Manjava vrtca v maju!?
Pozdravljene!
Stvar je taka:
Lani sem hčero vpisala v vrtec v domačem kraju, a hitro izvedela, da zaradi prenapolnjenosti mesta nismo dobili.
Takoj sem dala prošnjo še v 2 vrtca, a smo bili tudi tam odbiti.
Poklicala sem še v en manjši vrtec, 10 min. vožnje iz našega kraja in mesto takoj dobila.
Tako naša punčka hodi v ta vrtec od septembra lani.
Naj povem, da sem tako z vzgojiteljicami kot tudi z vsem ostalim, kljub slabi opremi, prostorski stiski…zeeelo, zelooo zadovoljna in tudi otrok je vse zelo lepo sprejel. Razen treh lažjih viroz skozi vse šolsko leto ni bila nič bolna, vzgojiteljice z otroci res veliko delajo…skratka vse je brez pripomb – lahko rečem le vse lepo.
Prejšnji teden pa me je klicala ravnateljica domačega vrtca, da je zaradi izpisa enega od fantkov prosto mesto v “našem” vrtcu in da mojega otroka lahko sprejmejo takoj. Sprva sem odbila, a sem potem skozi pogovor z ravnateljico vseeno začela malo razmišljati. tako dolgoročno.
Omenila mi je, da bo s septembrom sprejet tudi sin ( prošnjo imam tudi od lani ) in da bi bila zaradi heterogene skupine v isti skupini. Zagotovo + za sina, čeprav mislim, da tako kot hči uvajanja skoraj ne bo rabil.
Drugi + se mi je zdel ta, da glede na to, da imam doma še enomesečno dojenčico, da grem lahko po njo/njiju kar peš z vozičkom in tako nisem vezana na avto, promet…
Nadalje se mi zdi fino, da bi otrok malo bolj spoznal okolje, cesto po kateri bo kasneje hodil v šolo in seveda tudi to, da gre potem s temi otroki tudi naprej v šolo..
Skratka polno plusov a vseeno EN a največji ? zakaj sem in imam pomisleke je : Kako bo to sprejela mala.
Glede na to, da se je tu že vsega navadila, da jo imajo radi in ona seveda njih sem nekako upala, da bi lahko z zamenjavo počakali vsaj do konca šolskega leta, do zaključka, a žal to ni mogoče, ker mi mesta ne morejo šparati ( razumljivo ). tako bi morala štartati z 1.5.
Vrtec sva si z hčerko že ogledali. Je lep, nov, z veliko telovadnico….
Bila je navdušena, a vseeno govori da bo še šla še v “ta stari” vtrec.
Veliko se pogovarjava te dni, stvar ji predstavljam na vse načine, tudi na ta, da bo sigurno pogrešala prijateljčke, vzgojiteljice…. ampak, da v novi vrtec bova pa lahko s sestrico prišle po njo z vozičkom, da jo bom lahko peljala zdaj tudi s kolesom….
V glavnem MENI je kar hudo. Bojim se, da bo morda kakšna kriza, kljub temu, da je zelo komunikativna, nezadržana…
Ne mislim nič komplicirat ne v enem ne v drugem vrtcu samo malo me mučijo dvomi, kako bomo to zvozili
Ste imele podobno izkušnjo? Kako je šlo?
Dajte, pomagajte mi malo in dajte kakšen nasvet
Hvala in lep sončkast dan vam želim.
V.
Menim, da imate v novem vrtcu več pozitivnih stvari predvsem za prihodnost, bistvenega pomena je to, da bo imela iste sošolce potem v šoli, ko se ji bo septembra pridružil bratec, bo kot tavelika sestra sama sebi zelo pomembna, ker bo lahko kdaj popazila še nanj. Moja tavelika je kar sijala, ko so jo včasih poklicali v jaslično skupino, da je potolažila svojo malo sestrico, na dolgo in široko je razlagala, da je le ob njej nehala jokati. Bistvenega pomena je tudi to, da se lahko do vrtca sprehodite peš ali s kolesom. Kakšna kriza bo zagotovo, vendar kdo ti lahko zagotovi, da v tem vrtcu, kjer ste trenutno, ne bo nobene krize. Moja prvorojenka je sprejela vrtec sicer po tedenskem uvajanju, brez težav, kriza pa je nastopila po osmih mesecih in sicer po prvomajskih praznikih, takrat smo imeli veliko večje težave kot septembra. Tamala je šla v vrtec brez uvajanja, ker ga ni potrebovala, sploh ni vedela, da sem ob njej in ni opazila, če sem za pol ure šla, potem pa je nastala kriza naslednje leto, ko je šla v večjo skupino in posledično zamenjala vzgojiteljico. Tako da, kriza lahko nastane tudi tam, kjer ste že navajeni. Nova lokacija ima za vas vse veliko plusov, po moje predvsem sošolce s katerimi bo tudi v šoli. Veliko lažji bo prehod v šolo, če bo večino otrok poznala. Tudi mesto za bratca imate že zagotovljeno.
Če ji ne boš pokazala, da je prehoda strah predvsem tebe, bo tudi njen strah veliko manjši.
Če se odločate za prihodnost, potem sprejmite ponudbo v novem vrtcu, če pa vam je zdaj zelo udobno in zaradi tega ne bi radi spremembe, pa vas le ta čaka enkrat v prihodnosti, morda bo takrat zaradi višje starosti otroka še težje.
Lep pozdrav in dobro se odločite.
Sami razmišljamo o tem, da bi šla drugo leto hči v vrtec v Avstrijo in nimam niti slučajno toliko pozitivnih stvari za ta novi vrtec kot ti. Imam pa še kak mesec časa da se odločim. Naša situacija je težja, tvojo bi z veseljem sprejela.
Tvoja punca je očitno lepo prilagodljiva, zato bi jo na tvojem mestu kar prepisala v drug vrtec. Lažje bo vsem, to sigurno. Prigovajaj ji, da bo bratec blizu, pa peš boste lahko šli, pa pozimi se kepali na poti v vrtec :))) …
Če bo velika kriza v novem vrtcu jo lahko še vedno v starega prepišeš. Najbrž bo čez en mesec tam še vedno prostor.
Čestitam za tretjega otročka!
Hvala vsem!
Saj vem, saj vem ;O)), jaz imam večjo krizo kot mala. ;O))
Tudi v vrtcu kjer je zdaj jo bodo malo pripravili, čeprav mislim, da večje krize res ne bo. No, vsaj upam, da ne.
hai, ja jaz sem tista, a sem mislila, da se je tu gor že spremenila cela garnitura. Vse kaže da le ni tako. ;O))
Hvala vam še enkrat za vzpodbudo in vse lepo.
P.S.
Asja, hvala za čestitke.
Naša Tjaša bo v sredo stara 6 tednov in je prava mala velikanka. ;O))
Pozdravčke