Lovske kamere
Zdravo, okoli hise bi si dali kaksno lovsko kamero, tako, ki ti poslje sliko na telefon al na mail ( ne vem cisto tocno kako gre). Ali rabim nalepko da je objekt pod videonadzorom? Stvar je taka. Kmetija je na samem, ena soseda je 50m stran drugega ni. Zadnjic nas zjutri poklice in pove, da so jo zbudili psi(nas niso) in da je nekdo z baterijo hodil okol stale in bajte nato pa se prot njej sel. Ker zivimo bolj na samem, ce bi dali kak alarm, bi varnostna imela precej dela. Do hise pridejo tudi divje zivali, macki, psi….verjetno bi se alarmi skoz sprozali….zdj neki je ce pridejo v hiso, me je strah kaj bi bilo z nami/ mali otroci, ker te baje pospricajo …..neki pa ce pridejo krast stroje…mel smo ze primer ko je romkinja sred belga dneva v kurniku ukradla dve kuri, ko moje mami glih dobro uro ni bilo doma, sta pa pr sosedi v tem casu iskala staro zelezo…. in ne nismo eni tistih, ki imajo trakor za cez 100 tisoc evrov, zgolj smo samooskrbni in ne ne vlecemo bajnih tisocakov od subvencij….
Kamero lahko namestite vendar je kot dokaz neuporabno lahko imaš za svojo vednost kdo se ti sprehaja!
Če želiš da je dokaz na sodišču uporaben mora bit preko VARNOSTNE SLUŽBE + oznaka zemljišče pod videi nadzorom!
Samo potem si bo nadel masko in je itak neuporaben posnetek!
ker drugače te lahko še toži da si ga nedovoljeno snemal!
Raje senzor pa palico v raje in ga namlatit da bo izgubil spomin!
Pri nas je lopov zaščiten in ne lastnik!
To je seveda bedarija na kvadrat. O uporabi posnetkov ali ne sodišča odloča vsakič sproti. In če pride do kaznivega dejanja, so posnetki dodaten dokaz. Niso pa dokaz sam po sebi.
Vrtec je javna površina, ni bilo nikjer nobene table za snemanje, pa je vzgojiteljica snemala drugo vzgojiteljico in je policija te posnetke uporabila kot dokaz. In javno so bili predvajani, pa ni nihče nikogar tožil. Na zasebnem zemljišču imamo pa samo še več pravic, ne manj. Zato nehajte širit take dezinformacije! Tudi na FB-ju so predvajani posnetkih varnostnih kamer, ko ljudje sami iščejo vsiljivce. Javno so predvajani, pa nikomur nič. Policija poziva samo, naj ljudje ne iščejo vlomilcev sami, o posnetkih pa nič.
Svojo lastnino lahko snemaš po mili volji. Samo boh ne daj da zajameš not karkoli kar je javne površine ker potem imaš pa lahko težave. To je tudi uporabno na sodniji… en kljukec je pri nas zaradi kamere (no pa tudi nekih drugih lumparij) fasal nekaj mesecev kehe. In dokaz je bil veljaven.
Samo še nekaj… zakaj lovsko kamero če dobiš za dokaj podoben denar IP kamero pa jo našravfaš nekam da se vidi da jo imaš. Itak se največkrat ponoči delajo kake lumparije, kamera pa ima IR osvetljevalec in se jo takoj opazi ker malce rdečkasto sveti… tako jo nepridipravi že na daleč vidijo in gre raje mimo.
Se pridružujem mnenju Karfiole. Za rezmeroma majhen denar (<100€) se da dobiti solidne kamere ki dogodke zapisujejo nekam na disk (lahko v oblaku) in ev. pošiljajo še slike/obvestila na mobitel. Imamo doma stanje podobno kot pri vas (hiša na samem). Štiri kamere pokrivajo vse dohode k hiši. Seveda se zavedam, da to ni absolutna varnost, je pa vsekakor veliko bolje kot nič (veš, ko se nekdo približuje hiši; ev. pomoč policiji pri iskanju storilcev). In seveda – ev. storilec se verjetno prej loti “lažjega” plena – brez posnetkov, ki ga lahko obremenijo.
Imaš več variant.
Lahko nastaviš te ‘lovske’ kamere tako, da bodo čim manj opazne. Torej nihče ne bo vedel, da snemaš. In seveda brez obvestil, ker potem bo kamere onesposobil pa sebi dal prej masko gor.
Lahko si recimo namisliš lažne kamere (videt kot kamera, ampak ni kamera) in jih daš na dokaj vidna mesta. MOgoče jih odžene.
Lahko daš samo nalepke, da je videonadzor pa kamer sploh ni.
Meni je najbolj všeč prva varianta. Je pa problem, velika verjetnost je, da se ti ne bo sanjalo kdo je na posnetku, razen, če bo vlomil kak znanec. Ali pa, če ga zalotiš na delu, ker si dobil sporočilo na mobitel. In greš s kolom nad njega (seveda moraš potem dokazat, da si se ti branil pred njim).
mi lahko poveš kakšen model imate vi? ena bi bila zagotovo v gozdu, ki je 15m od lokacije, kar bi po moje mogl dobr pokrivat površino, ne vem kakšen domet imajo…
in ja če mi pošlje posnetek na sms, npr ko me ni, lahko takoj pokličem sorodnike, policijo, da grejo pogledat, ali pa jaz, 13 min mam ko ni gužve, do doma iz šihta….če pa sem doma, in dobim sms, mail, sred noči mi bo pa to tud znak da moram pogledat,….
ta dogodek mi je povzročil nelagodje, ker je osebek hodil okoli 4 ure, to je skrajna ura, ko je znano da se najtrdneje spi, s tem da je mami, ugasnila luč ob pol 3h, …. pa ne bi rekla da imamo kaj za pokazat, bajta stara, nobenih hudih stvari nimamo, da bi se sploh splačalo k nam hodit …
Za model bi moral preveriti, je pa pač nek Kitajski “Low cost” model, ki ji vil 2 leti nazaj nekje 80€ po komadu. V bistvu sem iskal take, ki imajo napajane preko Ethernet kabla (veliko jih je z brezžičnim prenosom podatov, a tudi tam je potrebno nekako urediti napajanjem pa sem pač odločil, če že mora biti “žica”, naj bo tako za zanesljiv prenos podatkov kot za napajanje).
Že same kamere imajo kar dober SW (lokacija kjer “išče” premike, osveževanje …. ). se pa da dobiti tudi veliko (zastonjske) programske opreme za računalnik – kako shranjevati posnetke, jih ev. obdelovati ….
Sem bil pa pozitivno presenečen nad kvaliteto slike – po TV navadno vidimo neke posnetke varnostnih kamer – črno bele nizke resolucije. Tu pa so posnetki v barvah in dobre resolucije (FHD). In tudi “nočni vid” je dober – na 10-20 m čista slika dogajanja zunaj – takrat pa res le čb :-). In verjamem da je dandanes ponudba še večja kot je bila 2 leti nazaj, ko sem se ukvarjal z tem.
mi lahko poveš kakšen model imate vi? ena bi bila zagotovo v gozdu, ki je 15m od lokacije, kar bi po moje mogl dobr pokrivat površino, ne vem kakšen domet imajo…
in ja če mi pošlje posnetek na sms, npr ko me ni, lahko takoj pokličem sorodnike, policijo, da grejo pogledat, ali pa jaz, 13 min mam ko ni gužve, do doma iz šihta….če pa sem doma, in dobim sms, mail, sred noči mi bo pa to tud znak da moram pogledat,….
ta dogodek mi je povzročil nelagodje, ker je osebek hodil okoli 4 ure, to je skrajna ura, ko je znano da se najtrdneje spi, s tem da je mami, ugasnila luč ob pol 3h, …. pa ne bi rekla da imamo kaj za pokazat, bajta stara, nobenih hudih stvari nimamo, da bi se sploh splačalo k nam hodit …
[/quote]