LUKU ALI LUKATU
Na http://www.amebis.si/sklanjanje/ lahko preveriš, da je slovnično pravilno Luki ali Luku … vendar – it’s a free country 🙂 in lahko daš tudi Lukatu.
Očitno je, da se bo v vsakem primeru nekdo smejal 😉
Povedati sem samo hotel, da je popolnoma odvisno od človeka.
Mene včasih ni popolnoma nič motilo, potem sem pa začel hoditi v šolo, najprej v osnovo, nato srednjo,… vsepovsod so me učili in me silili z Markom in ne z Markotom,… Na zadnje sem se navadil in začel tudi druge popravljati, kaj si moramo, če so pravopisi tako pisani. Nič!! Le držimo se jih lahko.
Pravilno je Luku za… RD!
Lukatu uporabljajo samo v ljubljanskem koncu in je le pogovorno, slovnično pa čisto nepravilno. Pri nas na Gorenjskem, se tega nikoli ne uporablja. Samo poskusite mojemu kolegu Luku reči, ‘smo bili pri Lukatu’, vas bo nagnal!
Lukatu, Gregatu, očitu, Jakatu se nam sliši obupno – je čisto ljubljansko in nič drugega, kot ljubljansko…
Luki je narobe, gre skupaj le s 5. skl – pri Luki
Pa ni bilo mišljeno nesramno, samo lokalpatriotsko!
LP, Ana
PS:
Kdo ali kaj – Luka
Koga ali česa – Luke
Komu ali čemu – Luku
Koga ali kaj – Luka
Pri kom ali čem – pri Luki
S kom ali s čim – z Lukom
Slovnično pravilno je tudi Luki, samostalniki moškega spola, ki se končajo na -a, se lahko sklanjajo po ženski ali moški sklanjatvi (sem v tem trenutku preveril v SP 2001, pri Luka sta izrecno navedeni obe možnosti, Luka -e na prvem mestu in Luka -a na drugem).
Kaj izbereš, je pa potem stvar okusa, zdi se mi, da sem nekoč bral nekaj o tem, da se tudi malo razlikuje po pokrajinah, katera različica kje prevladuje (podobno kot to, ali dež gre ali pada). Osebno sicer raje uporabljam moško sklanjatev (Luku).
Zdi pa se mi, da kljub temu, da sta možni obe različici, ni pametno mešati v istem besedilu – treba se je treba držati ene, katero pač že izbereš!
Torej:
Luka
Luke
Luki
Luko
pri Luki
z Luko
ali pa
Luka
Luka
Luku
Luka
pri Luku
z Lukom
Na Amebisovi strani žal možnosti nimajo tako urejenih, tam so vedno po abecedi, kadar je več možnosti.
Tomaž napisal:
> Meni se pa Markotu ne zdi tako grozno. Mislim celo,da bi ta
> oblika tudi morala biti dovoljena. Pri Marku namreč ne moreš
> vedeti ali je temu Marku ime Marko ali Mark.
>
> Pri Luku bi vztrajal pri Luku in ne Lukatu. Lukatu se pa res
> sliši čudno.
>
> T.
T idejo je lansiral Branko Gradišnik in se tudi meni ne zdi slaba. Konec koncev je zdaj, ko je otrokom moderno dajati pasja imena, možno tudi ime Luk.
LP/Filip
e anaana, raje kot da ponujas pomoc si preberi kaj slovnicnega gradiva!!
tega kar je zraslo na tvojem zeljniku pa ne morem pozreti imam namrec sina luka. poglej in zapomni si kaj je napisal zvedavec to je edino pravilno.
za naslednjic pa ne odgovarja ce nisi 1000 procentna kadar se gre za ekzaktne zadeve pa brez zamere fritz
Lukatu, Markotu, Gregatu,… uporabljamo tudi Zasavci, tako da definitivno ne gre za ljubljanščino 😉
Samostalniki moškega spola, ki se končajo na -a (vodja, Miha,…), se lahko sklanjajo po ženski ali moški sklanjatvi. Torej: Luki oz. Luku.
Ah, sori, sem videla, da je že Zvedavec napisal tole 😉
čao