Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek LOGOPED – Problem z izgovorjavo črke Š in Ž

LOGOPED – Problem z izgovorjavo črke Š in Ž

Pozdravljeni,

Hčeko (3 leta in 5 mesecev) imam naročeno v januarju za logopeda zaradi “čudnega” izgovarjanja črk Š in Ž —Š izgovarja kot CŠ, Ž pa kot DŽ). Vseeno se mi za logopeda zdi dokaj zgodaj, zato me zanima, če je bil že kdo z otrokom zaradi enakega problema pri logopedu.

Če ste bili, me zanima, kakšne “vaje” vam je priporočil logoped, da bi se izgovorjava teh črk popravila.

Za vaše informacije se vam najlepše zahvaljujem.

mi smo začeli hoditi k logopedu pri 5 letih , nismo govorili R in nerazumljivo Š,Č,Ž… logopedinja je rekla da so Š Č Ž večji problem kor R …..

sedaj R obvlada…še vedno pa pilimo Š Č Ž

se mi pa zdi da se pri 3 letih in pol še ne mudi… a ne dajo pediatri napotnico tam okrog 5 leta če kaj ni v redu? mislim da je pri nas tako

Ja res je malo zgodaj, ampak ne skrbi, bolje prej kot pozneje. Pogledali bodo njeno gibljivost jezička, še nekaj prob bodo naredili in nato ti bodo povedali kaj je potrebno delati, ponavadi so to vaje, ampak z njimi se začne kasneje, oziroma nič na silo. Naj te potolažim, da sva midva z mojim sinom zacela tudi ze pri 4 letih, v prvem razredu 9 je govoril tako, da ga nihce razen mene ni razumel in potem je vsak dan napredoval, imel je cudovito uciteljico, ucence in je zdaj 7 letu izgovarja, bere, piše brez napak…povedali so, da je z njim vse okej, samo da pač potrebuje malo več časa in res je, čez noč pred kratkim, ko so začeli pisati, brati, se mu je odprlo.

Drugače pa sva vaje delala nič na silo, tako ob igri, ko je želel, ali ko sploh ni vedel,da se učiva,največkrat ob vožnji v avtu.

Midva sva dobila razne liste, na katerih so narisane slicice z besedami, crkami, ki delajo tvojemu otroku tezave in nato to vadis, ponavljas, vmes lahko se barvas, saj ves tako male je treba motivirati, ne mores mu reci, zdaj pa za mizo se bomo ucili. Brez skrbi, le mirno k logopedu, tam je zato, da ti pomaga, srečno!

Pozdravljena! S hčerko, ki je imela iste težave (interdentalni sičniki in šumniki) sva bili prvič pri logopedinji pri 4,5 letih in je rekla, da je pred petim letom zgodaj za logopeda. Zato sva dobili kontrolo čez pol leta, vmes pa za izvajat vaje z jezikom: ne vem, kako naj ti razložim, nekako jezik nalimat na nebo in nato hitro dol, da zazveni kot konj, ko hodi (njej sem rekla:kako dela konjiček, in je vedela, kaj mislim). S tem naj bi krepil mišice jezika in izboljšal izgovorjavo. To naj bi počeli večkrat na dan po kako minuto. Poskusi, škoditi ne more. Pa srečno!

Pri tej starosti je še prezgodaj za logopeda. Če se ne bo uredilo samo, razmišlajte o ukrepanju šele po petem letu.

Tudi midva s sinom sva šla na obravnavo zaradi šumnikov v 5 letu in v nekaj mesecih izboljšala govor.
Mislim, da otroci v tej starosti bolje sodelujejo kot mlajši. Vsaj tako je povedala tudi logopedinja. Mislim pa, da vseeno ni nič narobe, če gresta zdaj, škoditi vama ne more.
Lep pozdrav.

Mi smo začeli pri isto stari kot je tvoja. Vendar naša ni govorila polovice črk. Popravila se je zelo hitro.

prej ko greste k logopedu, prej se začnejo vaje, kar pa sicer ne pomeni, da bo tudi napaka odpravljena tako hitro, vendar …. DLJE KO OTROK GOVORI NEPRAVILNO, težje se napaka odpravi kasneje.
T.

New Report

Close