Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek maltezan

maltezan

Zanima me, ce ima kdo maltezana doma? Rada bi imela maltezana, ampak….. v nasem kraju ima dosti ljudi maltezana, pa se sprasujem, ali so le mesanci, ker jaz bi imela dolgodlakega maltezana, takega se v zivo videla nisem ?!

http://www.dooziedog.com/dog_breeds/maltese/images/Maltese-4.html

Ima kdo takega? In zakaj so “nasi” (beri: iz nasega kraja) maltezani skravžlani, tile imajo pa lepo dolgo in ravno dlako?

90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maltežanov, ki jih srečaš je mešancev. Ljudje v svoji neumnosti kupujejo pse brez rodovnika in potem dobijo nek približek, ki tako vizuelno kot karakterno ne ustreza več željeni pasmi.

Je pa tudi pri čistokrvnem maltežanu ornk delo zato, da ima tako dlako. Dnevno česanje in razčesavanje. Dlako je potrebno zaščititi, ko se gre na sprehode saj je sicer ne razčešeš več. Skratka dlaka, kot jo vidiš na sliki je odraz pravilne vsakodnevne nege.
Sama sem imela maltežana in so to res krasni kužki, če seveda ne kupiš nekega na pol mešančka za prišparat par evrov. Tej so potem na pol oskubljeni, skravžljani, iz učk se jim grozno cedi in še karakterno so živčne razvaline.

V moji soseščini so tudi “maltežani”, pa ni noben na pol oskubljen, bolan ali živčna razvalina. Iz očk se pa cedi tudi rodovniškim psom, tako da … Ne zdaj posploševat. Večina nerodovniških je res bolnih, ne pa vsi, no. In z njihovo dlako je toliko dela, da ga jaz ne bi imela ravno zaradi tega. Ne mešančka, ne rodovniškega. Po vsakem sprehodu pridejo domov kot pujsi in to dobesedno. Rodovniškega maltežana še nisem videla, ampak vsi njegovi približki, kar jih poznam, so pa ta takooo dolgočasni kužki, da je joj. Ni jim za igro, za družbo, za nič. Še na sprehode ne hodijo radi.

V moji soseščini so tudi “maltežani”, pa ni noben na pol oskubljen, bolan ali živčna razvalina. Iz očk se pa cedi tudi rodovniškim psom, tako da … Ne zdaj posploševat. Večina nerodovniških je res bolnih, ne pa vsi, no. In z njihovo dlako je toliko dela, da ga jaz ne bi imela ravno zaradi tega. Ne mešančka, ne rodovniškega. Po vsakem sprehodu pridejo domov kot pujsi in to dobesedno. Rodovniškega maltežana še nisem videla, ampak vsi njegovi približki, kar jih poznam, so pa ta takooo dolgočasni kužki, da je joj. Ni jim za igro, za družbo, za nič. Še na sprehode ne hodijo radi.[/quote]

Če bi imela kaj stika z rodovniškim maltežanom bi mi tudi lahko pritrdila saj bi hitro sama ugotovila, da tej, ki jih poznaš so v primerjavi z rodovniškimi dejansko na pol oskubljeni in da se nobenemu rodovniškemu tako ne cedi iz učk. Ma primerjave pravzaprav sploh ni.

Sicer pa se maltežanček igra ravno toliko kot ostali psi in tudi na sprehode hodi zelo rad. Dlako mu je pa potrebno zaščititi sicer je dlaka res preveč uničena, da bi jo še spravili v prvotno stanje. Vsak dober vzreditelj te tudi nauči kako negovati takega psa. Se je pa s psom potrebno ukvarjat in če se ne potem se jim dejansko res nič ne da. Pa to ne velja za to pasmo ampak za vse pasme.

Jaz sem z našim bila v pasji šoli tako, da je znal vse kar znajo šolani psi, bil je na vseh vrhovih Slovenije in dnevno je hodil na dolge sprehode. Dlaka pa je bila vedno primerna za na vsako razstavo. Se pa strinjam, da to ni pes za nekoga, ki mu to ni v neskončno veselje. Kot punčke, ki ure in ure lišpajo svoje barbike, tako mora lastnik maltežana ure in ure negovati, da je tak kot mora biti.

To kar se videva po cesti so pa nekateri čisto luštni kužki ampak z maltežanom pa nimajo blage veze.

To na sliki je maltežan, ki je urejen za razstavo, nerazstavni maltežani, ki so tudi rodovniški, da ne bo pomote, pa so večinoma postriženi in zato njihova dlaka daje videz kot, da je skodrana. Z maltežanom v dolgi dlaki je res ogromno dela, dlaka je svilnata, se vozlja in potrebno je vsakodnevno česanje z uporabo vseh mogočih pasjih preparatov. Oči se pa solzijo tudi rodovniškim maltežanom, vendar znajo razstavljalci to uspešno prikriti z beljenjem.

Tocno tako, maltezani so vecinoma postrizeni!

New Report

Close