Najdi forum

Marcipan

Kje bi lahko (najugodneje) kupila marcipan, ki ga rabim za pecivo?
Hvala za ideje.

Jaz ga kupujem v Hoferju. 200 g surovega stane cca 400 SIT.

lp

Julija

Julija, hvala ti zares!

Se strinjam. Če ga dobiš (zdaj bi ga načeloma morala), je najcenejši – pa ni slab.

-- <http://www.cenim.se> Spletna revija za aktivne ženske

Marcipan je izredno enostavno narediti doma sproti. Odkar so me za prvič prepričale debate tukaj na forumu, ga ne kupim več.

Olupiš mandlje, jih streseš v multipraktik, malo zavrtiš, dodaš sladkor, malo zavrtiš, dodaš beljak, temeljito zmelješ. In to je to. Najboljši, najlepše gnetljiv marcipan… v četrt ure z lupljenjem vred.

Stare debate so pod “domači marcipan”, “marcipan” ipd, mojstrici sta bili Babi in Zala. Če je potrebno, lahko prekopiram osnovni recept.

LP Mimi

Mimi, jaz bi te prosila zanj.

Še kakšen recept, kjer se potrebuje marcipan?

Torej recept, kot sta ga dorekli Babi in Zala in kot sem ga sprobala jaz.

 12 dag mandeljnov
 10 dag sladkorja v prahu
 ½ zlicke limoninega soka
 nekaj kapljic mandljeve esence
 ½ beljaka
Mandlje sem olupila, jih malce osušila in zmlela v multipraktiku. K temu dodaš mleti sladkor in še malo melješ, nato dodaš ½ beljaka in melješ še nekaj časa, recimo ½ minute. Namesto mandljeve esence dam vanilijevo. Beljak dodam kar fino mletim mandljem med vrtenjem sekljalnika skozi zgornjo odprtino, delat se začne kepa. Čez kakšne ½ minutke jo vzameš ven in še sama malo pregneteš. Hraniš v hladilniku. Gotovo v 15 minutah. Pride super marcipan.
Za vecjo kolicino vedno vzamemo enako kolicino mandeljnov in sladkorja, sok in beljak le neznatno povecamo.

Jaz običajno delam kar iz 1 beljaka, 20-25 dag mandeljnov in 20-25 dag slakorja. Krasno se barva za kakšne obloge za torte.

Drugače jaz najraje delam marcipanove kroglice, nekaj ponarejeno podobnega Mozartovim. V sredi marcipanova kroglica, recimo velikosti lešnika, okoli masa za čokoladno-rumove kroglice. Če sem prav pri volji, vsako napičim na zobotrebec in pomočim v čokolado…
LP Mimi

jap, tale recepet je preizkušeno mnjami! 🙂 Edino rpiporočam pa vam, da mandlje čim bolj drobno fino zmeljete in pa da kupite mlet sladkor (v prahu), ker je tisti veliko boljk fino mlet, kot pa ga bi npr. lahko zmleli doma….
Naj vam uspe, saj je čisto enostavno – daš vse v multipraktik, zasučeš za par 10 sekund, pa je 🙂

LP

Kako pa lupite mandlje? A ni to nadvse zamudno?

A-l-j-a

Mandlje popariš in pustiš kakih 10 minut. Potem z lahkoto iztisneš iz lupinice. Sploh ni zamudno. En, dva, tri je gotovo.

lp

Julija

jaz bi pa prosila tebe duska za recept, kaj bos pripravila z marcipanom. Jaz imam tudi tega iz hoferja, pa čakam na en dober recept:)

Lahko pa seveda tudi kakšna druga pove svoj recept

lp

Jaz sem naredila tele rogljičke.

lp

Julija

New Report

Close