marcipan – spet

Ker nas je kar nekaj ljubiteljev marcipana, vam pošiljam en dober recept za
MARCIPANOVE KUPČKE
60 dkg marcipana
19 dkg sladkorja v prahu
1 beljak srednje velikega jajca
Marcipan, 15 dkg sladkorja v prahu in beljak ugnetemo v enakomerno maso. Iz nje oblikujemo približno 25 kroglic in jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Čez noč pustimo v kuhinji, da se posušijo.
Naslednji dan vako kroglico stisnemo s tremi prsti v trikotno obliko. Posujemo jih s preostalim sladkorjem v prahu.
Pekač damo v ogreto pečico. Marcipanove kupčke pečemo na 225 stopinj približno 10 do 12 minut. Pečene preložimo na mrežo in ohladimo.
“Tako preprosto narejeno in obenem tako slastno praznično pecivo je redko” – to je pisalo ob receptu in še res je.
Vedno jih pečem ob koncu leta.
Naj vam uspe, oli


Hej,vedno vec marcipanovih dobrot! Bomo sestavile brosuro.
Ali ima kdo recept za tiste dobre rezine,ki sem jih dobila pred kratkim iz slascicarne “Bajadere”(pa ne Kraseve bonbone),kjer je spodaj par milimetrov nekaksnega temnega socnega biskvita,potem dober cm ali se malo vec pravega marcipana in povrhu slastna grenka cokolada? Bi ga bila vesela. Lep pozdrav Babi

Mishika, ne kupuj marcipana! vsaj jaz ga ne bi, nikoli več. Vzame ti maksimalno 15 minut dela. MAndlje le daš v krop da jih lažje olupiš (lupiš jih vsega skupaj 5 minut), nato jih zmelješ čisto na drbno, dodaš enako količino mletega sladkorja in pol beljaka (nekateri dodajo menda samo kakšno tekočino).
Res ti povem, delaj ga sama….presenečena boš sama nad sabo!
LP
Zala
Hehe, Zala, ne saj me ni “strah” takih reči… In tu in tam sem za kakšno tako finto… Ampak če hočem delati pecivo, potrebujem precej marcipana. Bolj mislim, da se s finančne plati ne splača kupovati toliko mandeljev (olupljenih ali ne) in doma delati marcipan, ko pa zna biti sam marcipan morda enako drag kot sami mandelji… Ne vem… Moram najprej videt cene, malo preračunat, kaj se splača in kaj ne, potem bomo pa videli.
Vseeno hvala za namig :))).
Lp, mishika
Ja, ja… Sem se ravno mislila priporočat za ta recept :))… Pa tudi tiste domine niso slabe (no, smo jih vedno kupili, ampak so res drage kot šus). Sem pa nekje našla recept in jih bom morda kdaj (za božič) poskušala sama naredit – če je recept dober in uporaben in če bo rezultat zadovoljiv, ga seveda napišem še sem gor.
Lp, mishika

Ja res, raje preračunaj. Jaz sem dala za 400 g mandljev – neolupljenih 800 sit v mercatorju. V sparu bi se verjetno našli še cenejši.
Marcipan pa sem delala iz 125 g mandljev in 90 g sladkorja (morala bi sicer dati po receptu 125 g) in da ge prišlo kar veliko, kako bi rekla….Kot je npr 250-gramski zavitek masla (tam nekje, mogoče milimeter ožje ali debelejše).
Jaz osebno mislim da se splača, če si prej dejala da v trgovini stane majhen košček čez 800 sit…..Če ne, pa poskusite narediti iz teh manjših količin (125g mandljev), in tudi če se vam ponesreči (čeprav res ne vem kje bi se lahko zalomilo) tudi ne boste vrgli stran veliko potratnega blaga.
LP Zala
Jaz moram pa mandeljne itak tako ali drugace porabiti.
Ce bi izracunala cas za pobiranje,luscenje,tolcenje,lupljenje in delo marcipana,bi me kupljen izdelek stal manj.Toda moje delo je brezplacno in tudi zabavno vcasih.Ko tolcem na balkonu na stari preprogi,moram se paziti,da mi mackona ne prideta pod kladivo,ker jih tiste luscine straaasno zanimajo,ko frcijo na vse strani.marcipan je pa dober.
Stasa,ce dobim recept za tiste Bajadere,ti ga posljem in s tem bos res lahko presenetila in razveselila mami.So res prima in marcipan je res pravi,ne samo krema. Pozdravcek Babi
