mama
Lep pozdrav,
imam eno vprašanje, naj vam najprej malo razložim naše družinske zadeve: sem stara 35 let, imam dva otroka, odseljena od doma. Sedaj pa težava: moja mama ni nikoli “skrbela” zame, mojih otrok, se pravi svojih vnukov ni še nikoli videla, sploh nimamo nobenih stikov. Videla oz. slišala je nisem že 16 let (odkar sem se odselila od doma).
Sedaj pa sem zvedela, da je z neko žensko sklenila “pogodbo”, v kateri piše, da moja mami skrbi za njo, se je k njej preselila, če gre ta ženska v dom starejših občanov, mora moja mami doplačevati stroške za dom. Zadnja postavka “pogodbe” pa piše, da če moja mama prej umre, da morajo doplačevati dom za to žensko njeni potomci. To pa sem jaz.
Moram povedati, da te ženske sploh ne poznam, videla sem jo 1 x v življenju.
Pa še eno vprašanje – če mama zapusti dolgove, ali sem jih po zakonu dolžna poravnati (če se odpovem dediščini).
Hvala za odgovor in pomoč.
Mojca
Spoštovani!
Vaša mama se v imenu potomcev ne more zavezati, da bi bili potomci kaj dolžni plačati ali storiti. V vašem primeru se ni smiselno odpovedati dediščini, saj ne veste ali dolgovi presegajo višino dediščine – to dejstvo morate preveriti ob uvedbi zapuščinskega postopka. V kolikor vaša mama zapusti dolgove, ki so višji od vrednosti dediščine, ki bi jo dobili po njeni smrti, potem za takšne dolgove ne odgovarjate. Odgovarjate le za dolgove do višine prejete dediščine.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.