lovci
Evo, to so eni taki ljudje, ki jih res ne prenašam. Poznam 5 moških, ki se ukvarjajo z lovom. Saj drugače niso napačni, ampak njihovo mišljenje o lovu, da so živali manj vredne, kako se nekateri sproščajo na tak način, da prežijo na živali, mi gre na bruhanje. In kako to opisujejo… prav oči se jim svetijo!
Večkrat sem se pogovarjala z lovci, da bi poskusila razumeti njihovo mišljenje, kaj jim je všeč pri lovu, zakaj to počnejo, če se jim živali nič ne smilijo… Koliko mi je reklo, da je lov šport. Da jim adrenalin dela kot nor, ko ustrelijo žival in potem morajo teči zanjo, ali sledijo krvavi sledi. Pa kako se je en smejal, ko je pravil, da ko ustreliš kunca, se zadere, da te zabolijo ušesa. Pa
Pri nas lovci imajo poseben status. Nekje sem zasledila, da je v Sloveniji okoli 22.000 lovcev! Od 2 milijona prebivalcev! En lovec na 100 ljudi. Tudi pridobivanje lovskega dovoljenja in posledično tudi orožja je lahko dobiti. Najbolj zabavno pa je, ko lovci nazdravijo ulovu, se ga nacedijo, se šopirijo s puškami, včasih pride celo do streljanja in v skrajnih primerih tudi do smrtnih žrtev.
Sosedu je lovec ustrelil psa, ko je bil le-ta privezan pri hiši! Ni tekal neprivezan po gozdu in kao strašil njihov potencialni plen. Na takšen način bi lahko še kakšnega človeka ustrelil po nesreči. No ja, saj ne bi bilo prvič, ko bi lovec koga ustrelil ponesreči. Samo da se ponavadi ustrelijo med sabo ponesreči…
Pa kako veselo razlagajo, da oni vzdržujejo normalno število živali v gozdu in da brez njih, bi se določene vrste živali preveč razmnožile. Ja, seveda, res ne razumem, kako je lahko narava na milijone let to “urejala” brez lovcev.
Tisto o medvedih je tudi svinjarija. Lovci trdijo, da jih je ne vem koliko, znanstveniki pa, da jih je pol manj. Ko so vprašali določene lovce, kako vejo, koliko je medvedov, so rekli, da so jih preprosto prešteli. In ko so jih vprašali, kako vejo, da niso prešteli dvakrat istega medveda, so rekli, da pač vejo. Res kredibilno.
Kaj me je razjezilo, da sem to napisala? To, da je lovec v Sečovljah ustrelil belo čapljo, zaščiteno vrsto, ki ji grozi izumrtje. Bravo, lovec, res si heroj s puško v roki!
Pred enimi štirimi leti je lovec iz okolice Ilirske Bistrice ustrelil risa! Prvega risa, ki so ga zasledili v tistem gozdu po več kot desetimi leti.
Pravijo, da delajo v korist naravi, a ni res – prej jo uničujejo kot kaj drugega.
So vaši možje, partnerji, očetje lovci? Se strinjate z njihov mišljenjem, vam je vseeno, ali se niste dokončno sprijaznile?
Meni osebno je grozljivo videti po stenah tiste trofeje – glave ubitih živali. Za moje pojme so morbidne. Kot da bi si dali na steno glavo psa ali mačke, ki smo ga imeli, potem ko je umrla. Pa še to bi prej razumela, saj nam je taka žival nekaj pomenila.
Točno tako. Lovci so psihopati, saj ubijajo iz užitka. Tudi jaz poznam (največ v sorodstvu) veliko lovcev. Fazane npr. gojijo le zato, da jih potem izpustijo, potem pa veselo po njih. Da sploh ne omenjam s kakšnim smehom in veseljem razlagajo drug drugemu podrobnosti o lovu na to ali ono žival. Če pogledaš njihov forum, imajo celo slike umirajočih in mrtvih živali, ki so jih ubili ali samo ranili (pokončali so jih potem njihovi psi). Da ne omenjam koliko psov in mačk prasci pobijejo. Ti norci bi tudi človeka z lahkoto ubili. Če se med sabo pobijejo na lovu, pa naj se. Nobene škode.
No,tkole moj mož je lovec in jaz bom govorila iz mojega stališča,zato me ne rabite takoj napadat.
To da je moj mož postal lovec je moral najprej lepo plačat,naredit šolo,imel je 22izpitov,za orožni list je moral na psihoteste in zdravniški pregled,za nošenje orožja so tud predpisi(vedno v torbi ločeno od nabojev).
Pa tega,da lovci hranijo živali pozimi jim nosijo sol,čistijo gozdne poti,to pa itak noben ne vidi,pa to da morajo obvezno imeti delovne ure tega tudi nihče NIČE vedeti.
Ko boste živeli takorekoč v medvedovem brlogu,ko boste šle zjutraj u službo pa vas bo “prijazno”pozdravil medo pri avtu,pa na vašmu vrtu za hišo hlastal vaše hruške(pa verjemite,da se negre za tiste hruške)ampak za strah.
Aja pa sprehod z vozičkom,ko srečaš to grozno zverino.tudi ni prijeten a-ne?
No če ste kaj takega doživele me boste razumele,drugače pa me boste obsojale.
Jaz govorim iz stališča,ki ga vidim in nikakor ne zagovarjam tistih lovcev,ki mislijo,da so carji,če majo puško.
No pa lep pozdrav pa veselo na obdelavo:))
Moj oče (tako kot dedek, pradedek, praprapra…) je lovec in v najstniških letih sem mu težila, da je morilec. V resnici pa je super človek in ga imam rada, z vsemi njegovimi pomankljivostmi (ki so v resnici samo drugačnosti!)
Sem tudi vesela, da gre na ta način vsaj na zrak, kar ga ohranja pri zdravju. Skozi ta svoj hobi je spoznal veliko ljudi in ima mnogo zanesljivih prijateljev, na katere se lahko obrne, če je v težavah.
Pije sploh ne (in nikoli ni), psihopate (tudi take z orožjem, ki ga dandanes ni težko nabaviti) pa žal najdeš tudi v drugih poklicnih itd. skupinah (saj gledate televizijo), med sosedi, mamicami, učitelji, župniki, tajnicami, policaji, zdravniki, internetnimi zasvojenci …
Lep vikend!
seveda, narava je urejala gozdno populacijo, dokler jo je lahko. ko pa je človek začel krčiti gozd in si prisvajati ta prostor, da je lahko gradil svoje hiše, ceste…, pa se je to spremenilo. in zato rabimo tudi lovce. ker ni več zveri kot sta volk ali ris, da bi se hranila s srnjadjo, na primer. mislim, da lovce rabimo, niso nikaki psihopati, to je pač njihov hobi. zakaj se potem ne spravite še na ribiče, češ da pobijajo ribe? slednji v resnici skrbijo za ribji živelj-vlagajo mladice iz ribogojnic, urejajo (kolikor se to da) bregove rek in seveda lahko zato ujamejo tudi kakšno ribo, saj plačujejo letno članarino, iz katere se potem urejajo reke in njihov živelj.
Jaz poznam kar nekaj lovcev in nihče izmed njih ne hrani živali, ne ureja narave… Samo vsi srečno čakajo na strel in potem uživajo v masakru, za še večji cinizem se vsi nasmejani, siti in napiti slikajo s trupli. Verjamem, da ostajajo tudi taki lovci, ki za živali skrbijo, vendar tudi ti vseeno primejo za puško in streljajo…. S pretvezo, da skrbijo za populacijo…, yeah right… Po stenah pa visijo sami kapitalci… Zakaj pri bogu bi moral človek odrejati kdo bo živel na naši zemljici in kdo ne?! Zame je užitek v smrti živega bitja skrajno primitivno in do konca bolno obnašanje in obsojam vse lovce, ki streljajo, ubijajo in se ob tem naslajajo.
tudi jaz ne maram lovcev. poznam jih kar nekaj in nihče ni ljubitelj narave ali živali, na lov hodijo iz užitka, mučijo živali (zame je mučenje, če zanalašč raniš žival, potem pa jo zasleduješ ali spustiš pse nad njo). ker sem članica društva proti mučenju živali, sem videla že veliko primerov, kako so lovi grdo ravnali s svojimi psi. enkrat na teden grejo na lov, drugače jih imajo zaprte v majhnih ogradah, mnogo preveč psov na kupu.
preden lahko kdor koli odloči, koliko živali je za odstrel, bi morali zanesljivo prešteti, koliko živali je v gozdu, ne pa verjeti lovcem, ki jim gre samo zato, da jih lahko pobijejo čim več. itak da bodo raje napihnili število, kot da bi povedali kakšno žival manj.
Ja.
Ukinimo lovce, da ne bojo pobijali živali.
Ukinimo avte, da ne bo izpušnih plinov in sprememb ozračja.
Ukinimo kmete, da ne bojo zastrupljali zemlje s pesticidi.
Ukinimo jedrske, da ne bo nevarnosti sevanja.
Potem pa v roke motiko, pod tazadnjo pecikl, knjige bomo brali ob svečah in še več otrok se bo rodilo, ko ne bo TV in RAČ., ko pa bomo nabirali gobe v gozdu pa se bomo mimogrede še z medotom pocrkljali….
Uf, kakšno življenje!
Ne glede na to, koliko se razburjate, lovci bodo ostali in pika. Človek je že od pamtiveka lovec, lovstvo v današnjem času pa je neizbežno, za to pa smo krivi sami zaradi krčenja narave. Če lovce ne bi delali selekcije, bi nastala škoda na pridelkih. Dejstvo.
Tudi moj oče je lovec, ampak ni psiho. Med drugim ima rad naravo, pozimi hrani živali, v jesni prav tako. So pa tudi taki, ki živijo za ubijanje in tega ne razumem. Dejansko uživajo, ko žival pade pod njihovim strelom. Je pa še eno dejstvo, to pa je posploševanje. Nikol ne moreš rečt: vsi policaji so pokvarjeni. Ne, niso vsi, se pa najdejo taki, ki so. Niso vsi lovci manijaki na ubijanje, se pa najdejo taki, ki so.
Glede orožja: v Sloveniji je več nelegalnega orožja, kot pa legalnega. Vsak lolek si lahko dobi pištolo za mali denar, če jo le želi imet pa mu ni treba delat nobenih psiho testov, ja? Pa se streljajo vse povprek, tudi mulci, stari 17 let. S pištolami. Grem pa stavit, če bi se izkazalo, da je bil človek, ki je prejšnji teden pobil svojo familijo in na koncu še sebe, lovec, bi bila še večja štala.
Nisem vsega brala, kar si napisala, pa vendar se strinjam s tabo.
Jaz lovce dobesedno preziram. Nekako jih ne morem razumeti, kako se lahko podijo pijani po gozdovih in streljajo vsepovprek.
Ja, vsepovprek – pozimi se ne upamo skozi gozd na sprehod, ker lahko kaj kmalu švigne krogla mimo tebe – če imaš seveda srečo in ne švigne vate.
Enkrat sem spraševala soseda, kako to, da so lovci v bistvu streljali na nas, ko smo bili v na sprehodu (šli smo po mah), poleg tega pa je priletelo še par psov.
Je čisto prebledel in rekel, naj ob nedeljah pač ne hodimo na sprehode. AJA?!? Kako hudiča si lahko lastijo naše gozdove?!? (btw – hodili smo po našem gozdu). Potem bi jim mi morali dovoliti, da streljajo po našem gozdu, ne pa oni nam, da gremo na sprehod.
Avtor: BojaMoja
Datum: 01-03-07 13:19
Jaz lovce dobesedno preziram. Nekako jih ne morem razumeti, kako se lahko podijo pijani po gozdovih in streljajo vsepovprek.
…
Očitno to velja za vse lovce, ne?
No, jest pa preziram ženske, saj so vse kurbe in pocestnice, za malo denarja so pripravljene jet z vsakim v posteljo…..
Preziram vse moške, saj so posiljevalci, morilci in psihopati. Vsi po vrsti….
…
Kakršnakoli podobnost s prvim odstavkom je zgolj namerna in NE IZRAŽA moje dejanske prepričanosti!
DEJANSKO PA PREZIRAM VSE, KI TAKO RAZMIŠLJAJO !!!
Seveda tisto, kar sem napisala, je posploševanje. Nisem mislila, da moram posebej poudarjati, da obstajajo izjeme. Ja, obstajajo izjeme in jih je malo. Tudi če jih je 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, je to še vedno izredno malo glede ostalih 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ki streljajo v gozdu povprek.
Stavim glavo, da če bi (bog ne daj) med sprehodom v gozdu lovec ponesreči ustrelil vašega otroka, bi v trenutku spremenili mnenje in ne bi več razlikovali od normalnega lovca od tistega malo premaknjenega (ki jih je več!).
Za živali lahko skrbiš tudi tako, da nisi lovec. Mi doma imamo sadovnjak in nikoli ga nismo ogradili. Tako hodi jesti veliko živali, za nas pa ostane dovolj na vrhu. Pa še tam jejo tudi ptice.
Če pa hočem solato zavarovati, lahko komot zagradim. To govorim tistim, ki se zgražajo, da jim živali pojejo sadje in zelenjavo.
Spomnim se, ko sem imela 8-10 let, smo šli cela družina pobirat gobe. Sredi gozda pa kar naenkrat slišimo streljanje. Oče nam je takoj ukazal, naj se uležemo na tla in začnemo kričati. Vsi štirje smo kričali na ves glas, ampak streljali so še enih 15 sekund. Nikoli nismo zvedeli, kateri lovci so bili, saj nam domačini niso hoteli povedati nič. Ko je oče pogledal po drevesih, je ugotovil, da so streljali s šibrovkami. Veste, kako zgleda šibrovka? No, s tem streljajo na tako njim ljude živali, ki jih pozimi redno hranijo, da bodo lahko dosti lovili!
To je moje mnenje…
Mene pa poleg že vsega naštetega jezijo stalna prepričevanja, kako morajo streljati, ker se drugače živali preveč namnožijo, kako morajo streljati, ker so živali bolne in onemogle, itd… Potem pa v hiši takega lovca vidim trofeje na vseh stenah, ki so po smrti imele res hudega maskerja, da so vse po vrsti videti tako lepe, mlade, s čudovitimi rogovi in predvsem zdrave!!
Priznam, da ne bi rada srečala medota, ki bi prihlačal nasproti meni in mojim na kakem sprehodu, vendar mi to še vedno ni dovolj veliko opravičilo za kruto pobijanje po gmajnah!
Sem vesela, da je velika večina ljudi sprevidelo, da lovci ne delajo v korist naravi, ampak v lastno korist.
Samo kaj, ki lovci bodo ostali, saj država z njimi zasluži kar dosti (izpit, članarina, kakšni davki, pa izkaznico je treba plačati…).
Upajmo, da se bo kdaj premaknilo na bolje. Ampak bojim se, da bo vedno huje. Država bo dovolila lovcem ubiti vsako leto večje število živali.