Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti MAMINO STANOVANJE

MAMINO STANOVANJE

Spoštovani
čisto obupana se zatekam k vam po nasvet.
Mama je v oskrbi doma za ostarele. Odnosi z mojo sestro so slabi.
Mamino stanovanje naj bi za mamo odkupila sestra še po Jazbinškovem zakonu. Vendar je lastnik stanovanja tako na ‘Staninvestu’ kot v Zemljiški knjigi še vedno mama. Lastniških papirjev (v smislu kupoprodajne pogodbe ali podobnega) za stanovanje nisem nikoli videla.
Ker pa je mama nepokretna in nepogovorljiva, se z njo pač stvari ne da reševati.
Sedaj pa mi je sestra prepovedala vstop v mamino stanovanje, saj trdi, da je stanovanje njeno in ga je odkupila od mame. Mama denarja ni nikoli dobila in tudi ne videla. Želim si nekaj maminih osebnih stvari za spomin.
Vjudno vas prosim za nasvet.
Ali mi sestra dejansko lahko prepove vstop v še vedno mamino stanovanje?
Ali je možno, da je lastnik stanovanje že leta sestra in da ni dala urediti prepisa lastništva ne na ‘Staninvestu’ in ne v Zemljiško knjigo?
Ali ni to protizakonito?
Kaj mi svetujete?
Kam in kako naprej?
Hvala za vaš hiter in prijazen nasvet

Lastninska pravica, prenešena na podlagi kupoprodajne pogodbe, se pridobi šele z vpisom v zemljiško knjigo. Formalnopravni lastnik stanovanja je torej v vsakem primeru vaša mama.
Če sta z vašo sestro res sklenili pogodbo, pa je njena dolžnost v šestih mesecih po podpisu predlagati vpis pridobitve lastninske pravice v ZK. Opustitev vpisa je sankcionirana z denarno kaznijo.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close