Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Maine Coon mačke

Maine Coon mačke

Zanimajo me vaše izkušnje z mačkami Maine Coon.
Sem prebrala kar nekaj o tej vrsti mačk, tudi slike sem pregledala, zdaj me pa zanimajo osebne izkušnje.

Ker gre za mačke, ki so malo večje, kako se obnesejo v stanovanju? (stanovanje 80m2)
Na kaj biti pozoren pri urejanju bivalnega prostora za njih?
Kako je s straniščem, praskalniki in podobnim, je treba izbirati res precej večje in kako je z zalogo večjih mačjih stranišč, je treba posebej naročit ali se a dokaj enostavno najti in kupiti?
Še kakšna posebnost s temi mačjimi velikančki?

Mi imamo 3 leta starega in res so nekaj posebnega. Moj mi povsod sledi, samo da je ob meni, ni pa cartljiv, da bi recimo ležal v naročju. Zelo so pametni, in rabijo prisotnost svojega človeka, ki ga sami izberejo. Ko me dva dni ni bilo je bil tako užaljen, da me niti pogledat ni hotel. Lepo se navadijo tudi na povodec. Praskslnik in mačje drevo je nujno. Wc dovolj velik. Pazite pa, kje boste vzeli. So v Sloveniji tudi bolna legla.

Računaj na mesečni strošek 100+ eur (hrana, pesek…), če je zdrav. Če ima zdravstvene težave, je strošek lahko zelo visok. Zdravila so v principu dražja kot za ljudi.
Potem pa:
– dlake po celem stanovanju, po postlji, oblekah, na mizi…
– raztrgane zavese
– spraskan kavč
– razbite vaze
– neprestano zapiranje vrat in oken, da ne pobegne na ulico. Oknena ventus so smrtno nevarne…
– smrad v stanovanju zaradi velikih mačjih drekcev
– veliko dodatnega dela

Zakaj smrad v stanovanju zaradi kakcev saj ima svoj wc. Kako se macka odvrne od trganja zaves?

Kolikor imamo do seaj izkušnje z mačkami, če jm nastaviš dovolj igrač in motilcev zganjanja neumnosti ter se igraš z njimi, zavese in kavči ne trpijo.
Glede kakcev se pa redko katera muca ne navadi na njen wc, tam pa pač redno pospravljaš.

Mene v bistvu zanima, koliko je živjenje z večjo mačko drugačno od življenja z navadno vaško mačkico.

Sem imela samičko te pasme. Zelo me je imela rada (me je sama izbrala, predhodno ni bila moja), me čakala pri vratih ko sem prišla domov, se večino časa zadrževala ob meni, na vsake toliko časa pa se je skrila v svoj “skrit” kotiček, ki si ga je naredila v omari, med mojimi cunjami za pohiši.. kao nisem vedela da je to njen kotiček hehe.. sem ji ga pustila s nekaj cunjami vred, mislim da je tudi tu bilo bitno da je moj vonj pri njej… če me je kdaj kaj bolelo je točno vedela, kaj me boli in je kar rinila na tisto mesto k meni.. Imela je na voljo da hodi ven, vendar ni hotela, je kar bila hišna mačka po lastni volji..
No pri jedi pa ni hotela kar neke brikete, sem ji od royal kanin kupovala, ostale mačje hrane ni hotela, je imela pa rada melono in rižek iz riževe čokolade..
Uničevala stvari pa ni.. mogoče je to bolj v domeni samcev.. ali pa je moja bila en tak res posebni kristalček v tej že tako posebni pasmi…
Češeš vsak dan, da preprečuješ nastanek coflov v dlaki..
Aja, pa samičke so res skrbne mamice, tudi če ni njej mladiček in je druga živalca…
Lepo izkušnjo imam z njo. Takoj bi jo, točno njo, imela spet ob sebi, če bi bilo to možno.

Čisto drugačno življenje kot z navadno mačko, ki smo jih sicer imeli v otroštvu, tiste so bile tipično mačje..

Zartrose
navadne mačke so tudi takšne! Ne čisto vse, ampak skoraj z vsako mačko se lahko tako povežeš. Ni treba, da je draga pasemska. Pfft

Tu sploh ni pomembno da je draga pasemska mačka, ampak njena narava.. k meni je moja prišla, ker si me je sama izbrala, nisem sploh imela v načrtu mačke, prej psa.. hehe….
Sicer pa če bi se res skoraj vsaka mačka tako povezala s človekom, ne bi veljale v svetu za sebično žival, ki k človeku pride le ko kaj hoče. Da se navadna mačka poglobljeno poveže s človekom je potrebno dosti treniranja, udomačevanja, spreminjanja pravzaprav njenega karakterja.. maine coon pa se naravno poveže s izbranim človekom tako, v njeni naravi je to, ima en tak pasji karakter kar se tega tiče- je zelo zvesta žival svojemu človeku. In to je bistvo tega, ne da je pasemska mačka…

Tu sploh ni pomembno da je draga pasemska mačka, ampak njena narava.. k meni je moja prišla, ker si me je sama izbrala, nisem sploh imela v načrtu mačke, prej psa.. hehe….
Sicer pa če bi se res skoraj vsaka mačka tako povezala s človekom, ne bi veljale v svetu za sebično žival, ki k človeku pride le ko kaj hoče. Da se navadna mačka poglobljeno poveže s človekom je potrebno dosti treniranja, udomačevanja, spreminjanja pravzaprav njenega karakterja.. maine coon pa se naravno poveže s izbranim človekom tako, v njeni naravi je to, ima en tak pasji karakter kar se tega tiče- je zelo zvesta žival svojemu človeku. In to je bistvo tega, ne da je pasemska mačka…
[/quote]

Oprosti, samo ti ne ves kaj dosti o mackah in njihovem znacaju.

Oprosti, samo ti ne ves kaj dosti o mackah in njihovem znacaju.
[/quote]
Oprosti(pa dajva te puhlice uporabit), ti pa si verodostojna da trdiš, kaj jaz vem in kaj ne?

Mi imamo muco Maine Coon.Stara je že 2,5 let.Glede WC-ja ima kar velik dixy ki smo ga 1x kupili v Avstriji na kramarskem z 7 eur.Je kot novi in ke namenjen za kužeke.Za našo mačoro je prav dovolj velik 😊.Imamo jo non-stop v hisi.Je nagajiva in sama svoja.Glede cartanja,ne vemo kaj je to.Te macke so sam strošek.Do sedaj nas je ze stala preko 1500 eur.Pa ne sponašam,ker imam rad živali.Res pa je da tea macka poje ogromno,in ogromno kaka tako da kupujemo hrano-brikete 4x letno po 12 kg in vsak mesec vrečo peska.Ta muca ima zmačaj in navade kot pes.Spi na tleh zraven postelje in obozuje vodo.Ima fontano 5l in je non stop pri vodi.Tudi v bano hodi,če je le malo mokra.Vzamite si pa v zakup da bo veliko dlak.Našo je kot da bi razpadala 😊,česat se pa ne pusti.Če jo hočeš česat je edina varjanta ko je.
L.p

Oprosti(pa dajva te puhlice uporabit), ti pa si verodostojna da trdiš, kaj jaz vem in kaj ne?
[/quote]

Pa saj se iz napisanega da ugotoviti.

Imamo 7 letno sterilizirano, dve leti bila notranka muca, sedaj ima izhod ven. Ni lovilka ( kako miš na leto) izredno poslušna in neizmerno crkljiva.V naročje vsakomur ,ki se vsede na kavč, zelo rada spi na tebi ( ni enostavno, saj je težka), zelo naveže na človeka.

Škode v 7 letih, kak prevrnjen, razbit kozarec, nekaj prask ( ob negi).

Redno česanje ,poiskusili precej krtač, 1x na leto jo pa konec spomladi obrijemo.

Hrana je najrakje okus račke, kuhano niti noče in pa hills brikete , je seveda tudi druge a ne prav z veseljem.

Stroskov pri vet.razen obvezna cepljenja in sterilizacije nismo imeli.

Imeli smo navadne mačke in imamo tudi sedaj še eno, poleg main coona, main coon je res nekaj posebnega, je res nekje med psom in mačko po značaju. Nič ne trga ali pušča dlak, cesemo 1x tedensko, kuhamo meso in brikete.

Pa saj se iz napisanega da ugotoviti.
[/quote]
Tvoje ugotovitve, tvoje domneve .. zato potreba po manipulacijski besedi oprosti v tistem kontestu..

Pa ja.. navadne mačke so pač mačjega značaja, nimajo te pasje zvestobe v sebi, ki jo maine coon ima.
Če nekdo koleba med psom ali mačko, ne bo zgrešil z maine coon..

Verjetno je res vsak mačji karakter drugačen, ne glede na pasmo.
Moja je navadna hišna, iz zavetišča pa tudi skoz hodi za mano, ali mi pa vsaj s pogledom sledi, ko pridem z dopusta je užaljena, čeprav so vsaj 2x dnevno pri njej (nekdo od sorodnikov), če slučajno pustim odprta vrata omare, hop na moj pulover, najraje črn..
Drugače pa ima moja prijateljica, pri kateri sem pogosto na obisku, tri main coone. V primerjavi z mojo mačko (seveda govorim samo o teh, ki jih poznam), bi rekla, da so bolj flegmatične in le ne sorte. Pa tudi zelo tihi. Še ne spomnim, da bi kdaj katerega slišala mjavkat.

Moja je navadna hišna, iz zavetišča pa tudi skoz hodi za mano, ali mi pa vsaj s pogledom sledi, ko pridem z dopusta je užaljena, čeprav so vsaj 2x dnevno pri njej (nekdo od sorodnikov), če slučajno pustim odprta vrata omare, hop na moj pulover, najraje črn..
Drugače pa ima moja prijateljica, pri kateri sem pogosto na obisku, tri main coone. V primerjavi z mojo mačko (seveda govorim samo o teh, ki jih poznam), bi rekla, da so bolj flegmatične in le ne sorte. Pa tudi zelo tihi. Še ne spomnim, da bi kdaj katerega slišala mjavkat.
[/quote]

Lene sorte… telefon neki po svoje piše))

[/quote]
Govorim o njihovi naravi in narava navadne mačke je drugačna od maine coon.
Seveda so odstopanja vedno lahko v obe smeri, kar pa poznam mačk tekom lajfa(naše in od drugih), pa je tako.

Po zadnjih treh mačkah, ki smo jih posvojili (beri:dve so nam pustili na dvorišču, ker živimo na samem), sem si zaželela malo drugačnega mačka. Tri leta imamo MC samca. Je zelo samosvoj karakter, se ne pestuje, ne mara povodca in česanja (sedaj imam eno tako gumijasto krtačo in nekako gre). Uničil nam ni enega kosa pohištva ( v primerjavi s psom, zaradi katerega imamo na vseh oknih odtise zob). Je pa res, da smo po vsej hiši namestili praskalnike iz lepenke- ima jih najrajši. Mačje drevo samo občasno (ni treba največjega): Mačji WC , opremo in hrano kupujemo na zoohit, Živim že od majhnega z domačimi mačkami- ampak ta je res poseben. Vedno, ko se ne počutim dobro (od bolezni do stresa) pride k meni na posteljo. Zadnje eto ima tudi izhod na vrt, ker živimo na samem. Zunaj zelo uživa. Edini minus: povsod dlaka (ampak precej manj kot pri škotu).

Mi pa imamo doma 3 main coon muce.2 mački in enega mačaka. Kar se tiče dlak jih je res kar nekaj ampak ob rednem cesanju in vsakodnevnem sesanju se da preživet, če človek ni preveč občutljiv. Res je da pojejo ogromno,ampak narocujemo hrano preko zoo hita 2 krat po 10 kg nekje 3 krat na leto…Pa tudi praskalnik imajo zelo velik tisti do stropa, ampak ga vsako leto zamenjamo,ker ga uničijo. Tudi jaz jih 1 krat letno peljem k frizerju in jim konkretno postrizemo dlake.Drugace so pa muce karakterno zelo različne.Ena mačka in mačak sta zelo cartljiva,druga muca se pa ne pusti cartat kaj šele da bi jo vzel v naročje,razen ob redkih dnevih ko sama čuti potrebo po človeku…Res da je z njimi delo in da naredijo občasno kaj škode, ampak so najboljše mačke na svetu za družine z otroki in starejše ljudi. Mi jih nebi zamenjali za nič na svetu. Lp Maja

A dlako bljuvajo na povšter od lastnika ali na tistega, ki jim je podrejen?

Mah defintivno ni tako hudo kot so nekateri napisali. Mi sicer nimamo maincoona ampak mesanico med norvesko gozdni ki je predhodnik maincoona in ragdollom. Ko je prisel se je seveda bilo treba prilagodit. Saj znajo bit do neke starosti precej hiperaktivno in nagajovcki.Najboljsi nasveti ki ti jih lahko dam je da kupujes hrano na 10 kil recimo preko zoohita kjer dobis se popust in je zelo ugodno. Mi nasemi dajemo od Royal Canin kitten recimo in ko izracunas porabis manj kot tisti ki kupujejo hrano v navadni trgovini ki ni niti kvalitetna na zoohitu smo vzeli tudi praskalnik. Kar se tice kavca smo nabavili nalepke in polepili robove in ker nima kje kaj praskat je sedaj na praskalniku
Tako da mislim da ni niti priblizno res da so stroski 100 E ma mesec mi ko kupimo hrano kupimo kolicinsko za 100€ imamo vsaj 5 mesecov mir😂🤣 ce se znajdes veliko manj porabis 😊

Ka pa, če mora biti hrana nekoliko bolj kvalitetna in brez žitaric zaradi alergij – ribji briketi, ribje konzervice. Konzervice niso poceni, ravno tako ne kvalitetni briketi. Da ne povem koliko je šlo za veterinarja dokler niso ugotovili zakaj večmesečna driska.

Glede na to, da vas glava boli ob nekaj mesečnem strošku za muca, me prav zanima, če je vaša maincoon mačka iz vzrediteljskega legla, saj je nakup take mačke skoraj toliko. Verjetno imate kakšno “repliko”, ki je po možnosti še celo mešana med z navadno domačo mačko.

New Report

Close