mansardno stanovanje
Lp.zanima me koliko bi me prišlo mansardno stanovanje imam možnost na kmetiji imamo starejšo hišo v mestu je vse predrago nemormo več sej nam ne ostane nič denarja ko vse poplačamo in me zanima dvig strehe 3 sobe kopalnica materjal elektrika vodovod itd..če se kdo na kaj spozna ..prosim težaki sploh ne pište..površine je cirka100kvadratov..
Midva sva si pri starših uredila mansardno stanovanje. Finančno naju je talo toliko kot če bi zgradila eno hišo, s tem da je v mansardi veliko slabše izkoriščena kvadratura,ker je vse bolj nizko. Pohištvo v mansardi moraš imet soraj vse po meri in si spet na dražjem…Nama je žal, da nisva gradila, ker mansarda nama da manj, stala je pa isto.
Jaz se pa ne strinjam, da lahko primerjaš ureditev mansardnega stanovanja z gradnjo nove hiše, ni šans. Razen če posegaš po najdražjih materialih in za vsa dela plačuješ delavce, izbiraš najdražje pohištvo…
Moj brat se je lani preselil v novoizdelano mansardno stanovanje v izmeri slabih 100 kvadratov in ga je stalo manj kot 50.000 €; obnovo strehe so si 50:50 delili stroške s starši spodaj, drugo je šlo pa vse iz njegovega žepa.
Na eni strani so naredili frčado, po drugi strani pa vgradili 5 strešnih oken, zamenjal je še 4 preostala okna z novimi lesenimi, potem pa naredil nove tlake (prej je bilo le nekaj na pol narejeno), nove stene, vso elektro in vodovodno napeljavo na novo, centralno ogrevanje (navadno, ogrevajo se na drva) so potegnili naprej iz spodnjega štuka.
Potem pa še kar je opreme oz pohištva, tu sta kupovala čist povprečne stvari (najdražja je kuhinja Gorenje), kljub mansardi ni bilo potrebno nobenega prilagajanja oz iskati po meri delanega pohištva.
Jaz se pa ne strinjam, da lahko primerjaš ureditev mansardnega stanovanja z gradnjo nove hiše, ni šans. Razen če posegaš po najdražjih materialih in za vsa dela plačuješ delavce, izbiraš najdražje pohištvo…
Moj brat se je lani preselil v novoizdelano mansardno stanovanje v izmeri slabih 100 kvadratov in ga je stalo manj kot 50.000 €; obnovo strehe so si 50:50 delili stroške s starši spodaj, drugo je šlo pa vse iz njegovega žepa.
Na eni strani so naredili frčado, po drugi strani pa vgradili 5 strešnih oken, zamenjal je še 4 preostala okna z novimi lesenimi, potem pa naredil nove tlake (prej je bilo le nekaj na pol narejeno), nove stene, vso elektro in vodovodno napeljavo na novo, centralno ogrevanje (navadno, ogrevajo se na drva) so potegnili naprej iz spodnjega štuka.
Potem pa še kar je opreme oz pohištva, tu sta kupovala čist povprečne stvari (najdražja je kuhinja Gorenje), kljub mansardi ni bilo potrebno nobenega prilagajanja oz iskati po meri delanega pohištva.[/quote]
Pa ima gradbeno dovoljena za frčado ali je delal na črno?
Imam mansardo nekaj čez 100 kvadratov, 8 prostorov, pa v nobenem ni niti 1 kos pohištva po meri. Čisto normalno povprečno pohištvo a la Lesnina, Dipo, Svea, Gorenje. Ne vem kake mansarde mate to, po moje ne znate malo splanirat pa kako omaro mal prestavit. Pa ni bilo več kot 40 jurjev za izdelavo nove strehe in lastnega vhoda, vseh sten, elektrike, vode, centralne.
Mogoče bom tudi jaz delala mansardo pri starših, zato si ogledujem okoli, kako so drugi to rešili. Všeč mi je gradnja ravne strehe, s katero se izogneš strešnim oknom in frčadam, pa še več prostora pridobiš. Preden se lotiš prenove, si poglej tudi to varianto. Zadnjič sem bila na Gorenjskem in sem videlo zelo veliko takšnih gradenj.