Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Lucijine mačke

Lucijine mačke

Rada bi naredila Lucijine mačke, pa sprašujem, kje dobiti žafran?
Tu ga sicer še nisem resno iskala, sem ga pa v tujini večkrat videla na dobro založenih tržnicah. Vedno je bil drag “kot žafran”, tako da ga nikoli nisem kupila.
Sem pa v domačih trgovinah videla žafraniko, vendar se bojim, da to ni isto.
Kaj menite? Kaj svetujete?

Mislim, da bi moralo biti isto.
Je pa res, da okus varira od tega, kje nabran, kako sušen, kako pakiran in shranjen.

Sem v tujini sem kupila takega, ki je imel res močno aromo, naši pa bolj medlo:)

Lp

Žefran lahko kupiš od Droge, Kotanyi ali pa na tržnici pri branjevkah. ( vsaj tako je na ljubljanski). Tudi pakiran je čisto soliden in je cena okoli 200 sit za kozarček, ki vsebuje mislim, da 50g.
Pozdrav Mateja

To pa bo bolj težko držalo. 😉 Tisto je žafranika, zadeva pa ni ista. Zato se res reče – drag kot žafran, ker je pravi žafran res dragocen. Dobiti se ga da v vrečkah Kotanyi, kjer pa je pakiranih le nekaj zelo drobnih lističev za enkratno uporabo.
___________________________________________________________
Sicer pa še pojasnilo o žafraniki iz Drogine spletne strani:

Začimba , ki se največkrat uporablja kot nadomestek veliko dražjega žafrana, vsebuje rumeno barvilo topljivo v vodi in rdečo barvilo topljivo v maščobi.

Z žafraniko jedi ne začinjamo, temveč jih rumeno obarvamo. V jedeh jo uporabljamo kot nadomestek precej dražjega žafrana. Z njo obarvamo mesne juhe, svetle omake in riževe jedi. Cvetove žafranike uporabljajo v likerski in kozmetični industriji ter prehrambeni industriji za obarvanje margarine ali masla.

Uporabljajo ga v mesni industriji, predvsem pri pripravi kuhanih klobas ter v likerski industriji za pripravo zeliščnih likerjev. Eterično olje uporabljajo v kozmetični industriji za pripravo ustnih vodic in zobnih past.
__________________________________________________________

Tako, da bo treba dati kak tolar več, ker gre za res dragoceno začimbo. Sama sem imela srečo in sem ga dobila kar veliko pakiranje naravnost iz Irana, kjer ga imajo veliko.

Več o žefranu:

Žafran je najdragocenejša začimba na svetu, gre za pestiče cveta žafranove rastline “Crocus Sativus Linneaus”. V vsakem cvetu so le trije drobni pestiči, ki jih morajo ročno odstraniti z veliko mero nežnosti. Za pol kilograma te začimbe pa je potrebnih kar 75 000 žafranovih cvetov. Žafran se uporablja tako zaradi močne arome in okusa kot zaradi močnega barvila. Največ žafrana proizvedejo v Grčiji, Španiji, Turčiji, Iranu, Indiji in Maroku.

Prava dragocenost. 😉

lp,

Val

Val, najlepša hvala za pojasnilo. Zdaj vem, zakaj ta opazna razlika:)))

Lep dan Babi

Ali mogoče katera od vas ve, ali je to ta žafran, ki raste pomladi tudi pri nas. Za jesenskega vem, da je podlesek in strupen.
Če je tako, bi ga lahko tudi same nabrale in posušile.

LP

Hm, mislim, da bi to lahko bilo to. Ampak, ker je zadeva lahko precej strupena, če ni prava, bi za to potrebovali res kakšno mnenje strokovnjaka, biologa, ki se na te reči spozna.

Da se ne bo še kdo zastrupil…

Sicer pa Crocus Sativus Linneaus izgleda tako, kot na sličici, kar se mi zdi precej podobno našemu žafranu. Začimba pa so tiste tri oranžne dlačice v cvetu. 😉

Babi, z veseljem, samo, da boste vedele, od kod “tapravi” okus.

lp,

Val

Nekoč so mi razložili, da žafran, ki raste pri nas, ni pravi žafran oziroma enak tistemu, ki raste v Grčiji in Španiji. Glede (ne)užitnosti ne vem, ali je “pravi” žafran užiten ali ne. Dejstvo je, da se z lastnostjo (ne)užiten označi celo rastlino in to ne pomeni, da so tudi prašniki/pestiči neužitni.

Še glede žafranike: to je rastlina, ki je podobna osatu. Tu si lahko preberete več o rastlini in pogledate sliko

New Report

Close