Makedonija – Ohrid
Za spremembo to ne bo vprašanje temveč priporočilo!
Po dolgem času sem obiskal na poti iz Grčija tudi Makedonijo, Albanijo in Črno Goro. Predvsem sem bil navdušen nad Ohridom!
Včasih je bila Struga celo bolj urejena od Ohrida. Danes pa je v zatonu. Zato pa je Ohrid zelo urejeno, čisto mesto z obilico restavracij in trgovin z za nas zelo sprejemljivimi cenami. Jezero je čisto in toplo. Za ilustracijo – obalna mesta na albanski in makedonski strani črpajo pitno vodo iz jezera, iz globine cca 50m. Ob makedonski obali sta 2 res lepa in sorazmerno dobro urejena kampa. Predvgsem drugi iz smeri Ohrida proti Sv. Naumu je na čudoviti poziciji. Poleg tega pa obilica hotelov. V mestecih ob jezeru je veliko majhnih zasebnih Marketov, kjer se da kupiti osnovne potrebščine. Ker je Ohridsko jezero veliko, dobi popotnik vtis, da je morje, a je voda sladka in dišeča, v poletnih mesecih se voda ogreje na 27 stopinj!
Ohrid je mesto, ki živi. Vsakodnevna promenada in obilica lokalov živi tja daleč v noč, tudi do 2h ponoči. V mestu je gostinska ponudba res raznovrstna in kulinarično pestra. Tudi nočno življenje je živahno. Ohrid in jezero priporočam tudi za daljše počitnice, saj so cene več kot primerne. V okolici pa veliko lepega za videti in obiskati.
Priporočam!
Žal se mi zdi, da je Ohrid poleti precej drugačen, kot ga je opisal nomad.
Lansko poletje (konec julija) smo se ustavili, prav tako iz tiste smeri, na Ohridu, in večino tega nismo doživeli. Bilo je res polno turistov, vendar zelo zelo določenih, saj je postal Ohrid Saint Tropez Jugoslavije in Makedonije. Poleg tega je bila pa še voda umazana (baje še ribe lovijo le na oni strani) in mrzla (mogoče 20). Strinjam pa se, da je trgovin in lokalov polno in še enkrat polno, pa tudi za zabavo kar preskrbljeno, na splošno je mesto zelo urejeno.
Si pa lahko predstavljam, da je poleti v Ohridu res lahko tako. Ker sem sam popotnik in ne turist, tudi mene prisiljena mondenost moti, a je obala kar dolga in se da umakniti bolj v mir. Najem čolna je tako poceni, da se da odpeljati na kakšno plažo, ki je dostopna samo z vode. Velika večina mladine pa privlači prav to, kar naju odbija! Mene je v Ohridu zmotilo samo to, da so vsi lokali neka prisiljena kopija zahoda in težko najdeš kaj tipično makedonskega.