Lucijine mačke

Rada bi naredila Lucijine mačke, pa sprašujem, kje dobiti žafran?
Tu ga sicer še nisem resno iskala, sem ga pa v tujini večkrat videla na dobro založenih tržnicah. Vedno je bil drag “kot žafran”, tako da ga nikoli nisem kupila.
Sem pa v domačih trgovinah videla žafraniko, vendar se bojim, da to ni isto.
Kaj menite? Kaj svetujete?

To pa bo bolj težko držalo. Tisto je žafranika, zadeva pa ni ista. Zato se res reče – drag kot žafran, ker je pravi žafran res dragocen. Dobiti se ga da v vrečkah Kotanyi, kjer pa je pakiranih le nekaj zelo drobnih lističev za enkratno uporabo.
Z žafraniko jedi ne začinjamo, temveč jih rumeno obarvamo. V jedeh jo uporabljamo kot nadomestek precej dražjega žafrana. Z njo obarvamo mesne juhe, svetle omake in riževe jedi. Cvetove žafranike uporabljajo v likerski in kozmetični industriji ter prehrambeni industriji za obarvanje margarine ali masla.
Uporabljajo ga v mesni industriji, predvsem pri pripravi kuhanih klobas ter v likerski industriji za pripravo zeliščnih likerjev. Eterično olje uporabljajo v kozmetični industriji za pripravo ustnih vodic in zobnih past.
Žafran je najdragocenejša začimba na svetu, gre za pestiče cveta žafranove rastline “Crocus Sativus Linneaus”. V vsakem cvetu so le trije drobni pestiči, ki jih morajo ročno odstraniti z veliko mero nežnosti. Za pol kilograma te začimbe pa je potrebnih kar 75 000 žafranovih cvetov. Žafran se uporablja tako zaradi močne arome in okusa kot zaradi močnega barvila. Največ žafrana proizvedejo v Grčiji, Španiji, Turčiji, Iranu, Indiji in Maroku.
Prava dragocenost.
lp,
Val

Hm, mislim, da bi to lahko bilo to. Ampak, ker je zadeva lahko precej strupena, če ni prava, bi za to potrebovali res kakšno mnenje strokovnjaka, biologa, ki se na te reči spozna.
Da se ne bo še kdo zastrupil…
Sicer pa Crocus Sativus Linneaus izgleda tako, kot na sličici, kar se mi zdi precej podobno našemu žafranu. Začimba pa so tiste tri oranžne dlačice v cvetu.
Babi, z veseljem, samo, da boste vedele, od kod “tapravi” okus.
lp,
Val

Nekoč so mi razložili, da žafran, ki raste pri nas, ni pravi žafran oziroma enak tistemu, ki raste v Grčiji in Španiji. Glede (ne)užitnosti ne vem, ali je “pravi” žafran užiten ali ne. Dejstvo je, da se z lastnostjo (ne)užiten označi celo rastlino in to ne pomeni, da so tudi prašniki/pestiči neužitni.
Še glede žafranike: to je rastlina, ki je podobna osatu. Tu si lahko preberete več o rastlini in pogledate sliko