Mama me je klofnila, pa sem jo kar nazaj udarila
V petek zvečer smo šli familjarno v mesto, pa prijatelji so prišli, skratka ena taka luštna družba smo bili. Moja mama v družbi rada malo pregloboko v kozarec pogleda in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Ne vem zakaj se je spravila žaliti in zaničevati mene. Sem dobrega videza, dobro situirana, z urejenim življenjem. Mlada sem se osamosvojia, delala sem že v sredni šoli, fakulteto v tujini sem si plačevala z štipendijo, prihranki in občasnim delom. Do ljudi sem spoštljiva.
Tokrat je mama šla predaleč. Res je je začela vtikati v zelo osebne zadeve in to pred vso zbrano družbo in tako naglas, da so nas slišali vsi gostje lokala.
Želela sem jo ustaviti, ko me začela me je zmerjati z res nizkotnimi izrazi. ker se ni dal motiti sem ji rekla, da name se alkoholik njenega kova ne bo žalil in zaničeval, ni alkoholik a sem jo želela z izjavo “strezniti”. Primazala mi je tako klofuto, da mi je skoraj glavo obrnilo, meni pa je roka tudi kar sama skočila in sem jo udarila nazaj. Bila je tako šokirana, da je končno utihnila. Ona se je počutila osramočeno, jaz pa zadoščeno. Vem, da mame ne bi smela udariti, pa vendar sem jo nekako morala ustaviti.
Res nimam slabe vesti zaradi svojega dejanja, mama bi jo morala imeti. Sestra in brat se z mano ne strinjata, oče in prijatelji se, med gosti lokala pa sem tudi požela odobravanje. Opravičila se ji ne bom, kolikor poznam svojo mamo se tudi ona ne bo, se bo rajši naredila kot, da ni nič, samo da se ne bi potrebovala opravičiti ali pogovoriti. V resnici delam po občutku, kaj v resnici bi se spodobilo v taki situaciji pa ne vem. Kljub temu, da ne občutim krivde, me cela situacija malček nervira, je pa trenutno kar malo lažje ker sem dala ven iz sebe.
obe sta enaki, 25.05.2021 ob 00:48
Očitno jabolko ne pade daleč od drevesa. Enaki sta! Če mama funkcionira teko nezrelo, pa daj še ti. Tako staršem nastavljamo ogledalo, mar ne. Ob priliki ji to lahko vržeš pod nos.
Očitno to ne drži, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Ali nisi prebrala koliko je dosegla z lastnim trudom brez podpore potem pa mora doživljati zaničevanje od tistih ki bi ji morali biti naklonjeni?
Kaj a so tvoji starši toliko slabši od njenih?
Vrjetno da niso, ker praviš, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Torej so tako dobri kot se imaš ti za dobro.
Zato pa se niti ne moreš postaviti v njeno težko situacijo in zato tudi komentirati ne moreš. Tiho!
Dekle, načeloma se naj nad starša ne bi dvigovalo roke, ampak tudi starš naj ne bi zganjal nasilja nad svojim otrokom. Zagotovo pa obstajajo tudi izjemne situacije, kar tvoja sigurno je. jaz s tako mamo kaj prav dosti ne bi parlamentirala, bi pa insistirala na njenem opravičilu. Namesto, da bi bila ponosna nate te upa v družbi zaničevati. Alkohol gor ali dol, to ni način in obnašanje, ki bi se spodobilo za mamo. Morda ji lahko predočiš komentarje pod to tvojo objavo. Če je normalna bi ji lahko dali malo za misliti.
mama in hči, 24.05.2021 ob 23:55
V petek zvečer smo šli familjarno v mesto, pa prijatelji so prišli, skratka ena taka luštna družba smo bili. Moja mama v družbi rada malo pregloboko v kozarec pogleda in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Ne vem zakaj se je spravila žaliti in zaničevati mene. Sem dobrega videza, dobro situirana, z urejenim življenjem. Mlada sem se osamosvojia, delala sem že v sredni šoli, fakulteto v tujini sem si plačevala z štipendijo, prihranki in občasnim delom. Do ljudi sem spoštljiva.
Tokrat je mama šla predaleč. Res je je začela vtikati v zelo osebne zadeve in to pred vso zbrano družbo in tako naglas, da so nas slišali vsi gostje lokala.
Želela sem jo ustaviti, ko me začela me je zmerjati z res nizkotnimi izrazi. ker se ni dal motiti sem ji rekla, da name se alkoholik njenega kova ne bo žalil in zaničeval, ni alkoholik a sem jo želela z izjavo “strezniti”. Primazala mi je tako klofuto, da mi je skoraj glavo obrnilo, meni pa je roka tudi kar sama skočila in sem jo udarila nazaj. Bila je tako šokirana, da je končno utihnila. Ona se je počutila osramočeno, jaz pa zadoščeno. Vem, da mame ne bi smela udariti, pa vendar sem jo nekako morala ustaviti.
Res nimam slabe vesti zaradi svojega dejanja, mama bi jo morala imeti. Sestra in brat se z mano ne strinjata, oče in prijatelji se, med gosti lokala pa sem tudi požela odobravanje. Opravičila se ji ne bom, kolikor poznam svojo mamo se tudi ona ne bo, se bo rajši naredila kot, da ni nič, samo da se ne bi potrebovala opravičiti ali pogovoriti. V resnici delam po občutku, kaj v resnici bi se spodobilo v taki situaciji pa ne vem. Kljub temu, da ne občutim krivde, me cela situacija malček nervira, je pa trenutno kar malo lažje ker sem dala ven iz sebe.
Si pač stara zavoženka, verjetno še slabša od mame. Kaj točno si hotelo povedat smokse blesavo s to temo? Se pohvalit?
Mi je zal, da moras to prenasati.
Mi je zal, da imas za cloceka mamo, ki te zmerja in ponizuje.
Nasilje ned nikomir, ne starsem in otrokom, ne neznanci, ne sosolci, ne sodelavci, nasilje med ljudmi ni okej.
Morda reces mami, da se zelis pogovoriti zakaj je to tega prislo. Ne rabi biti opravicevanja, amak razalga, da se ne bo ponovilo, da ti nocme biti taka oseba in da tudi ne zelis tega prenasati.
Imas pa vedno opcijo omejiti stike.
@MamaInHči
Prav si storila in če ti kdo na kakršenkoli način vzbuja občutek krivde ali sramu, potem se laže ali pa preprosto ne ve.
Starš je samo oseba, ki je seksala in zanosila – niso bogovi, niso vsevedni, niso niti dobri ljudje. Samo ljudje so.
Tisti, ki smatrajo, da ena vinjena odrasla oseba, lahko javno psuje, zaničuje in pretepa drugo odraslo osebo, si zasluži izkusiti na lastni koži!
Te zgodbe “roka se ti posuši” so za otroke, ki ne razumejo npr. Prižgane vžigalice ne meči po tepihu, med vožnjo po avtocesti ne povleci za ročno zavoro, ne daj praška za perilo v usta itd.
Jaz ti priporočam, da začneš prekinjati stike s to žensko, ki je zanosila – mati ne dela grdo s svojim otrokom (majhnim ali odraslim). Brat in sestra, ki jo zagovarjata pa naj še sama izkusita “kako je fajn”.
Naslednjič pač ne hodi na družinska druženja – če želijo stik s teboj ga naj imajo, ti pa ponosno povej, da maminega pijandurskega nasilja ne boš tolerirala.
ONA TE JE FIZIČNO IN VERBALNO NAPADLA – ONA SE IMA ZA OPRAVIČITI TEBI.
Pri odraslih ljudeh in v tovrstnih situacijah ne gre več za odnos mama-otrok ampak za odnos človek-človek. Zato si ravnala pravilno, sploh če se je s tvojim ravnanjem strinjal oče, ki situacijo gotovo dobro pozna. Še bolje, v izogib nasilju, pa bi bilo, če bi že prej enostavno odšla, saj nisi dolžna prenašati tovrstnih primitivizmov od lastne mame. Zato ne razumem, zakaj z njo sploh še hodiš na takšne dogodke/srečanja. Prav tako ne razumem, zakaj ni reagiralo osebje glede na to, da je bila mama najverjetneje očitno pod vplivom alkohola in da je s svojim obnašanjem motila druge goste, če praviš, da so jo vsi slišali. Naslednjič v drug lokal in brez mame.
A ne zna noben več pisat verjetnih provokacij? Same take, ki se na kilometre daleč spoznajo kot provokacije. Joj, podn no…. ja, itak, mama se je opijanila in tebe, idelano študirano hčero zmerjala in zmerjala pred vsemi, na koncu še klofnila, ti, idealna hčera pa seveda nisi mogla kar rep spustiti med noge. Ma joj, no. Če bi taka mati obstajala, ki bi celo pred vsemi kritizirala zgledno hčerko in jo klofutala, bi te dve imeli že toliko zgodovine za seboj, da tej avtorici na pamet ne bi padlo hoditi na veselice s tako materjo. Ziher bi že pred leti prekinila vse stike z njo. Dajte vsaj malo verjetne štorije klamfat, no…
Za moje pojme sta primitivni obe.
Na družinskih srečanjih ni primerno piti preveč alkohola. Če pa se to že zgodi, je pa še manj primerno ustvarjati konfliktne situacije. Ti svojo mamo, praviš, poznaš in veš, da rada v družbi čez mero spije. Ko te je začela žaliti, nisi rabila konflikta podpihovati, ampak bi kot umirjena in zrela ženska lahko rekla, da boš odšla, če ne bo nehala tako govoriti o tebi. Če mama ne bi prenehala, bi ti lahko dejansko vstala in šla, ne pa da si na vsak način hotela dokazovat svoj prav. In za nameček še zabrusila mami, da taka pijanka že ne bo nje poniževala. Saj ni čudno, da te je klofnila. Ne poznam človeka, ki ne bi na takole provokacijo najmanj takole odreagiral, sploh pa če je pijan. Glej, niti ona ni ravnala prav, ko te je začela poniževati, niti ti, ko si ji vračala milo za drago s poniževanjem. To je potem vodilo v prvo klofuto, nato pa še v drugo. Obe sta skrajno nezreli. Ti si sicer uspešna ženska, ki se sama preživljaš, ampak očitno ti manjka dostojanstva in samokontrole, da se greš s svojo materjo spuščat v take konflikte na javnem mestu. Če bi bila ti res tako oh in sploh čudovita, potem bi že ob prvih neprimernih besedah tvoje matere lepo vstala, se zahvalila za prijeten večer vsem udeležencem in dostojanstveno odšla. Ne pa da si ostala in z vinjeno osebo tekmovala v umovanju toliko časa, da si požela aplavze in odobravanje vesoljnega občinstva pričujoče gostilne in še od večine monovcev… Ja res, bravo!
jaz povem, 25.05.2021 ob 07:48
Se sprašujem kaj je mislil oče, ko je to poslušal. On je edini tisti, ki bi mamo moral ustaviti že takoj na začetku!
Cisto tako ja! Če ne bi stegnila roke nazaj, bi za vedno obžalovala, da je nisi.
Bravo, to vzgojno si je zaslužila in ne poslušaj druge komentarje, ki pravijo drugače.
Očitno je ljubosumna, če imaš res vse tako urejeno, je pač to izraz njenega ljubosumja, res je šla predaleč.
TI nisi prav nič ista, kot želijo nekateri tu izpostaviti. Tisti ne cenijo niti sebe.
Tudi jaz sem nekoč mami vrnila klofuto. Stara sem bila 23 let in mama, ki že od mojega 16. leta sploh ni živela z mano, saj je odšla živet z drugim moškim, me je ob obisku zaradi nestrinjanja okoli določene zadeve močno klofnila.
Naj povem, da je tako reševala stvari že od moje pubertete naprej, drugače ni znala. Da bi me udarila kot malega otroka se ne spomnim … Je pa v tistih letih, ko so najstniki pač težavni, velikokrat tako ‘rešila’ spor.
Potem pa sem jo nekega dne pri 23-ih, jaz že odrasla in samostojna ženska, preprosto (resda v afektu) udarila nazaj. In to bi storila še enkrat! Bila je tako šokirana, da ne bom nikoli pozabila njenega presenečenga pogleda …
Vem, da bo kdo rekel, da sem ista kot ona, saj se, kot ona – udarila. Ampak a naj človek samo pohlevno sprejema udarce, pa bodisi so od staršev, ali se naj postavi zase?
Naj povem, da je bila to zadnja klofuta, odnos z mano pa je z najnižje točke potem čez leta počasi napredoval, tako da se zdaj relativno OK razumeva.
In ja, avtorica, razmem te, tudi jaz sem vrnila klofuto in ni mi žal.
In ne, preden se kdo vžge, svojih otrok nikoli ne tepem, pa so že kar veliki!
Bivša, 25.05.2021 ob 18:32
Za moje pojme sta primitivni obe.
Na družinskih srečanjih ni primerno piti preveč alkohola. Če pa se to že zgodi, je pa še manj primerno ustvarjati konfliktne situacije. Ti svojo mamo, praviš, poznaš in veš, da rada v družbi čez mero spije. Ko te je začela žaliti, nisi rabila konflikta podpihovati, ampak bi kot umirjena in zrela ženska lahko rekla, da boš odšla, če ne bo nehala tako govoriti o tebi. Če mama ne bi prenehala, bi ti lahko dejansko vstala in šla, ne pa da si na vsak način hotela dokazovat svoj prav. In za nameček še zabrusila mami, da taka pijanka že ne bo nje poniževala. Saj ni čudno, da te je klofnila. Ne poznam človeka, ki ne bi na takole provokacijo najmanj takole odreagiral, sploh pa če je pijan. Glej, niti ona ni ravnala prav, ko te je začela poniževati, niti ti, ko si ji vračala milo za drago s poniževanjem. To je potem vodilo v prvo klofuto, nato pa še v drugo. Obe sta skrajno nezreli. Ti si sicer uspešna ženska, ki se sama preživljaš, ampak očitno ti manjka dostojanstva in samokontrole, da se greš s svojo materjo spuščat v take konflikte na javnem mestu. Če bi bila ti res tako oh in sploh čudovita, potem bi že ob prvih neprimernih besedah tvoje matere lepo vstala, se zahvalila za prijeten večer vsem udeležencem in dostojanstveno odšla. Ne pa da si ostala in z vinjeno osebo tekmovala v umovanju toliko časa, da si požela aplavze in odobravanje vesoljnega občinstva pričujoče gostilne in še od večine monovcev… Ja res, bravo!
Mater si pametna! Vse veš kaj se spodobi in kaj ne, ko bi bila pa sama v takem sranju , bi jo pa gladko ubrisala nazaj…Avtorica, priznam, jaz bi jo tudi.Roka bi se mi kar sama sprožila.Ko se spomniš iz daljave na otroštvo in preteklost , in da te pred vsemi spet blati in ponižuje – pač….dobila je , kar je iskala, žalibog.
Kaj si hotelo, 25.05.2021 ob 05:28
Si pač stara zavoženka, verjetno še slabša od mame. Kaj točno si hotelo povedat smokse blesavo s to temo? Se pohvalit?
Ti si pa itak en kreten, zato se ne oglašaj, če nimaš pojma.Pejt kolesa šraufat…Aja, to tut ne znaš.Kva pa pol sploh znaš? Aja….spat, srat, pa jest.Tipičen voluhar…
Draga moja, najprej si vsi v družini priznajte vključno z očetom, da je vaša mati alkoholičarka, vsak ki ni sposobne kontrolirati koliko spije je alkoholičar. Toliko. Verjetno se vsi bojite njenega alkoholičnega jezika, najbolj pa še oče,, zato jo tudi ni ustavil, ko bi jo moral. Tvoja mama ima izredno nizko samopodobo in v alkoholnem stanju rabi nekoga potunkati zato, da je ona večja. In na koga se spravi nate ali pa na nekoga drugega, sem bila tudi že v družbi kjer je pijana ženska tako zmerjala za nič svojega moža, da je bilo nam vsem nerodno. Če kot družina ne boste prepoznali problema njenega globokega gledanja v kozarec, bo z leti vse samo huje in take in podobne scene se bodo nadaljevale. Verjetno te ni udarila prvič, verjetno te je udarila tudi prej ko si bila majhna in nemočna. Verjemi po klofuti, ki si ji jo vrnila nikoli več ne bo dvignila roke nad teboj. Ljudje, ki pretepajo šibkejše (lastne otroke) prenehajo s tem početjem, prenehajo ko ugotovijo, da jo lahko dobijo nazaj in da boli…od tlej ne dvigajo rok več na otroke. Žal je tako, moje delo je tako, da sem v stiku s odraslimo, ki so jih kot otroke tepli in povejo ravno to.
Kaj lahko storiš. Opraviči se mami za izpad, ki si ga imela, ker bo to pokazalo tvojo zrelost. Potem pa se o stanju tvoje mame pogovori z očetom in brati in nekaj ukrenite, poskusite se pogovoriti z njo o njenem pitju. Verjemi, da ga tudi naskrivaj doma kaj spije, oče sigurno kaj ve o temu, samo je tiho. Moški pač. A se bo kaj spremenilo ? Morda? Če se ne bo boš z leti vse manj rada zahajala domov. Žal bo tako kot v mnogih slovenskih družinah, boste pometali pod tepih cele kupe smeti.