Mama hoče, da odpovemo počitnice
Jokam že cel dan. Moja mama je dobra ženska, ne vem pa kaj jo je pičilo zdaj, da se tako izživlja nad mano in me izsiljuje. Pri mojih doma vsako leto decembra delajo klobase, salame in pripravijo meso za v skrinjo, seveda tudi za mojo družino. Ne samo, da na ta račun veliko prihranimo, vemo tudi kakšno meso jemo. Mi pa vsako leto, dokler sta otroka še v vrtcu v novembru hodimo na dopust. Letos bo pri mojih drugače in bo meso ravno, ko gremo mi na dopust. Mama hoče, da odpovemo dopust, če hočemo dobiti meso. Ve da je to nemogoče in ve kako veliko nam pomeni domače meso in da letos še nismo bili na dopustu, ker je ta novembra naš glavni. Vedno pomagamo pri mojih, ko so drva, ko je košnja in mrva, čeprav mi od tega nimamo nič. Prosila sem brata, da spametuje mamo in je totalno na njeni strani. Zdaj že nisem več prepričana, če imam prav. Res me mori in žre ta situacija.
Na zacetku sem mislila,da piše mlada punčka ali najstnica. “Že cel dan jokam”…omg..cel dan jokaš,ker je mamica rekla,da bodo oni naredili,kot njim paše. Odrasla si,vsaj po letih,če ne po obnašanju. Sprejmeš odločitev,ki bo za vas boljša. Se celo leto bolj veselite počitnic ali mesa? Brez katarega boš lažje zdržala? Meso lahko nabaviš tudi kje drugje,ali lahko dopust tudi prestaviš? Razmisli trezno ne pa v jok in mamike prosit.
Holiday, 06.11.2023 ob 11:52
Jokam že cel dan. Moja mama je dobra ženska, ne vem pa kaj jo je pičilo zdaj, da se tako izživlja nad mano in me izsiljuje. Pri mojih doma vsako leto decembra delajo klobase, salame in pripravijo meso za v skrinjo, seveda tudi za mojo družino. Ne samo, da na ta račun veliko prihranimo, vemo tudi kakšno meso jemo. Mi pa vsako leto, dokler sta otroka še v vrtcu v novembru hodimo na dopust. Letos bo pri mojih drugače in bo meso ravno, ko gremo mi na dopust. Mama hoče, da odpovemo dopust, če hočemo dobiti meso. Ve da je to nemogoče in ve kako veliko nam pomeni domače meso in da letos še nismo bili na dopustu, ker je ta novembra naš glavni. Vedno pomagamo pri mojih, ko so drva, ko je košnja in mrva, čeprav mi od tega nimamo nič. Prosila sem brata, da spametuje mamo in je totalno na njeni strani. Zdaj že nisem več prepričana, če imam prav. Res me mori in žre ta situacija.
nehaj se sekirat in pojdite na dopust. Mama je očitno čustveni manipulator. Dokler ste delali in plesali po njenem, ste bili dobri.
Malo streznjenje je tole.
Saj ne morem verjeti, upam, da je provokacija.
Če pa je res, se bi jaz na avtoričinem mestu vprašala glede odnosov s starši in bratom.
Verjetno ste v času dopustov pomagali pri delu doma( seno, drva….) in če ste, bi bilo lepo, da ste za to delo tudi nekako nagrajeni.
Sicer pa, jaz in moja družina nimamo domačih, čeprav smo v mlajših letih vsi na polno pomagali, so se le redko oddolžili.
Danes kupujem meso, klobase in kmečke dobrine v mesnici, ki ima meso res SLO porekla in vse mesnine iz te se ne dajo primerjati s trgovinskimi. ki se po termični obdelavi vskočijo skoraj za polovico ( npr. pečenke, kareji, da o mletem mesu ne govorimo).
Jaz bi na vašem mestu šla na dopust in bratu, ki ne ceni dela poslala pozdrave in verjetno me pri bodočih delih res ne bi videli kot sneto sekiro tam viseti.
Greste na dopust in meso kupite pri drugem kmetu. Vseeno mami poveš, da lahko drugo leto računa na vašo pomoč, če bodo delali koline takrat, ko ne boste imeli planiranega dopusta. Na koncu ji še poveš, da ti je žal, da letos koline sovpadajo ravno z vašim dopustom in jim pri tem delu ne morete pomagati.
Bistva nisi povedala ali sem ga spregledala:
Zakaj so koline tokrat novembra in ne decembra?
November je se kar topel in koline se delajo, ko je bolj mraz, ne se zdaj, ko je tudi ponoci se kar fajn plus.
Torej, ce ni pametnega razloga, zakaj so koline zdaj in ne decembra, se lepo zahvalis za sodelovanje in greste na dopust, meso pa kupis drugje.
Si sploh vprasala, zakaj se ‘meso’ ne prestavi izven termina tvojega dopusta?
Drugace pa, meni so tudi ti odnosi cudni, da se v familiji ne morete zmenit, da se dela lotite takrat, ko vsem odgovarja, sploh ko je vprasanje samo kateri vikend boste delali, ta ali cez en teden.
Pa kaj se sekiraš. Poveš staršem da na žalost ne boste pomagali pri kolinah ker greste ravno takrat na dopust. Da pa boste kasneje rade volje prišli po meso in salame. 😁
Pa drugače mami razloži da na žalost človek ne dobi vedno vsega kar hoče. Pa ji naštej vse kar bi vi imeli pa nimate. Tako je življenje.
Mimogrede nehaj se jokat in se postavi zase in za svojo družino ter ne pusti se ji izsiljevati. Zelo grdo je da starši hočejo da izbiraš med svojo novo družino in njimi.
Ne kompliciraj, 06.11.2023 ob 16:30
Greste na dopust in meso kupite pri drugem kmetu. Vseeno mami poveš, da lahko drugo leto računa na vašo pomoč, če bodo delali koline takrat, ko ne boste imeli planiranega dopusta. Na koncu ji še poveš, da ti je žal, da letos koline sovpadajo ravno z vašim dopustom in jim pri tem delu ne morete pomagati.
Tega pa jaz nikoli ne bi naredila.
Pomagala je doma, oni so spremenili datum kolin, in namesto, da pripravijo se zanjo “grozijo”.
Jaz bi domov hodila samo se na obisk.
Doma bi se najprej pozanimala, zakaj točno so spremenili datum kolin in če se ga da še prestavit.
Potem bi pa rekla, da razumem, da delo ni zastonj in glede na to, da ne bomo pomagali, meso bi pa vseeno radi, plačamo toliko in toliko za toliko in toliko mesa. Če pa še tega niso pripravljeni sprejeti, pa se pozanimaš pri sosedih, koliko ti oni zaračunajo za meso in ga kupiš pri njih. Staršem pa poveš, da če oni ne želijo spremeniti datuma kolin ali pa sprejeti tvojega denarja, boš meso kupila pri sosedu, saj ti drugega ne preostane.
Povej čisto mirno in jasno – samo dejstva, kakršna so.