Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marcipan – spet

marcipan – spet

Ker nas je kar nekaj ljubiteljev marcipana, vam pošiljam en dober recept za

MARCIPANOVE KUPČKE

60 dkg marcipana
19 dkg sladkorja v prahu
1 beljak srednje velikega jajca

Marcipan, 15 dkg sladkorja v prahu in beljak ugnetemo v enakomerno maso. Iz nje oblikujemo približno 25 kroglic in jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Čez noč pustimo v kuhinji, da se posušijo.

Naslednji dan vako kroglico stisnemo s tremi prsti v trikotno obliko. Posujemo jih s preostalim sladkorjem v prahu.
Pekač damo v ogreto pečico. Marcipanove kupčke pečemo na 225 stopinj približno 10 do 12 minut. Pečene preložimo na mrežo in ohladimo.

“Tako preprosto narejeno in obenem tako slastno praznično pecivo je redko” – to je pisalo ob receptu in še res je.

Vedno jih pečem ob koncu leta.
Naj vam uspe, oli

Verjetno misliš 60 dag mandljev a ne? Ker sem tudi sama ljubitelj marcipana, bom recept vsekakor preiskusila.

Hej,mislim.da je res 60 dag ze narejenega marcipana.To marcpanovo maso
nato zmesa s sladkorjem in beljakom.
Tudi mene zanima,saj marcipana se nisem pekla in zdaj zaupam tudi tistemu staremu piranskemu kuharju,ki je maso pekel.
Oli,ce ni prav,me popravi! Lep dan Babi

Ja, Babi, res je 60 dkg narejenega marcipana.
Jaz to vedno pečem okrog Božiča in Novega leta. Nevem zakaj se med letom ne spomnim na to. Je pa res dobro.
Lep dan tudi tebi, oli

OK, potem pa tako. Ker se doda sladkor in beljak, sem tako predvidevala. V vsakem primeru mora biti njami. Pozdrav obema!

Bom še jaz svoje pristavila:

marcipan na tenko razvalješ, vanj zaviješ ( kor češpljevi cmoki) kose suhega sadja:
ananas, suhe slive, datelje
te zvitke pomočiš v čokoladni preliv,
osušiš in shraniš v barcnih papirnatih posodicah.

lp

Hej,vedno vec marcipanovih dobrot! Bomo sestavile brosuro.

Ali ima kdo recept za tiste dobre rezine,ki sem jih dobila pred kratkim iz slascicarne “Bajadere”(pa ne Kraseve bonbone),kjer je spodaj par milimetrov nekaksnega temnega socnega biskvita,potem dober cm ali se malo vec pravega marcipana in povrhu slastna grenka cokolada? Bi ga bila vesela. Lep pozdrav Babi

Babi, a je vmes še kje žele? Potem so to t.i. “Dominosteine” – v Avstriji (Nemčiji?) zelo znani in zelo dragi… So pa bolj mali, tako da dvomim, da gre za te – se pravi niso rezine, ampak so veliki nekje 2×2 cm.

Joj, spet prehitro “pošlji” pritisnila…

Lp, mishika (to sem pozabila :)) )

Kje pa kupujete marcipan? Vceraj sem gledala v eni trgovini in je mali koscek skoraj 800,00 SIT, sem pa klicala danes v Crnuce in ga imajo 2 kg po 2.500 sit.

Nekatere ga delajo doma… Jaz ga moram naslednjič (pred prazniki) kupit v Avstriji – se mi zdi, da je cenejši. Seveda malo večjo zalogo ;).

Ne,Mishika,nobenega zeleja.To sladico dela nekdo za slascicarno.
Priblizno dm dolga rezina.Z mozem sva prerezala na stiri kose in je dovolj za dober posladek.Res okusno.Mogoce bom dobila recept.In tista grenka cokolada zgoraj je zelo njami. Bom porocala,ce dobim recept za spodnjo plosco. Lp Babi

Mishika, ne kupuj marcipana! vsaj jaz ga ne bi, nikoli več. Vzame ti maksimalno 15 minut dela. MAndlje le daš v krop da jih lažje olupiš (lupiš jih vsega skupaj 5 minut), nato jih zmelješ čisto na drbno, dodaš enako količino mletega sladkorja in pol beljaka (nekateri dodajo menda samo kakšno tekočino).

Res ti povem, delaj ga sama….presenečena boš sama nad sabo!

LP
Zala

Zala,

zakaj pa ne kušič kar olupljenih? Čeprav sem tudi sama poskusila olupiti tako, da sem jih poparila in nato iztisnila in gre res zelo hitro.

Marcipana še nisem probala narediti, sem pa si shranila recept – moja mamica je velik ljubitelj in moram jo enkrat presenetiti.

LP, Staša

Hehe, Zala, ne saj me ni “strah” takih reči… In tu in tam sem za kakšno tako finto… Ampak če hočem delati pecivo, potrebujem precej marcipana. Bolj mislim, da se s finančne plati ne splača kupovati toliko mandeljev (olupljenih ali ne) in doma delati marcipan, ko pa zna biti sam marcipan morda enako drag kot sami mandelji… Ne vem… Moram najprej videt cene, malo preračunat, kaj se splača in kaj ne, potem bomo pa videli.

Vseeno hvala za namig 😉 :))).

Lp, mishika

Ja, ja… Sem se ravno mislila priporočat za ta recept :))… Pa tudi tiste domine niso slabe (no, smo jih vedno kupili, ampak so res drage kot šus). Sem pa nekje našla recept in jih bom morda kdaj (za božič) poskušala sama naredit – če je recept dober in uporaben in če bo rezultat zadovoljiv, ga seveda napišem še sem gor.

Lp, mishika

Ja res, raje preračunaj. Jaz sem dala za 400 g mandljev – neolupljenih 800 sit v mercatorju. V sparu bi se verjetno našli še cenejši.
Marcipan pa sem delala iz 125 g mandljev in 90 g sladkorja (morala bi sicer dati po receptu 125 g) in da ge prišlo kar veliko, kako bi rekla….Kot je npr 250-gramski zavitek masla (tam nekje, mogoče milimeter ožje ali debelejše).

Jaz osebno mislim da se splača, če si prej dejala da v trgovini stane majhen košček čez 800 sit…..Če ne, pa poskusite narediti iz teh manjših količin (125g mandljev), in tudi če se vam ponesreči (čeprav res ne vem kje bi se lahko zalomilo) tudi ne boste vrgli stran veliko potratnega blaga.

LP Zala

Jaz moram pa mandeljne itak tako ali drugace porabiti.
Ce bi izracunala cas za pobiranje,luscenje,tolcenje,lupljenje in delo marcipana,bi me kupljen izdelek stal manj.Toda moje delo je brezplacno in tudi zabavno vcasih.Ko tolcem na balkonu na stari preprogi,moram se paziti,da mi mackona ne prideta pod kladivo,ker jih tiste luscine straaasno zanimajo,ko frcijo na vse strani.marcipan je pa dober.
Stasa,ce dobim recept za tiste Bajadere,ti ga posljem in s tem bos res lahko presenetila in razveselila mami.So res prima in marcipan je res pravi,ne samo krema. Pozdravcek Babi

Babi,

super. Se vsekakor priporočam 🙂

Lahko noč!

Marcipan je pri nas drag ko žefran.Toliko kot stane pri nas
150 alo 200 g, je v Avstriji cena za 0,5kg.
Še cenejši je pa v Angliji (Babi) v Tescu.
lp

Hej,Q! Tam sem ga kupovala in je res cenejsi in dober.Tisti stolceni mandeljni,ki sem jih nesla s sabo, so kaj hitro mrknili.Najvec tezav sem imela pri iskanju res dobrih nezaltavih orehov.Prav zakleto,pa je drugih nuts na kupe s celega sveta.
Si dlje casa zivela tam, cez kanal? Lep dan Babi

Da, da… Saj pravim, da bom pogledala v Avstriji (v Metroju je tako vse še veliko ceneje)… ne vem… se mi splača malo preračunat (vsaj za marcipan, ki bo šel v pecivo).

Lp, mishika

Babi, ne jaz, zet:), pa se je po 2,5 letih vrnil. Sem si “organizirala” ker nekaj zaloge.

LP Q10

Sem probala narediti tale marcipan, vendar ni tak kot kupljen – ima majhne koscke – jaz rabim pa gladkega :o((((
kaj naj naredim??

Meni je uspel čisto gladek, res ne vem kaj je pri tebi šlo narobe….

LP

New Report

Close