Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Malček, alergija, dojenje

Malček, alergija, dojenje

Zanima me, do kdaj ste dojile mamice otrok z alergijo na kravje mleko? Naš ne prenaša nobenega živalskega mleka, tako da ga pri 15 m še vedno dojim (samo zvečer, pa tudi nimam več veliko).

Sprašujem se, do kdaj naj bi ga dojila. Ali mu lahko s prehranskega vidika kaj manjka, če dojenje ukinem? Sicer poje veliko zelenjave, sadja, tekne mu tudi meso in rastlinske beljakovine. Ne je pa jajc in seveda nič mlečnega. Najbolj se bojim, da bi mu primanjkovalo kakšnih hranil. Fantič je zelo zdrav, če ga primerjam z njegovimi vrstniki in če izključim alergijo.
Ko gledam druge, vidim, da spijejo ogromno mleka po flaški (naš ga ziher z mojim mlekom ne dobi toliko), potem pa jejo še sir, jogurte, jajca. Zato me malo skrbi. Vem, da eni otroci odrastejo tudi na veganski ali celo presni hrani, ampak je meni to preveč ekstremno in ne vem, kakšne posledice lahko kasneje to prinese. Prosim za vaše nasvete.

Naš alergik je star 7 let. V življenju ni pokusil mleka, jajc, glutena, govedine, teletine, oreščkov, soje, ajde, pire, zadnje 2 leti šele je banane, jabolka, koruzo, krompir in po malem piščančje meso (domače, ne trgovinsko), prej tudi tega ni smel uživat, tako da je bila dieta res obupna. Seveda je veljala zame enaka kot zanj, logično. Dojil oz. po flaši je pil moje načrpano mleko do 3. leta. Pri 18 mes sem ga skušala odstaviti, ker me je dieta res izčrpavala, njegove potrebe so bile bistveno višje od mojih “kapacitet”, pa smo pristali v bolnici z generalnizirano alergijo, ko je imel po celem telesu same bule in rane od praskanja, pozitiven je bil pa na čisto vso hrano, karkoli so testirali. Na silo sem nazaj vzpostavila laktacijo, saj ni prenašal nobenega dodatka na recept (Aptamil ADC ali Allernova), uvajanje neocata pa tudi takrat ni bilo uspešno.

Ko smo ga nekako stabilizirali, sva oba jedla 6 živil – riž v vseh izvedbah in oblikah, oljčno očje, kunčje meso, bučke, riževo mleko bez ca, neocate in kvinojo. Dan na dan 6 mes. Protitelesa so padla po 4.000 enot, nato smo začeli po kapljicah (dobesedno) uvajati neocate skupaj z mojim mlekom – sama sem pa že prej začela pit ta nadomestek (ki je ogaben za umret!), da bi ga že dobival z mojim mlekom. Začeli smo s 30 ml (ena merica) dnevno. Nato naslednji teden dve merici in tako naprej, dokler nismo zelo počasi prišli na 2 dcl, pa potem na 4 dcl. Potem smo začeli uvajati živila, ki jih je pred poslabšanjem že jedel in vsakič, ko se je zgodila reakcija, je bilo edino, kar je sprejemal, moje mleko, tudi neocate takrat ni prišel v poštev. Malo pred 3 letom smo uvedli nazaj večino prej uživanih živil – riž, kvinojo, večino zelenjave, eksotično sadje (jabolka, hruške, breskeve niso šle), konjsko meso, kunca, ribe ter riževo mleko in neocate. Še 3 mes sem si črpala mleko in ga imela v skrinji za “hudo uro”, če bi se zgodilo poslabšanje, vendar se ni več. Neocate je sprejel, pije ga sicer s sladkorjem, še vedno, ker so njegove alergije bolj ali manj ostale enake. Zelo pazim na kombinacijo hrane, poje veliko suhega sadja (železo), za kalcij uživa veliko rib, tudi sardine in sardele s kostmi, poje ogromne količine kislega zelja, od 5. leta dalje uživa tudi svinjino in mu popolnoma nič ne manjka. Neocate mu počasi preseda, okus je še vedno ogaben, tako da ga verjetno ne bomo več nabavljali na recept – bomo videli, kaj bodo rekli zdravniki. Ima normalno težo in višino, za svoje stanje je zelo zdrav otrok, živahen, neumoren, zelo rad je in je zelo neizbirčen.

Vkolikor dojenje ne predstavlja napora in težav, bi iz osebne izkušnje rekla – čimdlje! Materino mleko ustvarja bariero v črevesju in dojeni otroci alergije veliko lažje in bolje prenašajo, kot nedojeni. Sicer pa otroku z zdravniško potrjeno alergijo na mleko še vedno pripada recept bodisi za allernovo, aptamil ADC, za najhujše primere pa pač neocate.

Uh, kako grozno se bere tole 🙁 Upam, da se vam ne bo treba več spopadati s tako hudimi dietami, ubogi otročki 🙁

Pri nas ni tako hudo, ampak o prekinitvi dojenja razmišljam predvsem zato, ker sem noseča in se bojim, da me bo preveč izčrpavalo. Sicer pa tudi ne vem, koliko mleka sploh priteče, ker ga je po občutku malo. In sprašujem se, če je res nujno potrebno ali se ga da nadomeščati z drugimi živili. Naša pediatrinja pravi, da se kalcij brez problema nadomesti z zelenjavo. Ampak ali mleko pijejo samo zaradi kalcija?

Allernovo sem mu že probala dati več mesecev nazaj in je ne prenaša, tako da drugih zadev ne bom testirala. Tudi jaz mu dajem suho sadje zaradi železa. Ribe mu delajo težave, tako da se jih izogibamo.

Moj ni bil alergik, pa je nehal piti mleko pri 7 mesecih, ko sem nehala dojiti. Tudi jogurtov in skut ni jedel. Mleko v drugih sestavinah (palačinkah npr.) pa komot zamenjaš z mandljevim ali riževim mlekom. Res ne vidim problema.

Nič komot ne zamenjaš, ker riževo mleko je ena sladka voda, z veliko OH, brez drugih hranil, isto mandljevo, živalsko mleko pa je emulzija maščob, beljakovin, OH in vseh v maščobi IN vodi topnih vitaminov in mineralov. Primerjava je preprosto nemogoča! Boljši približek je sojin napitek, ampak jaz se s sojo ne bi hecala, še sploh ne pri fantu, pa tudi pri deklici ne.

Se pa seveda da nadomeščat in preživet tudi brez mleka in mlečnih živil. Imaš celo paleto rastlinskih namazov (Zwergenwies idr), ki so preprosto odlični, kak sojin jogurt je tudi OK za posladkat, puding lahko skuhaš na jabolčnem soku, kompotu, ali riževem mleku, isto narediš palačinke s sokom ali riževim mlekom, je pa res, da je pol manj mrtve hrane in brezveznih, nezdravih prigrizkov (pudingi, tablice, rezine, “sadne skutke” ipd), ki iak ne korisitijo ničemru razen nabiranju odvečnih kg. Vesela bodi, da se otrok ne naceja za brezveze z nečim, česar ne potrebuje! Flaše po ustih 15 mes in tekanje s flašamo kakava ipd je itak samo odraz lenobe mam oz. staršev, ker tega 15 mes že dolgo ne rabi več. Če ima 5 normalnih, zdravih obrokov s pestro sestavo, mu zagotovo ne bo prav ničesar manjkalo, prej mu bo koristilo, ker ne bo vajen mašil in stalnega curljanja sladke tekočine v usta.

Navadi ga na kaše – proso, ajda, ječmen, kosmiče s suhim sadjem (slive, rozine, marelice, jabolka, hruške), polento, kus-kus (če ni problem gluten), zaliješ pa lahkot udi s sokom ali kompotom ali enim od rastlinskih napitkov, pa bo zrastel bistveno bolj zdravo od vrstnikov na čokolinu in fruhtcvergih, verjemi 🙂 In če te dojenje utruja, ne zahtevaj od sebe nemogočega, zato ne bo otroku nič manjkalo, zagotovo! Lahko pa poskusiš aptamil ADC, mnogi, ki ne prenašajo allernove, ga zelo pohvalijo, saj izgubit nimaš kaj dosti, vsaj za kake kosmiče pride prav. Srečno!

Nekatere mame dojijo vso nosečnost in po rojstvu novega otroka, potem oba. Koec koncev tudi mnogo mame dvojčkov, dojijo oba otroka polno. Jaz ne vidim problema. Sploh, ker poznam dve zgodbi, ki so se končale z infuzijo, ker na koncu hudo alergičen otrok ni smel jesti popolnoma nič več. Mama je pa zaradi pritiska s strani zdravnikov (da se bo preveč izčrpala) prenehala z dojenjem in se je potem tolkla po glavi, zakaj se ni prej bolje pozanimala in je slepo verjela in zaupala.
Materino mleko je superiorno glede na katerikoli nadomestek. Je norma, vse ostalo so približki.

Vsaka ima po svoje prav.

babbcaa, seveda se da vse zamenjat, saj že zdaj delam palačinke in ostalo vse brez jajc in mleka, okus je super, se da navaditi, ampak je razlika v palačinki z jajcem in polnomastnim mlekom kot pa v tisti iz radenske in moke, a se strinjaš? Jaz se samo bojim, da bi ga prikrajšala za hranila, ki jih v tem obdobju intenzivnega razvoja in rasti potrebuje. Vem, da ene dajejo svojim otročkom tudi riževo mleko namesto navadnega po flaški, ampak meni je to res zgrešeno in ja, to je sama voda in sladkor.

Replika na zadnji post. Materino mleko je res nenadomestljivo, to se strinjam. Saj zaenkrat še gre, ampak dojenja s tistim ogromnim trebuhom si pa res ne predstavljam. Bom povprašala še svojo ginekologinjo, kako je s tem. Hočem narediti najboljše za svojega sinka, nočem pa hkrati prikrajšati svojega bodočega otroka in pa izčrpati sebe. Bom šla with the flow, pa bomo vidli 🙂

Razne kaše že zdaj jemo, v bistvu jemo kar zdravo se meni zdi, čeprav se veliko ponavljamo. Predvsem meni je ta dieta že zoprna, ker si zaželim hrane, ki jo imam rada še od prej. Sploh zdaj, ko so se začele te nosečniške muhe 🙂

Probaj tudi z ovsenim mlekom…sladek in tudi polno vseh hranil…ce tvoj otrok je vse nasteto ni nobene panike…samo pri žitih pazi na kombinacijo glede beljakovin…

Sardine mu dajaj,bo zrastel v pravega korenjaka:)

Poišči še forum Dojenje in tam ti bodo svetovalke povedale kako najbolj učinkovito zamenjat materino mleko. Se strinjam, da mogoče pa je v nosečnosti res težko dojit ob dieti in hranit sebe in še dva zraven..

Jaz sem dojila do 2h let in pol, ko so alergije že izvenele (mleko, jajca smo samo imeli) in mi je bilo malo dovolj, saj sem bila od 4x nočnega dojenja čisti zombi in od diete tudi, sem morala pa normalno delat 8-10 ur (pred 15 leti je bilo težje, no za nas ekonomsko nemogoče, delat samo polovičko). Dobro vem kako to podaljšano dojenje pod dieto vpliva na mamo saj so se mi v tistem času dobesedno drobili zobje…

Jaz sem prepričana, da mu ne bo čisto nič manjkalo glede hranil, saj mleko, ki ga zdaj dobiva, ni več neko resno hranilo, je pa dragoceno zaradi vseh zaščitnih funkcij, ki jih ima za prebavila. Noben prebiotik, probiotik niti noben drug dodatek ne nadomesti te zaščite, ki jo v črevesju naredi MM.

O raznih dehidracijah pa to – ja, lahko, pri dojenčku, ki je še 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odvisen od MM. Pri malčku, ki je že vse, pa bolj težko. Velika razlika je, ali otrok že uživa vso hrano ali je res še dojenček in iz svoje izkušnje – če bi bila takrat že noseča in še s kako težavno bruhalno nosečnostjo, zagotovo ne bi zdržala napora. Predvsem se ne obremenjuj – če bo šlo, super, če pa ne, bo pa zagotovo preživel tudi brez tiste porcije mleka.

Na tržišču imaš zdaj ogromno kvalitetnih maščob – konopljino, laneno, kokosovo olje/mast, margarino iz repičnega olja od vitaquelle, ki je res zelo okusna, imaš kokosovo, riževo, sojino smetano (palačinke iz teh smetan so ZAKON!), ki jo lahko dodajaš v juhe, prikuhe, mineštre, lahko jo stepeš in narediš iz nje sladoled, tako z malce revolucije v navadah in predvsem v naših glavah se da jest odlično, z vso gotovostjo upam trdit, da bolj zdravo kot z mlekom, jajci in glutenom v prehrani. Ni pa poceni, to pa res ne 🙁 Zagotovo pa z lahkoto nadomestiš vse maščobe, beljakovine itak, če normalno je meso, za OH se pa sploh ni treba sekirat, ker jih je v naši prehrani prej 5 x preveč, kot pa za kak {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} premalo!

New Report

Close