Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek logoped

logoped

Želela vas bi vprašati, kakšne imate izkušnje z logopedom. Moja deklica je stara 4, 5 let in niti približno ne reče črke R, pa tudi šumnike včasih da včasih ne. Pa občasno reče npr. kamalone namesto makarone, . Vesela bom kakršnekoli info o tem kdaj je primeren čas za obisk logopeda. Nekateri so mnenja da je pri njenei starosti obisk še prezgoden. Kaj pa menite ve?? hvala

Logoped lahko svetuje kakšne vaje. mislim pa, da zaenkrat še ni panike, marsikateri petletnik ne reče črke r. Če po pediatre ob sistematskem pregledu pri 5 letih opazil kakšno pomanjkljivost glede izgovorjave, vas bo tako ali tako napotil k logopedu. Predvsem otroka ne forsirajte. vse ob svojem času, eni prej, drugi kasneje.

Nekateri, kdo je to?? Strokovnjaki ali sosedje, prijatelji??

Pogovori se s pediatrom in povej, da te skrbi in da želiš, da se prvi pregled opravi že zdaj in naj logoped odloči je prekmalu ali ne. Tako bi naredila jaz! Pediater ti mora dati napotnico, če jo želiš!!!

Veš, pri enih je res prekamlu, pri enih pa logoped ugotovi, da je potrebno še kaj drugega, kajti logoped otroku pregleda tudi usta, jeziček…včasih je potrebna operacija……torej zakaj čakat, naj pogleda in pove zakaj še ni prave izgovorjave in ali bo to šlo le z vajami ali pa gre za kaj več in le zakaj bi te skrbelo, ko bi lahko začeli že z vajami in bila bi vsaj mirna.

Pozdravljena!

Moja hčerka je pri 4,5 let še govorila s namesto c in š namesto č (kopalniSa, Ševlji,…). Ko sem to omenila pediatrinji, nama je takoj dala napotnico za logopeda. Je rekla, da je najbolje čimhitreje ukrepati, ker se sicer otrok navadi in se pravilno sliši in ne ve več, da je narobe (nekaj takega). Tako da sva kar šli. Ker je bila hčerka takrat še bolj sramežljive sorte, sem jo na to kar nekaj časa pripravljala, saj si nisva mogli privoščit, da bi prišli tja in ne bi odprla ust. 🙂 No, od trenutka, ko sem jo začela pripravljati na logopedinjo, je mala začela govoriti “kopalniCa”, Čevlji,… No, pa sva kljub temu šli. In, ko se je logopedinja z njo pogovorila, se je obrnila k meni in me prijazno vprašala, zakaj sva prišli. 🙂

Jaz na tvojem mestu ne bi odlašala. Pri 4,5 je že kar čas za logopeda, če se TEBI tako zdi, da nekaj z govorom ni v redu. Ni pa to noben bav bav. Hčerko lepo pripravi in to je to.

Srečno!

---------------------------------------- Nisem volila teh volov!

Na sistematskem pri 5-ih letih bosta šli k logopedu in ta vaju bo naročil. Zagotovo, če še ne bo rekla r in šumnikov. Naš je bil isti. Šimniki so potem z vajami prišli kar hitro ( 2-3 mesece ) r pa še pri dobrih sedmih ne reče čistega.

pri pretih letih boste imeli sistematskega, če ne prej vas bo verjetnp poslala takrat vaša zdravnica.
sicer pa, z otrokom govorite pravilno, ne pa ga popravljat, takšen nasvet smo dobili mi od logopedinje. k njej smo šli po sistematskem pri 5 letih. ker je bila vmes planirana ORL operacija nismo dobili niti vaj, te smo dobili cca. 2 mes. po operaciji. svetuje se da otroku bereš krajše zgodbe potem pa se o njih pogovarjata. pa saj to verjetno že veste.

Za obisk pri logopedu nikakor ni prezgodaj. Prezgodaj je morda do tretjega leta, pa še to le v primeru, da gre le za artikulacijske motnje in ne za kakšne zaostanke v razvoju. Tako da, pokliči in se naroči. Panike pa res ni.

LP od logopedinje

Tudi moja hči ima take probleme in sva že dobil napotnico za logopeda.
Zanimajo pa me vaša priporočila za dobrega logopeda v Ljubljani. Baje da je ena dobra v Zavodu za gluhe v Lj. IMa morda katera kakšno telefonsko, da bi jo naročila? Lepoooo prosim, lahko tudi na mail.

Hvala in lp pini

K logopedu naročajo različno, glede na obliko in jakost motnje govora, pa tudi od ambulante do ambulante različno. Nam je dal psiholog napotnico za R na sistematskem pri treh letih (pred 12 leti), edina “mestna” logopedinja pa nam je že takoj povedala, da bomo čakali eno leto, ker prej nima smisla. Ko nas do 4,5 let še zmeraj ni klicala, sem preverila kdaj bo, pa je rekla, ko bo 5, če še ne bo šlo samo od sebe. Smo šli v večje mesto v večjo ambulanto. So se nam opravičili, ker smo zaradi bolniške enega izmed logopedov čakali tri tedne, pa tudi sicer se jim je zdelo, da smo pozno prišli. Šli smo samo trikrat, najprej za srednji R, drugič za zadnji R in tretjič za prvi R. Govorne vaje potekajo večinoma preko pesmic. Žal jih nimamo več, ena izmed njih je bila nekaj o hruškah debeluškah, zadnja beseda, ki jo je morala hčera osvojiti, pa je bila radiator. So nam pa rekli, da dobro, da ni težava v šumnikih, ker se jih prej lažje odpravlja, saj ko se jezik postavi narobe, je to težko popravit.

New Report

Close