makaronflajš

Jav, spomnim se, da sem z makaronflajšem sama začela kuharsko kariero. Se mi zdi, da je to taka jed, ki je enostavno ne moreš kiksniti, tudi če bi hotel.
No, začela sem takole: v osoljeni vodi sem posebej skuhala makarone in proti koncu dodala nekaj kapljic olivnega olja. Odcejeni počakajo, da pridejo na vrsto za obdelavo. Ni ravno priporočljivo, da se popolnoma skuhajo, pač pa je bolje al dente, torej na tričetrt.
Na (olivnem) olju opražiš čebulo, toliko da postekleni. Dodaš meso, podušiš in potem vključiš domišljijo ter dodajaš, kar ti pride na misel. Jaz uporabim česen, peteršilj, baziliko, majaron, origano, listič žajblja, vejico rožmarina, lovor, majčkeno muškata, včasih piment, kapnem nekaj kapljic sojine omake in tabaska; dostikrat zajamem pest mešane zelenjave, ki jo imam vedno v zmrzovalniku…. Ko je vse do konca podušeno, še posolim in dodam pasiran paradižnik (raje ne mezge) in vse zalijem z belim vinom. Pustim, da se okusi na majhnem ognju prepojijo in potem dodam kuhane makarone.
Servirane posuješ z naribanim parmezanom.
Pa poročaj, kako ti je uspelo!
lp
Modra
Hej,
Modra je dala super napotke. Naj samo se dodam, da to mesno omako delam pocasi, oziroma ji dam cas, da se lepo vse prepoji. Prav na hitro ne pride tako okusna. Ko zacne cebula stekleneti,dodam malo vina ali piva, da se se malo dusi (ni nevarnosti, da bi se cebula prezgala-preverjeno). Za lepo barvo pomaga tudi nariban korencek,ki ga dusimo skupaj s cebulo in se poskrbi, da se okus mogoce kdaj malo kislega paradiznika lepo skrije. Pri meni je vedno korencek zraven. Tudi z malo ” salse ” iz tube ni slabo- samo malo, doda pri okusu.
V Dalmaciji smo pri super gospodinji jedli makarone samo s paradinikovo omako – bila je fantasticna (cebula, korencek, paradiznik, disavnice in…fantazija). Skrivnost? Povedala je, da jo je cmazila dve uri.
Lep dan Babi

Zakaj ima tvoja omaka okus po kovini? Kar nekaj možnosti je – najprej sem pomislila na posodo. Če ima tudi ostala hrana v njej podoben okus, potem je odslužila svoje. Druga možnost so začimbe, ki jih dodaš mesu. Čisto možno je, da kombiniraš nekaj, kar si med seboj ni prijazno. Kaj pa olje? Je možno, da ga za hipec pregreješ, preden začneš s kuho?
Napiši tvoj recept, pa ga bomo družno analizirale, OK?
lp
Modra

Naj povem, da sem pred nekaj časa v Lenartu pri Petovarju jedla zelo dober makaronflajš, ker je pač zmanjkalo pečenke, ki je bila na jedilniku.
Bil je preprost, kako naj rečem, bolj suh, ni bilo omake. Ker ima moja hčerka zelo rad tak makaronflajš ga sedaj vedno tako kuham.
Najprej malo prepražim drobno narezano čebulo. (navadno dam za pol kile mesa eno veliko čebulo). Čebulo je treba soliti, da omekša. Meso narežem na čisto male kocke in ga dodam čebuli ter nadaljujem z praženjem. Ko se začne sprijemati oz. ko se meso rahlo zapeče, da dobi malo rjave barve, zalijem z jušno osnovo samo toliko, da meso ogrezne. Nadaljujem s kuhanjem tako dolgo, da vsa tekočina povre. Po okusu lahko dodaš malo mletega popra in mlete rdeče paprike. V to zamešam skuhane in odcejene makarončke.
Če želi več omake, daš pač malo več čebule.