Lunos, nezadovoljni
Pri nas smo letos montirali v začetku februarja in smo zaenkrat zadovoljni. Na S strani se je na šipah takoj nehal delati kondenz, Bomo videli kako bo naslednjo jesen in zimo, ampak načeloma smo zadovoljni. Ko nas ni doma, imamo na večji moči, ko smo doma imamo na najnižji in ni moteče. Mogoče so moteče edino tiste lučke, ki jih bomo prelepili. Ne razumem, zakaj smo morali kupiti 3 daljinske upravljalce, če dela eden na vseh treh (en daljinec cca. 150 €).
Prezračevanje, 20.06.2023 ob 06:56
Vidim, da se nekateri zastopte. Mi smo pred novogradnjo in nas prepričujejo v centralno prezračevanje. A to je pa v redu? Ali prav tako precej denarja in bolj malo koristi?
Dej vklopi logiko. Kako boš čistila cevi, polne mikrobov, gljivic, plesni in še česa? Kar posledično tudi vdihavaš pri takem prezračebanju. Zakaj bi centralno prezračevala, če zadostuje, da odpreš okno, odprto pustiš, da se zrak obrne in to je to, sploh pozimi, nobenega dolgega zračenja ni potrebno. Samo kubatura zraka se zamenja in je. Če zračiš več ohlajaš stene.
imamo dve hiši, v enii lesena okna, izolirana novo, v drugi plastična, isto izolacija. Nikjer nobene vlage, zakaj?? Ker zračimo, ne vem, kaj se folk tako boji okna odpirat in pustiti malo zraka noter..Pa pozimi, na oknih na debelo mokro, kondenz, ker nič ne luftajo, to vse ostane noter,,Treba je zračit in zračit, ne rabiš Lunosa no..Eni veliki nategi so s temi zračniki, rekuperatorji itd..Folk pa zabit dol cele dneve, dejansko oken ne odpirajo, meni se zmeša no, rabim svež luft vsak dan. SEj nismo v bolnici, kjer imajo centralnon klimo in ne smeš odpirat oken in zračit itd..Doma pa lahko. Pozimi in poleti, folk misli, da če bo luftal, bo mogel več kurit. ni šans, ravno vlaga,ki jo imate v hiši, ker ne zračite, vam niža temperaturo.
Darko360, 26.10.2023 ob 22:09
Mi smo montirali letos. Zal nam je. Vlage vsak dan 80% in vec, dela non stop razen ponoci. Ce odpiramo okna pride noter se vec vlage. Ne vem vec kaj si mislit, ker od mnogih sem slisal, da nimajo vec plesni in so zadovoljni. Mi ocitno nimamo te srece. Hisa pa je stara 45 let.
Ja če je dosti vlage zunaj v zraku je logično da jo imate tudi v hiši. Žal je letošnje leto čudno leto.
Tudi meni so zmontirali ta sistem in zelo mrzlo in še izklopiti se ne da. Sumim, da je bil sistem Lunos dober, ker je to nemški proizvod in so ga takrat zastopali, potem pa šli na svoje, zdaj I-Vent očitnonekaj sami čarali in to ni prejšnji Lunos. Pred kratkim pa še lastnik firmo prodal Angležem. Sicer pa zelo nesramni do strank.
Če imate vlago, se nabavi razvlažilnike (kompresorske za 130 €). S prezračevalnim sistemom, če je zunaj tudi vlaga, ne moreš nič, boš dobil tudi vlažen zrak not pri zračenju. Pomaga malo do zmerno v vlažnem vremenu.
Sicer če ima rekuperator, je vseeno manj toplotnih izgub, kot če bi bilo vse odprto, ampak vseeno so izgube, če se zrači. Pri razvlažilcih ni dodatnih izgub stavbe, se pa malo več elektrike porabi.
Anonimno 42295, 29.12.2024 ob 13:46
Kaj pa okna Mik, ki imajo neke zracnike…so ti OK?
Nameravamo menjati, pa ker je že debata o zracenju, oknih in prezracevanju…
Ima kdo Mik okna?
Če misliš, da boš s tistimi malimi odprtinicami na MIK ovih oknih uspešno prezračila prostor, potem kar navali…. Pa še hitro se zapolni z umazanijo. Dajte pamet v roke in razmislite v kaj vse verjamete!
Živiva v hiši, katere del je “cimprača” drug del pa iz brune. Klet tista v zemlji je iz kamna, zunanji del kleti pa beton + opeka. Hiša je stara 100 let, brunaričin del pa 50. Ta del stoji tudi na dograjenem kletnem delu iz betona in opeke.
Okna je obnovil stric in sicer jih je sam naredil in nikjer nič ne piha, hiša je super, spi se kot v oblakih, toplota je večina večji kamin, dogrevamo na toplotno o kaki vlagi ni ne duha ne sluha.
Najina spodnja gradnja (hiško je odkupil sin z družino), brunarica + notranji del montažne gips plate, ogrevanje na centralni kamin+toplotna, super zračno in nobene vlage nikjer.
Najina prva gradnja, opeka, omet, bramak…..ni da ni, narejeno po načrtu projekte inženiringa, kjer so zagotavljali kvaliteto, pa je bila živa katastrofa. Ma plesen zaradi vlage, razpored prostorov butast, ogrevanje centralna na drva, olje, kasneje kaminska peč, pa nikakor nismo uspeli preprečiti gnitja hiše, zato smo jo prodali takoj ko smo dobili zainteresiranega kupca in to pod ceno, ker smo že živeli v tisti drugi hiši, ki jo ima sedaj sin.
Želim povedati, da novodobne gradnje niso upoštevale zakonov narave o tem kako kroži zrak, toplota, kaj pomeni samoprezračevanje brez lunosov, kako obrniti hišo, kam dati kuhinjo, splanico……in potem je potrebno vedno znova in znova popravljati, da so prostori kolikor toliko bivalni. Žal v vsem tem znanju, se ne upošteva preproste kmečke logike o termodinamiki, legi hiše, kje graditi in kje ne, pa še čem, kar so vedeli ljudje pred 100 leti, danes pa ne vedo več!
Kompresorski razvlažilnik je najbolj ugodna in najbolj efektivna rešitev za vlago. Pri nas je naredil veliko razliko, v spalnici smo imei probleme, pozimi celo okno zarošeno, pa tudi plesen. Kupljen par let nazaj za 100 €, laufa samo 1 uro na dan med zimsko sezono (poleti nič). Elektrika zanj stane nekih 30 € na sezono. Nobene rose več na oknu.
sem kar velik nasprotnik prezračevalnih sistemov. Ljudje vložijo velike denarje za izolacijo, da malo porabijo za ogrevanje, potem pa to luknjat, meni se zdi to mimosun, kljub rekuperatorjem, ki nekaj prihranijo glede na direktno zračenje
Zagovorniki naravnega prepiha in nekih 100 let starih gradenj so tudi smešni, vse lepo in prav, da nimaš nobene plesni, samo povej še, koliko vržeš v energent za segrevanje take stare bajte, ki se “sama naravno lufta”
Meni se zdi najboljša rešitev moderna gradnja s plastičnimi okni in debelo izolacijo, če so problemi z vlago, pa lepo razvlažilnik, dva ali tri postaviš na strateška mesta(recimo spalnica, kuhija, kopalnica), stanejo tam okoli 150 € po kosu, porabijo zelo malo elektrike (pa še to elektriko v končni fazi pretvorijo v toploto), to je dovolj da dela uro ali dve na dan v hladni sezoni (poleti jih ne rabiš, ker imaš ponoči celo noč odprta okna).
In je zadeva rešena. Če nimaš ravno luknje v strehi ali temeljev postavljenih v potok ali kakega drugega ogromnega problema
Marsikateri problem pa tudi novejša gradnja odpravi. Recimo pri nas so vse stare bajte imele kleti, to pač slej ko prej začne vleči vlago. Novejše gradnje pa kleti nimajo, vidim in s tem se že izogneš enemu problemu vlečenja vlage iz tal. Tako da čisto moderne hiše so tudi glede vlage dostikrat boljše.