Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Lovor sadike

Lovor sadike

Bi kdo imel? V skoraj neomejenih količinah. Samo iskat morate priti čimprej, ker mi gredo že na živce 🙂

Upam da niso na Hrvaškem.

Ne:-) Pred mojo hišo zato jih pa ven mečem 😉

pa bi poslala, če bi te prosila, tudi po pošti?

a misliš, da bi sredi ljubljane tudi rastel?
samo ne vem kako bi ga v lj. dobila:))

lp

Po posti? 🙂 Najbrž bi se tudi to dalo.
V lj. grem mogoče v ponedeljek, sicer pa lahko probam tudi poslat.

jzst če ne preživi zime bo spomladi na voljo nova generacija 😉

eva.plahuta@gmail.com

Ne vem, če bi zunaj prestal celinsko zimo. Jaz ga imam v vedru (hoboku) in ga čez zimo postavim na stopnišče.

Kolk veli hobok oz. kolk prostornine? Ker jaz bi tud mela…

Šavrinka, najboljše da vse ljubitelje sadik, povabiš, da pridejo ponje in to v času obiranja oljk. 😉

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Letos ni oljk, trgatev smo pa zamudili. V poštev pride samo jutranje nabiranje polžev ali večerni lov na komarje 🙂

Lovor sicer hitro raste ampak prva leta lahko daš v majhen lonček. Sestra ga ima na okenski polici. Ko se razraste pride po nove majhne sadike.

Ena možnost je ta, ki jo omenja Šavrinka. Ampak meni ni fajn metati stran rastlin, tako da vztrajam po možnosti tudi z bolj starimi in velikimi.

Trenutno imam lovor v tistem vedru od barve, mislim da drži enih 15 litrov. Luknje za odvečno vodo smo prevrtali ob straneh, ene 3 cm nad dnom. Spomladi vzamem ven, malo otresem korenine, nasujem svežo zemljo (kupim tisto za mediteranske rastline), čez poletje pa precej zalivam in parkrat dodam bio gnojilo. Je že malo višji od mene, pa mu zaenkrat to vedro kar zadošča. Meni pa tudi paše, da imam pozimi lovorov list za v pasulj kar pred vrati. 🙂

Aja, pozabila sem povedat, da v teglcu (vedru) ne raste tako hitro kot na prostem, zelo dobro pa prenaša tudi obrezovanje. Enostavno odrežeš kako preveliko vejo, osmukaš liste in jih pošenkaš okrog.

Kakšno temperaturo pa prenese – pozimi mislim?

Hm… težko bi rekla v stopinjah. Rastline zimim pri oknu na stopnišču. Je neogrevano in precej hladno, tudi vhodna vrata kdaj kdo pozabi zapret. Prav pod nulo sicer temperatura ne pade – sodim po tem, da mi še ni pomrznila voda za zalivanje. Kadar so temperature pod minus 10, rastline še dodatno pokrijem z vrteksom.

Sicer pa so lovor, rožmarin, oleandri pri nas na Primorskem na prostem in je tudi kdaj kaka stopinja pod nulo. Tako da če imaš kaki kotiček na hodniku, ti bo komot zneslo. Saj vem, da je postavljanje stvari na hodnik mimo hišnega reda, ampak marsikje se da s sosedi normalno zmenit.

V klet ali na podstrešje pa jaz ne bi dajala, ker je ponavadi pretemno in potem spomladi poženejo taki spotegnjeni, rahitični poganjki in tudi če jih porežeš, je potem cela rastlina precej uboga.

Ali so sadike lovorja še aktualne?

New Report

Close