Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mama hoče, da odpovemo počitnice

Mama hoče, da odpovemo počitnice

Jaz iz tvojega posta razumem,da dobiš meso zastonj,samo pomagati moraš.

Odkrito povedano,jaz mislim,da so se te naveličali..Brat in starši živali hranijo,jim čistijo,skrbijo za njih čez celo leto,ti pa en popoldan česen lupiš za salame.Imela bi pa isto kot drugi?

Mislim,da je tu bolj problem

Odgovor na objavo uporabnika
Holiday, 06.11.2023 ob 11:52

Jokam že cel dan. Moja mama je dobra ženska, ne vem pa kaj jo je pičilo zdaj, da se tako izživlja nad mano in me izsiljuje. Pri mojih doma vsako leto decembra delajo klobase, salame in pripravijo meso za v skrinjo, seveda tudi za mojo družino. Ne samo, da na ta račun veliko prihranimo, vemo tudi kakšno meso jemo. Mi pa vsako leto, dokler sta otroka še v vrtcu v novembru hodimo na dopust. Letos bo pri mojih drugače in bo meso ravno, ko gremo mi na dopust. Mama hoče, da odpovemo dopust, če hočemo dobiti meso. Ve da je to nemogoče in ve kako veliko nam pomeni domače meso in da letos še nismo bili na dopustu, ker je ta novembra naš glavni. Vedno pomagamo pri mojih, ko so drva, ko je košnja in mrva, čeprav mi od tega nimamo nič. Prosila sem brata, da spametuje mamo in je totalno na njeni strani. Zdaj že nisem več prepričana, če imam prav. Res me mori in žre ta situacija.

Kot je že ena napisala, je tvoja mama čustveni manipulator. Pojdite na dopust, ne se pustiti izsiljevati. Mami pa povej, da ni fer, da ne boste dobili domačega mesa, ker ste zastonj pomagali pri domačih opravilih. Da v bodoče ne boste pomagali.

Meso ji plačaj pa je. Igrajte se prodajalca in kupca.

men se tole ne zdi verjetna zgodba … da bi človek tako pozno spoznal resnični karakter svojih bližnjih? težko verjamem res. v glavnem … čudne familije tole, čudni odnosi …

če gre tuki za resnično zgodbo pa ja, bo treba še enkrat premislit o prioritetah v lajfu in se tega potem držat …

Imamo doma koline.  Pripravimo še 5 paketov za “izven” – 2 si neseta, ki sta domača in pomagata enako kot ti, 3 taki, ki nič ne pomagajo ne čez leto ne na kolinah, so pa naša družina. Vendar to so paketi kosti + mleto + malo mesa ne pa pol pujsa pa kaka kibla in klobase ko so.

Mami čisto mirno povej, da ni problema, da si se že s sosedi (najbolje, da s kakimi takimi, s katerimi se mati ne more videt) zmenila, da vam prodajo meso in klobase in to taboljše kos, ker tak ve, da vi vsega ne jete in si z neko hrtišino in tačkami nimaš kaj začet.

Kar lepo na počitnice  s svojo mlado družino. Če ne bojo dali nič klibas, pri kakem kmečkem mesarju tud vse dobiš. Pa malo majn nazaj pomagaj pri domačih delih.

Manj se sekiras bolse je.

Tudi, ce bi bil to vas 3. Dopust ni pomembno, ce pride na tak termin, ker si nekdo izmisljuje. Kvecjemu je tu razvajen tisti, ki misli da bodo vsi takoj skocli, ko si zamisli.

Govorim iz lastnih izkusenj, je trajalo ampak se po parih “razocaranjih” navadijo, da nisi vec star 10 let in imas tudi svoje stvari/delo, ki se ga neda tako prestavit, kak si nekdo zmisljuje.

Definitivno pa omejis pomoc, ali pa se vnaprej dogovorite/pogovorite, ce bo spet enako pa se hodis samo na obisk. Meso kupis, itak ce tisti cas, ki ga namenis za pomoc gres delat te ne stane dosti vec, pa se manj stresa.

Mogoce se komu zdi grdo, tak je lajf, ce se pustis bodo hodli po tebi.

Odgovor na objavo uporabnika
čustveni manipulator, 07.11.2023 ob 10:04

Kot je že ena napisala, je tvoja mama čustveni manipulator. Pojdite na dopust, ne se pustiti izsiljevati. Mami pa povej, da ni fer, da ne boste dobili domačega mesa, ker ste zastonj pomagali pri domačih opravilih. Da v bodoče ne boste pomagali.

Se strinjam. Moja mama je tako pomagala teti in bratrancu, ki sta prevzela kmetijo od starih staršev, imela pa je še dosmrtno služnost na eni sobi v rojstni hiši in je tam preživela nekaj tednov v celem letu (ima stanovanje v Ljubljani, kjer dejansko živi). Na koncu je hodila tja samo še delat – pomagat pri vsakih kolinah, silaži, pa kadar je šla tja, je vedno na veliko čistila hišo, kuhala, skratka vse, kar je bilo treba, vedno bolj pa so ji dali vedeti, da je odveč njena prisotnost. Prej je še dobivala ozimnico (krompir, jabolka), nekaj mesa od kolin, nato pa nič več krompirja in jabolk (kao krompirja niso dovolj posadili, jabolka niso obrodila ali pa jih ni imel kdo pobrati), mesa pa le še za vzorec. Na koncu so jo pa še pri sobi opeharili, ker so zgradili novo nadomestno hišo, v katero niso vključili ene sobe zanjo, kar bi ji pripadalo (edina dediščina, ki jo je dobila), ampak so jo prisilili, da se ji je odpovedala, ker drugače ta mladi ne bi dobili kredita na banki… Prejokala je veliko, izgubila je svojo dediščino in ugotovila, da dolgoletni dobri odnosi niso bili tako dobri (zadevo so izpeljali zelo zahrbtno oz. hinavsko). Zdaj gre tja le še k teti 2x letno na kako kratko kavo (z veliko grenkobe), bratranec pa se je izogiba v velikem loku.

Počasi se bo treba “ločit” od matične familije. Dopust tvoje familije je dopust tvoje familije in tvoja mati se nima kaj vtikati v to, sploh če ste imeli vsako leto enak režim, ki so ga zdaj spremenili. Če imajo koline, fajn, naj jih imajo, saj gre za kmetijo tvojih staršev. Naj samo povedo, ali boste dobili kaj mesa (da pripraviš skrinjo), sicer se da pa meso kupiti tudi pri kakem drugem kmetu ali pa … v trgovini imajo toliko, da celo prodajajo! Kar se pa tiče vseh popoldnevov, nedelj in praznikov, ki jih preživite z delom na kmetiji, pa tudi premisli – če vas mislijo “zasužnjit” (kaj bo, ko bodo starši še starejši?), je bolje iti v soboto zjutraj v trgovino po meso, krompir in zelenjavo, nato pa na izlet z družino. Priznam pa, da taka ločitev ni enostavna – koneckoncev je tu neka navezanost na družinske člane, delo na kmetiji oz. v naravi, to niso lahke zadeve. Lahko da boš še velikokrat jokala.

Pa še eno vprašanje… kdo bo kmetijo podedoval? Tvoj brat? Glede na to, da je potegnil s tvojo mamo, bi rekla, da (najmanj) lobira za to, če ni zadeva že celo dogovorjena. Se mi zdi, da je tudi to vprašanje treba vzeti v premislek.

Naredite vsem uslugo in prenehajte jesti meso.  Res mislite, da vam koristi? Mama naj sama poje vse in bo srečna. Zagotovo zaradi dni, ko se kolje nebo ostala brez počitnic. Pa še to ne zanima, sovawi otroci poleg, ko se kolje živali?

Naj si meso nekam vtak……pa še tiste drve in seno zraven pojedo,ki si jim ga poleti pomagala spravljal.

Kupi pujsa pri kmetu. Kmet ziher pozna kakega mesarja. Kmet pelje svinjo z prikolico k mesarju (das mu nekaj € zraven). Mesar ti pujsa razpolovi, nareže zrezke, naredi krvavice in pečenice, mleto meso… Greš k mesarju iskat meso, ki ti jih preda v velikih rdečih posodah. Pelješ meso domov in ga spakiraš v vrečke za zmrzovanje…. Kupim pujsa, in mesarja plačam 65€, za pecenice in krvavice da mi jih naredi doplacam 15€. Še vedno boljse skozi pridem kot pa da kupim v trgovi ali mesnici.

Vcasih clovek ne razume, da so se “domaci” ze dosti locili od njega, medtem, ko pri njem custvena navezanost na dom se kar oblikuje njegovo zivljenje. Prej se ti odprejo oci, bolje bo. Ne zapravi zivljenja za druge.

Naši ni bilo všeč kam smo se odpravljali. Se ji ni zdelo primerno za otroke. Na glas ni rekla nič, je pa prvič namesto gotovine v kuverti za novo leto podarila bone, ki se jih je lahko uporabilo samo v enih termah v Sloveniji in otrokom naredila reklamo, kako super tobogane imajo tam.  Babice znajo biti zelo žleht. Zdaj ji ne povemo več stvari v naprej.

Pejd na dopust, izklopi telefon, meso kupi pri nekem kmetu v okolici, dovolj jih je.

– mami reči “Hvala, se bomo znašli drugače”

– pojdi na počitnice

– odrasti

– drugo leto jih kliči  prvega maja, da lahko ta vikend pridete sušit seno in pobirat krompir in jabolka, ker junija/julija oz septembra ne boste imeli časa

Kaj pa če predlagate in ji meso plačate?

Funkcionalno odrasli ne izsiljujejo, sploh pa ne na tako beden način.

In zakaj ste tako navezani na to meso? Saj ga lahko kupite kjerkoli.
Če vam je  dopust pomemben, pač sprejmete, da boste meso vzeli drugje. Saj ni konec sveta.

Mama je manipulator, ti si pa čustveno na nivoju otroka, ki se pusti manipulirat in se ne zna odločit med dopustom in mesom, manipulatorji se radi na neodločneže spravljajo, saj na druge se ne morejo.

Tako kot si opisala situacijo, ni šans da se podredim in odpovem dopust, še z veseljem grem.

Ona ti res mesa ne rabi dat, ti pa tud ne rabiš brezplačno hodit pomagat kosit, pospravljat, če nimaš nič od tega itd. Tako da odrasti že enkrat.

Odločitev sploh ni težka.

se pravi odrasla ženska z dvema otrokoma cel dan joka, ker se mora odločiti med dopustom in domačim pujsekom.

Funkcionalno odrasli ne izsiljujejo, sploh pa ne na tako beden način.

In zakaj ste tako navezani na to meso? Saj ga lahko kupite kjerkoli.
Če vam je  dopust pomemben, pač sprejmete, da boste meso vzeli drugje. Saj ni konec sveta.

Zakaj so navezani na to meso in klobase? Ker ga dobijo zastojn, narezanega in zvakumiranega direkt za v skrinjo.

Samo po njega je treba prit pa par strokov česna nalupit, se fajn najest pa odpeljat meso.

Predlagaj mami, da vi plačate pujseka, ona pa da hrano in ga gor spravi.

Stroške mesarja in repro materiala za klobase si pa delite.

Matr, čeprav vas je velka večina prepoznala manipulatorko v mami, okol tega mesa pa še vedno znanost delate, da naj ona zdaj ritha neke alternativne koline in ne vem kaj in še celega pujsa naroča pa mesarje prosi naokoli.

Saj nismo leta 1950, ko si meso dobil samo po vezah preko nekega švercanja, lol.

Pa nekateri bi še mami denar ponujali in ne vem kaj za to meso, kot da ga drugje ni za kupit. Pri takem obnašanju matere bi edine besede glede mesa še izrekel “bom kupu drugje”, pol pa konc debate. Da bi jo še prosu za to meso potem na kolenih, kot da je zlato, to si pa skor enak hlapec kot da dejansko odpoveš dopust in letiš na koline, da ti ne bo kdo zameru.

Tu je treba jasno mejo potegnit, ne pa nekaj mencat okoli pri takih manipulatorjih. Ker če se nekaj opravičuješ in hočeš gladit, potem si domišljajo, da majo prav in ne moreš brez tega in boš plesal tako kot se zmišljujejo

Lepo rez, če bo v prihodnje razumna, se še lahko zmenite kaj, če ne pa pač ne. Konc.

Zakaj so navezani na to meso in klobase? Ker ga dobijo zastojn, narezanega in zvakumiranega direkt za v skrinjo.

Ni zastonj, o niti približno ni zastonj, je treba delat, pa še na voljo bi bilo treba bit celo leto dežurat, ko se zmisljo, da lahko dopust odpoveš, pa bohve, kakšni so še za prenešat Tega si še šef v službi ne zmisli, še manj pa brezplačno. To je vredno več ko vsako meso.

mhm da eno popoldan pridejo malo seno grabit, pa eno sobot drva delat, pa eno soboto grozdje trgat pa 2-3 ure krompir pobirat

pri tem pa se cela familija fajn naje pa napije

pa odnese poln prtljažnik robe

res je pol pujsa težko prisluženega

koliko je že kg svinjine?

kaj pa kg klobas?

kaj pa kg suhih klobas?

New Report

Close