lumpenproletarske uravnilovke
Uf, uporabil sem ga jaz, pa se mi ni zdelo vredno trošiti energije za tako osnovno informiranje.
Razlagi (ne nujno najbolj aktualni in natančni), namreč dobiš celo v SSKJ (za prvo silo bo že):
uravnilovka -e ž (i) publ. izenačevanje osebnih dohodkov ne glede na količino, kakovost dela: zavračati uravnilovko; sistem uravnilovke; uravnilovka in nagrajevanje po delu; pren. ideološka
uravnilovka umetnosti
lumpenproletarski -a -o [p*n] prid. (u-a) nanašajoč se na lumpenproletarce: lumpenproletarska miselnost / v tistih barakah živi lumpenproletarski element
lumpenproletariat -a [p*n] m (u-a) nav. slabš., zlasti v razredni družbi propadli ljudje iz različnih družbenih razredov in slojev: lumpenproletariat velemest
G. Mirko!
Mirko je rekel:
“Uf, uporabil sem ga jaz, pa se mi ni zdelo vredno trošiti energije za tako osnovno informiranje.”
Sedaj pa res ne vem, ali sem res tako zabit in neumen, da ne razumem osnovnih slovenskih izrazov.
Nekateri ljudje ste resnično najpametnejši!!
Oprostite, ampak smo tudi neumni ljudje, sprašujem se pa, kako za hudiča mi je uspelo potem diplomirati?!
Mimo dejstva, da ljudje včasih uporabljamo izraze, ki jih morebiti dobro poznamo, druge pa presenetijo (tudi sama se z lumpenproletarsko uravnilovko nisem ukvarjala, četudi sem samo približno vedela, kaj pomeni), bi rada kakšno rekla na temo, kako ljudje diplomirajo (Trakec, to ne leti nate, ampak ker si ravno vprašal).
Napišejo osnutek diplome in ga oddajo, mentor skorajda doktorira, da prvič popravi nalogo oziroma sugerira popravke vsaj v treh smereh: vsebinski, oblikovni (sem sodi pravilno citiranje, navajanje zakonov, mednarodnih aktov, grafi, tabele…, pa tudi čisto oblikovne zahteve, ki veljajo najbrž za vsako fakulteto drugačne) in slovnični, saj včasih ne gre drugače, ker je v nasprotnem primeru zadeva neberljiva, na nekaterih fakultetah pa je lektoriranje diplom prepovedano, ker fakulteta sodi, da bi diplomant moral biti sposoben sam napisati jezikovno čisto delo. Na drugih fakultetah so bolj v stiku z realnostjo in zahtevajo lektoriranje, ampak tu pa je spet znani problem konflikta med pravilnim (splošnim) slovenskim jezikom in strokovnim jezikom. Zgodba gre naprej tako, da kandidat svoj osnutek še nekajkrat popravi, vmes mine leto, dve, tri, potem pa je že skrajno nespodobno, da mentor ne “spusti” kandidata skozi, zato ga spusti na zagovor, kjer se trese, da ga ostala člana komisije ne bosta grdo pograjala, kakšen mentor, da je, ker je “spustil” skozi takega kandidata. Zopet: skrajno nespodobno in že kar nepošteno bi bilo, ko bi kandidata, ki na zagovoru ni sposoben govoriti pet minut o delu, ki ga je sam napisal (?), ne zna odgovoriti na nobeno izmed vprašanj (četudi so neposredno iz naloge ali pa iz kakšnega splošnega predmeta ali celo splošne izobrazbe), delo pa je “za silo”, vrgli na zagovoru, tako da mu pač dajo najnižjo oceno (če fakulteta podeljuje ocene za diplomo, sicer pa pač uspešno opravi zagovor) in mu le še čestitajo, da je pridobil naziv univerzitetni diplomirani ta in ta. In potem je celotno komisijo sram, da je tak kandidat diplomiral.
Žal so zgodbe o diplomiranju tudi take.
Povedati moram še naslednje, da je velika razlika, ali diplomiraš na naravoslovno-tehnični fakulteti ali na družboslovni (saj tako smo jim včasi rekli).
Na družboslovih faksih vas zasipavajo s tujkami, z razno raznimi izrazi, kot je zgornji,.. tako, da se vam že zdi samoumevno, ta kašne izraze poznamo vsi, da to spada v splošno izobrazbo,… Ampak na žalost to ni tako!
Na naši fakulteti smo se vičinoma ukvarjali z različnimi problemi in smo jih pač definirali v našem strokovnem jeziku in za vsak tak izraz smo morali vedeti tudi slovenskega, seveda če obstaja.
Saj vem, da boste rekli, da sem malenkosten, ampak če mi kdo reče (med vrsticami), da sem neumen, se lahko zoperstavim, mar ne?!
Za svojo diplomo sem se pa moral precej potruditi, ker te na našem faksu niso spustili na diplomski izpit, če ni bila naloga dovolj dobra.
Trakec – če bi rad kaj izvedel na kultiviran način, raje vprašaj na kakšnem drugem forumu (npr. “mladi o spolnosti…”). Tam boš dobil ravno tako pravilen odgovor, pa te nihče ne bo zraven žalil in se delal norca iz tebe.
Na tem forumu namreč veje veter nestrpnosti in prepotentnosti in občutek imam, da nekateri osebki samo čakajo, da bodo koga ozmerjali in izpostavili svoj neverjetni intelekt ter razgledanost.
Tone, popolnoma se strinjam s tabo!
Zelo lep primer je naš vsevedni-vsemogočni Mirko, ki res zna, ampak zna tudi žaliti. Dragi Mirko, žal nekateri si ne morejo privoščiti SSKJ-ja, lahko ga trenutno nimajo pri roki itd. Če človek nima pravice vprašati takih stvari, zakaj k.u.r.e.c (bom napisala pravilno slovensko, da me ne boš linčal) obstaja ta forum?
Ali mi lahko prosim razložiš, kje v mojem sporočilu si ugotovil, da ne poznam slovarjev????
Včasi, ko sem prebiral ta forum, je bil zelo zanimiv, ljudje smo si pomagali en drugim. Večina ni pametovala, tako kot ti!!
Me res zanima, če ti poznaš naslednje izraze, ki so SLOVENSKI:
– avtomorfizem,
– izomorfizem,
– bijektivnost
– homomorfizem,….
Sedaj pa misliš, da bi morali hoditi, za vsako tvojo “pametno” razlago, gledati v SSKJ, kaj sploh si napisal?! Ne vem, kje se vzamejo tako naduti ljudje.
Osebno poznam SSKJ,…
Vidim, da si zelo nesramen in se sprašujem, kako lahko shajaš v življenju, ker ne toleriraš neznanja drugih. Misliš, da moramo vsi poznati vse besede iz SSKJa, ali pa jih moramo najprej iti tja pogledat in šele nato se lahko pogovarjamo ali kaj??
TO JE TO, KAR JE PISANO V SPOROČILU Z NASLOVOM “FORUM”. NESRAMNOST.
Na nekaterih fakultetah je pomembno, kaj napišeš, pomembna je vsebina in ne, koliko “čudnih” oz nevsakdanjih izrazov uporabiš. Sam imam končani dve fakulteti in sicer na Fakulteti za matematiko in fiziko, smer teoretična matematika in na Fakulteti za računalništvo, smer programska oprema, pred kratkim sem pa uspešno zagovoril magistersko delo na Fakulteti za računalništvo.
Zato mislim, da vem, kaj govorim!!
Vi g.Mirko, pa si še naprej delajte utvare, da ste najboljši in da radi pomagate, ker to NI RES!
Mirko seveda teh izrazov ne pozna, ker pač ni bil pripravljen vlagat v študij toliko energije, da bi končal kakšen resen faks 🙂
So pa ti izrazi veliko bolj pomembni kot neka “lumpenproletarska uravnilokva”, s katero si izven meja naše domovine ne moreš nič pomagat. Pojmi kot so “izomorfizem” pa so globalni in veljajo po celem svetu. Pa vseeno jih naš veleum Mirko ne pozna. Sramota. Seveda bo lahko odprl kakšen slovar in se potem lažno postavljal, da pojme pozna, pa ga bomo takoj našli na laži in mu dokazali da o tem nima najmanjšega pojma. To je pač zato, ker je hodil na FDV ali kakšen drug levi faks. Tisti, ki diplomirajo na tehniki ali naravoslovju poznajo kar nekaj družboslovnih pojmov, Mirko in podobni pa so popolnoma brez splošne izobrazbe na tehničnem in naravoslovnem področju.
Zato, Mirko ne serji o svoji razgledanosti in veleinteligenci, ker to pač nisi.
Filip – bijektivnost je pojem, ki bi ga pa res vsakdo moral poznati iz srednješolske matematike 🙂
Vedno znova opažam, kako našim prevajalcem v trenutku poide sapa, ko tekst za malenkost zaide na področje matematike ali naravoslovja. Zadnja cvetka, ki sem jo zasledil je, da je prevajalka prevedla “The Bell curve” v “Bellovo krivuljo”. Gre seveda za znano “zvonasto krivuljo” ali “Gaussovo krivuljo”, ki se široko uporablja na mnogih področjih (ekonomija, statistika).
Ni torej višek razgledanosti, če poznaš “lumpenproletarske uravnilovke” in podobne neumnosti, univerzalnih in široko razširjenih osnovnih pojmov pa ne.
Dovolite, da se vmešam v debato, ki me je zelo presenetila.
Deljenje na resne in neresne fakse je nesmiselno. Te delitve so mi poznane iz študentskih let, odrasli osebki pa bi že lahko vedeli, da ima vsak človek svojo močno stran. Nekomu leži matematika, drugemu pravopis, tretjemu tuji jeziki. Zato sem svoj osnutek diplome na elektro fakulteti pokazala tudi kolegici, ki uči slovenščino, da mi jo pregleda, ona pa včasih potrebuje pomoč pri računalniku.
Toliko o tem!
Samo v vednost: na tem forumu je bila že nekajkrat objavljena spletna povezava, kjer z enim klikom miške prikličeš SSKJ in mimogrede preveriš katero koli besedo, ki jo vsebuje …
Upam, da to ni “vsevedno-vsemogočna”, “prepotentna” ipd. itd. izjava. Me pa vseeno zanima, kaj meniš o naslednji izjavi, pred katero se seveda nima smisla braniti:
“Mirko seveda teh izrazov ne pozna, ker pač ni bil pripravljen vlagat v študij toliko energije, da bi končal kakšen resen faks 🙂
So pa ti izrazi veliko bolj pomembni kot neka “lumpenproletarska uravnilokva”, s katero si izven meja naše domovine ne moreš nič pomagat. Pojmi kot so “izomorfizem” pa so globalni in veljajo po celem svetu. Pa vseeno jih naš veleum Mirko ne pozna. Sramota. Seveda bo lahko odprl kakšen slovar in se potem lažno postavljal, da pojme pozna, pa ga bomo takoj našli na laži in mu dokazali da o tem nima najmanjšega pojma. To je pač zato, ker je hodil na FDV ali kakšen drug levi faks. Tisti, ki diplomirajo na tehniki ali naravoslovju poznajo kar nekaj družboslovnih pojmov, Mirko in podobni pa so popolnoma brez splošne izobrazbe na tehničnem in naravoslovnem področju.
Zato, Mirko ne serji o svoji razgledanosti in veleinteligenci, ker to pač nisi.”
Kia, ker ta forum spremljam od samega začetka in sem prebral čisto vsa sporočila na njem, nekatera tudi večkrat, ti lahko z gotovostjo zatrdim, da do sedaj ni prav nihče nikogar “napadel, da je neumen, ker ne zna uporabljati SSKJ in podobne fore”!
Seveda me pa lahko s konkretnim dokazom vedno demantiraš in se ti bom v tem primeru opravičil.
P.S.: Je pa res, da je nekdo sam o sebi in brez neposrednega povoda napisal naslednje (zakaj je to storil, pa ve samo on):
“Sedaj pa res ne vem, ali sem res tako zabit in neumen, da ne razumem osnovnih slovenskih izrazov.
Nekateri ljudje ste resnično najpametnejši!!
Oprostite, ampak smo tudi neumni ljudje, sprašujem se pa, kako za hudiča mi je uspelo potem diplomirati?!”
Kdo in kdaj je pa “ocenjeval splošno razgledanost in inteligenco”?!
Se sploh zavedate, koliko neposrednih žalitev in neutemeljenih insinuacij je bilo danes zapisanih na moj račun?
Očitno je tudi tu gor začela delovati za Slovenijo tako značilna negativna selekcija in se bom tudi jaz s tega foruma počasi poslovil. Še enkrat se opravičujem vsem, ki sem jih morda užalil, bilo je popolnoma nenamerno in vedno zgolj dobronamerno.
Mirko, prosim ne odhajat zaradi tistih, ki se hodijo sem gor jahat po nekaterih in so obenem ponosni na svoje neznanje.
Ta del foruma je pač namenjen jezikovnim vprašanjem in po moje je najbolje, da tiste z drugačnimi nameni ignoriramo, pa se bomo čisto lepo imeli – naj se oni ozirajo v gnevu, ne ti!!