Najdi forum

Marcipan

Mene pa zanima, če kdo ve kak se doma nardi marcipan ?

LP, miki

Kupiš Mozartove kroglice in poješ čokolado okrog! Kar ostane na sredini, je marcipan! :-)))

he, he Tatjana! Odlično!!

Miki, kupi eno tablico marcipana, pa poglej sestavine! Potem pa malo kombiniraj :)))))

Evo, tole sem našla …….

Marcipan

Tu se v stroki srečujemo z dvema različnima masama in sicer z:

-marcipanovo surovo maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:1
-marcipanovo jedilno maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:3.

Marcipan je trajna masa iz mandljev in sladkorja z dodatkom tekočine ( fondand, likerji, itd. )

Priprava marcipanove surove mase:

Mandlje lupimo tako, da jih oparimo z vročo vodo, nato pa med dvema prstoma iztisnemo iz lupine v hladno vodo, s čimer preprečimo da bi potemneli. Olupljene, pražene mandlje zmešamo z sladkorjem in delno melanžiramo nato dodamo tekočino in ponovno melanžiramo da dobimo homogeno zmes primerno za oblikovanje, ki se ne trga in ne prijemlje na roke. Danes običajno že kupimo industrijsko pripravljeno marcipanovo surovo maso ki jo z dodajanjem sladkorja in melanžiranjem predelamo v jedilno marcipanovo maso.

Marcipan uporabljamo za dekoracijo ( figurice, vrtnice, risbe na marcipanu…. ), pri izdelavi pralinejev…

Hvala Kaja!

LP, miki

Mene pa zanima če kdo ve kje lahko kupim dober marcipan?

– 10 dkg olupljenih mandeljev nastrgaj na situ v moko
– 1 beljak
– 10 dkg sladkorja v prahu

Vse tri sestavine kuhaj na pari. Etol barve obarvajo marcipan.

New Report

Close