Maja beremo
Vidim, da aprila nismo veliko brali. Sama sem začela v aprilu in končala v maju, zato odpiram majsko temo.
Ayn Rand: Mi, živi
Briljantno napisan roman o razmerah v Rusiji po oktobrski revoluciji. Hkrati ljubezenska zgodba ter družbeno-kritični in zgodovinski roman. Govori o dekletu Kiri, ki se na vse možne načine bori za svojo ljubezen in za svobodo življenja v tistih grozljivih časih najhujšega komunističnega režima v Rusiji.
Tako zelo čustvena in pretanjena zgodba, ki te pretrese v dno srca. Kakšna ljubezen in vera v boljše življenje. Kakšno grozljivo razvrednotenje človeka. In kakšna kritika pravzaprav vseh zatiralskih režimov. Čeprav so dobri in zli postavljeni na obe strani.
Pisateljica je ta roman napisala že davnega leta 1936, a se roman bere kot da bi bil napisan danes.
Obravnavajo ga kot neke vrste avtobiografski roman, ki pa to vendarle ni. Pisateljica ni oseba iz knjige, kot pa sama pravi, je živela v tistih razmerah preden je emigrirala v Ameriko.
Mojstrsko pisanje in prevod. Branje je bilo čisti užitek. Zelo priporočam.
Ja, prav:)
Pogrešan Avtor: Krefeld, Michael Katz
Komisar Ravn rešuje drugi primer – sestra pogrešanega tipa ga zaprosi za pomoč pri iskanju brata. Pot ju vodi v Berlin, kjer ugotovita, da je na podoben način umrlo (mislim da 10) kar nekaj moških. Vsi so bili utopljeni. Zgodba se dogaja v sedanjosti in preteklosti, tik pred padcem Berlinskega zidu. Predvsem ta del mi je bil zanimiv, ker opisuje delovanje Stasija.
Lepa v smrti : [drugi primer komisarja Roya Gracea… Avtor: James, Peter – to ni skandinavska:). Tip na vlaku vzame pozabljen CD in ga doma pogleda. Vidi umor v živo, nato pa spremljamo posledice tega dejanja (grožnje s tem, kaj se bo zgodilo, če to komu pove, ugrabitev žene in njega…..), še kar, ampak ni pa za dol past.
Preblizu Avtor: Moran, Eleanor[/b] – tudi ta ni skandinavska. Sedaj vidim, da jih sploh ni bilo toliko. Skratka psihoterapevtka pride na pomoč svoji najboljši prijateljici, ki se sesuje po samomoru druge prijateljica. Zasnova še kar, ampak zgodba pa ne teče lepo, meni je vmes kar nekaj stvari majkalo. Ne priporočam.
Ženska v kabini številka 10 Avtor: Ware, Ruth Dogaja se na ladji oz. jahti bogatega poslovneža. Glavna junakinja – novinarka, je priča umoru. Ker ni dokazov, ji nihče ne verjame, da se je ta res zgodil in spremljajo njen trud, da dokaže, da je to res. Nekaj srednega.
Siva gora Avtor: Grisham, John[/b] – kao triler, vendar Grisham že dolgo ni več to, tako da ne priporočam. DOgaja se v premogovniških krajih, boj majnih z velikimi družbami – ampak vse tako na silo skup navlečeno.
Pokrpajmo žive Avtor: Kerangal, Maylis de[/b] – tema je darovanje organov. Mladenič se smrtno ponesreči, njegove organe želijo razdeliti med kandidate, spremljamo “boj” njegovih staršev samih s seboj. V bistvu skoraj brez dialogov, vendar prebrana na dah. Priporočam.
Romain Puértolas: Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari
Dovolj lahkotno za sprostitev, dovolj sveže, da lahko rečemo, da ni ravno plaža. Za “poletno branje” sploh super!
Pozor, spojlerji!
Nekaj (od)stavkov v knjigi je prav bedno klišejskih in bralcu razložijo (“modromiselno” solijo pamet) to, kar si je itak že sam interpretiral skozi dogodke! Joj, kaj je počel urednik? Konec je žal prav tako obupno pocukran, čisto holivudski, tak, da se počutiš nategnjenega, ko vidiš, kako je avtor na “brzo ruko” izsilil nekaj, o čemer si domišlja, da te bo potešilo in prepričalo. :((( Tisti roman v romanu, ki ga piše junak, pa je tudi bedno klišejski (o teroristu, prosim lepo, kot da ni dovolj “politike” že z vsemi begunci! tako potem dobiš eno grdo godljo). Tako da – nekaj malce konkretnejših posegov in uredniških napotkov, pa bi bila knjiga odlična. Škoda, škoda. Sicer pa tako mislim samo jaz – svet je namreč nor nanjo.
J. M. Erre: Pazite se psa
Kar zanimiva knjiga, malo drugačna zgodba. Dobra ideja za zgodbo, ki govori o odnosih v 2 hišah z najemniki v isti ulici. Vsi malo čudaški in bolj ko se dogajajo nepredvidljivi dogodki, bolj so čudaški. Konec je prav presenetljiv (čeprav morda tudi pričakovan).
Sprva zanimivo, malo drugačno branje, ki me je nekje na sredi začelo dolgočasiti. A se zgodba še pravi trenutek zaplete, kar ji da nov zagon. Na sredini je res malo razvlečeno, konec pa ravno pravšnji. Pravzaprav mi je bil najbolj všeč začetek in konec.
Poletje v gostilni
Avtor: Lara Paukovič
Sploh ne tako slab roman, sem bila kar presenečena. Spremljamo zgodbo študentke Nastje, ki eno poletje dela kot natakarica v tipični balkanski gostilni. Punca je seveda polna predsodkov, v bistvu “čefurjev” ne mara, na koncu seveda ugotovi, da sploh niso tako grozni, kot si je predstavljala:), vmes se še zaljubi (seveda ne v čefurja, ker to bi bilo seveda tu mač:)) ), skratka, lušten roman.
Jo Nesbø: Ščurki
Najnovejša prevedena kriminalka o inšpektorju Harryu Holleju. Pravzaprav je to drugi roman po vrsti o H.H. , a naši ne prevajajo po vrsti. Dogaja se na Tajskem, kjer najdejo umorjenega norveškega veleposlanika in pri preiskavi pomaga H.H.
Kaj naj sploh rečem, če obožujem Nesbøja. Super je. Prva zgodba o H.H., ki je bila tudi prevedena šele po 6 (se mi zdi) ostalih, mi sicer ni potegnila tako kot ostale in sem se malo bala, kakšen bo ta 2. roman. A je v redu. Tu so karakterji že dobro postavljeni in zgodba dobro premišljena in brez večjih lukenj.
Prebrala na dušek in priporočam vsem ljubiteljem kriminalk.