 ur za prvo obravnavo, posteljo za ležat sem mogla po 6 urah izboriti, prosila sem naj ji dajo saj proti bolečinam kaj, me je napotila v lekarno po Lekadol. Po prvi obravnavi sva čakali 1.5h na izvide, potem so jo HB dali na infuzijo in nafilali s protibolečinsko enekcijo, kar naenkrat je moral zdravnik nekam skočit, so naju poslali nazaj v čakalnico, kjer sva ga čakali še 2 uri, da je prišel povedat svoje ugotovitve. Torej samo čakanja 13 ur in pol.

OOOO še kako boste rabili urgenco….ko bo mimo 8 ur čakanja se spomnite, da vas čakata še najmanj 2 uri.

Sem že napisala, poslala jo je osebna zdravnica. Vsi, razen najbolj nujnih, so čakali minimalno 6-7 ur na regle pri zdravniku, večina 8-9 ur, dokler se ni vse skupaj ustavilo za ene 2 uri, ko sva odhajali domov, jih je bilo še nekaj v čakalnici, ki so prišli pred nama ali tik za nama.

Dekica ne, debela deka bi bila pa dobrodošla, ker je čakalnica res mrzla in prepišna. Povštr prav tako dobrodošel za toste, ki ležijo. Moja mama sicer ni ležala, razen potem v ambulanti in ker ima težave z vratno hrbtenico in pritiskom glave ob trdo podlago, pretok krvi ali ka, so ji hromele roke in se ji je vrtelo v glavi od pol urnega ležanja z glavo na trdem.

Saj ravno zaradi take miselnosti, kot jo imaš ti, pa smo am, kjer smo. Človek e bolan in trpi, ni mu dobro že tako, torej na urgenci ne sme pričakovati nobenega udobja in prijaznih čakalnih okoliščin, ker poanta je itak, da trpi in ni tam, da bi mu bilo udobno!
Te razumem, tudi sama sem tako razmišljala, dokler nisem nekajkrat obiskala urgenco in videla tam vse te uboge ljudi! Kaj si res ne zaslužijo niti minimalne zasebnosti in prijazne čakalnice?!

Na stari urgenci smo mi čakli najmanj 2 uri, največ pa 6, nekje 5-6 mislim, da je bila kar stalnica.
Tisti, ki so danes ponoči prišli po polnoči, so res veliko manj čakali, 3-4 ure vs skupaj. Saj če bi to vedela, bi jo peljala ponoči, a ko dobiš od zdravnika napotnico za urgenco, se pač ustrašiš in greš čim prej.

Ob 16.30 dela popoldanska ekipa v ZD kjer imaš zdravnika. Zakaj pa nista šli k zdravniku v ZD?
[/quote]

Ker jo je ta osebni zdravnik v ZD na pregledu pred cepljenjemproti gripi poslal pod nujno na urgenco.

V enem dnevu, prvič prišla na urgenco ob pol treh zjutraj. Opravila do pol šestih.

Potem ob pol desetih dop nazaj. Čakala do 14.45. Takrat sem čez migreno fasala in nisem mogla več. Dali so mi an hitrico tablete, izvide, da sem lahko šla. Bila sem čisto na robu. Celo noč ne spat, potem pa se 5 ur prekladaš po klopeh, stolih. Groza.

In mene je prav tega strah, ko imaš bolečine, da skoraj znoriš, čakaš tam še nekaj ur. Vedno sem. Skoz traižno grem, ampak čakam kot bimbo v bolečinah.

Meni je urgenca nočna mora številka 1.

Kaj ni pri teh letih, da te vzamejo prioritetno?
Moja mama je stara 75, mislim da še ne spada v to skupino, ki ima prednost po starosti. Vem, da imajo prednost majhni otroci in starejši ljudje, vsaj včasih je bilo tako.

Sredi noči pričakujete toplo juhico na urgenci? Resno?

Vse je odvisn od tega kaj ti je. Bila na SNMP v petek okrog 15h, iz urgence smo šli okrog 18h, s tem da smo ca 1h čakal izvide.
Baje pa urgenca zdaj išče ca 15 medicinskih sester, to mi je prišlo na ušesa.

Istočasno bi pa manjšali število javnih uslužbencev…

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Kaj ni pri teh letih, da te vzamejo prioritetno?
Moja mama je stara 75, mislim da še ne spada v to skupino, ki ima prednost po starosti. Vem, da imajo prednost majhni otroci in starejši ljudje, vsaj včasih je bilo tako.
[/quote]

80 let stara mama prioriteta? Za zpiz in durs zihr ne.

Urgenco v Mb. sem v svojih 33 letih obiskala 4 krat zaradi hude alergije, ki se mi pojavi iz neznanega vzroka. Sicer me ni dušilo, sem le grozno izgledala, povišana temperatura, močno zatečen obraz, celo telo v mehurjih, slabo počutje. In nikoooli, nikoliii se ni zgodilo, da bi preživela na urgenci več kot 2 uri. Obravnavana vedno v roku 10min, pregled nikoli kasneje kot 15 min,izvidi se ponavadi čakajo malo dlje. Gledam pa včasih ene, ki pridejo na urgenco zaradi kraste,zaradi 3 dni driske in ostalih bedarij. Ena ženska je letos poleti celo štrikala v čakalnici in spraševala, če bo še dolgo čakala. Takšnim bi morali mastno zakasirati storitev. Če je s človekom res hudo, je obravnavan v roku par minut, ostali pa čakajte več ur, prav vam je, kaj pa delate gnečo tam, kjer je prostor za urgentne/ življenjsko ogrožene primere. Pohvala UKC Maribor.

Zakaj pa ne? Nihče ne pričakuje restavracije ala Gordon, ampak avtomat z juho bi lahko imeli. Na urgenci je znano, da čakaš ure in ure. V tem času še tako bolan človek postane lačen. Znano je tudi, da bolnikom najbolj pašejo juhice. Tudi jaz sem za pacientom bolj prijazno čakanje. Ko greš na urgenco, si že tako ves bogi, potem te pa ubijejo še s človeku neprijaznim čakanjem.

Moža sem peljala na urgenco, ker je imel občasno ponoči napade dušenja in ga je to zbujalo me spanjem. To se je dogajalo cca 1 mesec občasno in sva pripisala stresu. En večer ga je napas prijel že pred spanjem in sem vztrajala, da greva takoj na urgenco. Napadi so bili kratki, počutil se je povsem dobro, nič posebnega. Na urgenco sva prišla še v smehu, klepetala med čakanjem, še z zdravnikom smo se hecali, ker je imel izvide krvi ok, rtg pljuč super, nič posebnega… Ker niso našli nič, ga je dal zdravnik še kao za vsak slučaj na UZ srca in potem panika! Če ga ne bi peljala na urgenco, noči ne bi preživel!
Toliko o tem, ko nekdo zgleda čil in zdrav na urgenci. Eni ljudje smo malo bolj trpežni in ne pademo skup za vsako trebušno virozo, kar pa ne pomeni, da smo pa super zdravi in smo prišli na urgenco samo gužvo delat!

New Report

Close