majhna spalnica
Najmanjšo sobico, ki meri 300×350 sva si izbrala za najino spalnico. Večje sobe so dobili otroci,ker se sva mnenja, da rabijo več prostora za igro.
A zdaj se nama zaplete pri opremi spalnice. Torej, velika je 300×350. Na steni 300 so vrata, skrajno desno. Na nasprotni steni 300 je okno (kar veliko – torej je stena “neizkoriščena). Kako naj “opremim” oz. kako naj razporedim pohištvo, da bo ok… Če dam posteljo 205 (mera z okvirjem) in omaro širine 60….mi ostane prehod cca 35 cm – torej vrat omare ne morem odpirat. V tem primeru imam lahko le omaro z drsnimi vrati. Vendar omare z drsnimi so vse širše kot 60….torej 205+65=270….a imam dovoj prehod 30???
Sploh ne vem kaj naj… Kako imate razporejeno tisti, ki imate tako majhne spalnice kot midva?
Hvala za vsako idejo!
ne jemlješ standardnih mer in oblik, ampak prilagodiš opremo prostoru tako, da ostane plac za običajne stvari. ne tlačiš v prostor, manjši od enega običajnega, običajno veliko omaro ali posteljo običajne oblike. ampak za to rabiš malo domišljije in ne razmišljanja v okviru standardov. recimo postelja, zakaj pa rabiš okvir, da ti bo dragoceni prostor jemal? daš spodaj samo leseno podlogo in gor jogi, lahko tudi malo ožji. in omare – drsne niso samo 60, so tudi 50. Obstaja tudi zelo poceni rešitev:
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/30179435
nad to daš eno poličko, nanjo obesiš zavese in imaš “omaro”, v katero se ne zadevaš ob ozkih prehodih.
poleg tega daš posteljo lahko na višino:
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/00160866
omare pa spodaj po meri delat. v tem primeru so lahko široke tudi meter ali dva.
znajt se boš morala malo bolj, ne pa razmišljat o “joj vse omare so 60” in “če dam posteljo 205”. ker postelje so tudi 180 in omare tudi 50, poleg tega pa ni treba, da je vse na tleh, razen če niste invalidi,no.
še ena ideja, oziroma dodatek k ideji zgoraj. zakaj bi dajala v tako majhno sobo neko že izdelano omaro. mož ali mizar naj ti po stropu in tleh prišraufa vodila in kupi lesene plošče v hobi programu z lesom, kjer jih po meri odrežejo kot vrata omare, pa imaš lahko “omaro” z drsnimi vrati po vsej površini stene – za obešanje uporabiš zgornjo idejo, obešalnik za obešalnike. ker je pod stropom še prostor, imaš torej veliko polic za shranjevanje garderobe. ali pa na zgornji del pritrdiš sistem za obešalnike, ki se z ročko spusti dol. tako ima recimo eden od vaju obleke spodaj, drugi zgoraj. širina te “omare” je lahko samo čisto malo večja od obešalnika, približno 50. potem daš lahko tudi posteljo 205, pa boš imela skoraj pol metra prehoda.
Kaj pa kakšna omara, ki je kot most nad posteljo?
[img]http://www.elegant-bedrooms.co.uk/Sites/35/Products/2373/BARCELONA-OVERBED-WARDROBES-42220-0.jpg[/img]
Nasproti postelje imaš v tem primeru še vedno lahko manj globoke pedalnike, kakih 30 cm globine in 80-100 višine, lahko tudi dva ločena, enega zanjo, enega zanj, pa ti ostane še 65 cm za prehod.
[img]http://file.si/pfiles/149508/spalnica.bmp[/img]
Tri na tri pa pol ni SOBICA, ampak SOBA. Večje so pa dvorane.
Če te omejuje prostor, pač ne daš not postelje z okvirom, ki itak nima nobene funckije (okvir namreč), razen da je modiš. Če želiš na vsak način omare ob dolgi steni, vprašaj v Lesnini, če še imajo program Harmosoft. Omare so globoke 55 cm in imajo zgibna vrata, tako da rabiš samo polovico širine prostora za odpiranje (30 cm). Lahko pa daš omare od vrat, pa čez kot do postelje, ki jo pomakneš malo bolj proti oknu. Pa še nad posteljo lahko obesiš most. Ob drugi dolgi steni pa namestiš predalnike ali komode, ki so lahko tudi samo 30 cm globine.
Skratka, v tako sobo spraviš za ene 6 ljudi garderobe, televizor, posteljo za najmanj dva, pa še prostora ti ostane.
Na primer tako:
[img]http://www.aleksandro.com/aleksandro/images/uploads/spavaca-soba-harmo-soft-am.jpg[/img]
To je program alples harmonija. In še vedno ga prodajajo.
Sicer pa opozorilo: omare z drsnimi vrsati imajo večjo globino od 60 iz enega razloga: drsna vrata zavzamejo cca 10 cm globine. Če je od vrat do stene globina manj kot 60 cm, bo za obleko na obešalnikih premalo globine in bodo drsna vrata drsala po rokavih in se bo to na oblačilih sčasoma poznalo.
Midva sva se zaradi pomanjkanja prostora zadovoljila z 160×200 posteljo in nama nič ne manjka! S tem sva dobila prostor za omare (aja, v Ikei dobiš tud drsno omaro globino 40 cm!-edin prišravfat jo je treba v steno). So pa tele zgornje ideje tud zelo uporabne…ugovotita, kaj vama paše (npr. jest ne bi hotla spat na “pogradu”), pa je
To je pa zelo velika postelja za moje pojme.
180 cm širine je več kot dovolj. Nevem zakaj ne razmislita o manjši postelji, če imata majhno sobo.
Se pa da tudi na 90 spat, samo se potem ne smeš skregat, ker se nimaš kam odmaknit. Tako sama prakticiram, ker ima moja soba samo (240x250cm ). Se moj rajši stiska pri meni, kot pa da sam spi doma na 180.
Najlepša hvala vsem za ideje. Res je, dolžina postelje je 205, ker manjše ne dobim…pri vsaki postelji 200 je vsaj še 5 cm okvirja. Manjšo oz. krajšo pa ne moreva imeti, ker je mož 190:). Tudi ideja z zgibnimi vrati mi je všeč. Most nad posteljo pa ne bi imela.
Bacin – moj tloris pa zgleda nekako tako kot v priponki.
Sem tudi že premišljeva o kakšnem mizarju…
Jaz bi se na tvojem mestu posvetoval z arhitektom in dal mogoče vse narest po meri, da je vsak kotiček čim bolj izkoriščen. Pri opremi se mi zdi pomembno, da je narejena čim bolj po potrebah posameznikov. Eni imajo v spalnici tud mini pisarno, drugi rabjo več prostora za spravit stvari, eni sobni bicikel, drugi velik model aviona.
Tudi meni se zdi ta predlog dober. Tri metre normalnih garderobnih omar, za vrati – torej na nasprotni steni od Barcinih omar – pa imaš lahko niz manj globljih omar ali predalnikov, pa kak obešalnik za tekoča oblačila in obesit kako jakno. Če dasta posteljo širine 160 cm, bi morali biti tudi prehodi okoli in okoli postelje primerni.