Marcipan-navodila

Pozdravljene mojstrice,
za hčerin rojstni dan bi rada naredila torto pikapolonico in bi jo rada okrasila z marcipanom. Sama ga še nikoli nisem uporabljala in sem čisti laik glede tega. Mi lahko prosim napišete kje ga kupim, kakšen je postopek uporabe? Čimveč informacij tem bolje.
Hvala in lepo nedeljo…
Marcipan je kot glina ali das masa. Kupiš ga v trgovini, pakiranega v kosih, kot majhne opeke. Lahko je neobarvan (bledo rjave barve), dobiš pa tudi že pobarvanega. Jaz bi ga raje barvala sama, kupiš jedilne barve (recimo tiste v tubicah, po 4 skupaj, Schwartau), odtrgaš kepo marcipana, kapljico barve, zgneteš ali pomencaš med prsti in vidiš, kako izpade. Če je prebledo, daš še kakšno kapljico. Enostavno, barve lahko tudi mešaš. Za pikapolonico lahko dobiš lepo rdečo.
Drugače delaš dobesedno kot z glino. Lahko gneteš, med prsti oblikuješ, lahko razvaljaš kot testo za piškote. Z večjimi razvaljanimi kosi lahko “oblečeš” torto, lepo se prilega, ob robovih stisneš, če je kje preveč, lahko posnameš stran ali “nalepiš” novo maso.
Edino to si zapomni, da se marcipana ne valja in dela z moko, temveč s sladkorjem v prahu. Glavna sestavina marcipana je (poleg mandeljnov) namreč sladkor v prahu, če dosti gneteš in valjaš, se začne prijemati in lepiti. Površino posuješ s sladkorjem v prahu (podobno kot pri testu z moko) in gre lepo naprej.
Sicer pa – odkar sem prvič poskusila narediti marcipan doma, ga niti približno ne kupim več. Z iskalcem najdeš stare poste, recimo več kot dve leti nazaj, kjer je Babi opisovala izdelavo marcipana. Ta prvi uporaben link pa je tole, kjer je bilo postavljeno enako vprašanje.
Veselo packanje, prav luštno je. Mimi

Hm, pa si me. Ko sem prvič kupila in delala z marcipanom, sem ga kupila premalo (verjetno samo 200 g). Delala sem torto Pikachu, rumeni marcipan, spodaj pa žal temen biskvit, nisem pomislila prej. Marcipana je bilo premalo, morala sem preveč na tanko razvaljati, tako da je temen biskvit proseval skozi rumeno. Torta je bila seveda vseeno super, otroci navdušeni, samo mene je malo jezilo. Hm, gotovo sem ga kupila samo 200 g, bil je samo en zavitek, recimo kot zavitek masla. Če se prav spomnim, daleč nazaj je že.
400 g se mi zdi kar v redu (pri mojem domačem bi to bilo 20 dag mandeljnov in 20 dag sladkorja v prahu). Za razvaljat in obleč eno torto bi moralo biti dovolj.
LP Mimi

Mimi (sicer sem tudi jaz že nekajkrat sama naredila marcipan, pa vseeno) – kaj bi bilo, če bi pod tisto tanko rumeno plast marcipana namazala eno za prst debelo plast tolčene smetane? Bi se smetana ali marcipan raztopila? Bi se smetana mogoče vpila v torto? Kaj pa če bi vmes dala raztopljeno belo čokolado? Samo vprašam, iz firbca, pa če me bo kdaj prijelo, da bi pekla torto (skorajda ni strahu) :DDDDD…..
Stepena smetana direkt na biskvitu bi se po moje takoj vpila v biskvit, marcipan se verjetno ne bi stopil, saj ima dovolj trdno konsistenco. Če bi najprej oblila z raztopljeno čokolado in potem dala plast marcipana, bi bilo tole pregrešno dobro in trdno stalo na mestu kot kamen kost
Običajno se tortni biskvit od zunaj najprej na tanko premaže z marmelado, skoraj ne glede na to, s čim se potem lotiš okraševanja. Pri čokoladnem oblivu je dobro, ker se drugače čokolada preveč vpije v biskvit in je obliv luknjičast namesto gladek. Enako pride prav pri smetani. Bi pa jaz tole naredila tudi pred oblačenjem z marcipanom, če ne drugega zato, da je gladka površina in da se nekako prilepi.
Če se boš torej lotila torte…. kar pogumno !!!! LP Mimi