Marcipan
Marcipan je izredno enostavno narediti doma sproti. Odkar so me za prvič prepričale debate tukaj na forumu, ga ne kupim več.
Olupiš mandlje, jih streseš v multipraktik, malo zavrtiš, dodaš sladkor, malo zavrtiš, dodaš beljak, temeljito zmelješ. In to je to. Najboljši, najlepše gnetljiv marcipan… v četrt ure z lupljenjem vred.
Stare debate so pod “domači marcipan”, “marcipan” ipd, mojstrici sta bili Babi in Zala. Če je potrebno, lahko prekopiram osnovni recept.
LP Mimi
Torej recept, kot sta ga dorekli Babi in Zala in kot sem ga sprobala jaz.
12 dag mandeljnov
10 dag sladkorja v prahu
½ zlicke limoninega soka
nekaj kapljic mandljeve esence
½ beljaka
Mandlje sem olupila, jih malce osušila in zmlela v multipraktiku. K temu dodaš mleti sladkor in še malo melješ, nato dodaš ½ beljaka in melješ še nekaj časa, recimo ½ minute. Namesto mandljeve esence dam vanilijevo. Beljak dodam kar fino mletim mandljem med vrtenjem sekljalnika skozi zgornjo odprtino, delat se začne kepa. Čez kakšne ½ minutke jo vzameš ven in še sama malo pregneteš. Hraniš v hladilniku. Gotovo v 15 minutah. Pride super marcipan.
Za vecjo kolicino vedno vzamemo enako kolicino mandeljnov in sladkorja, sok in beljak le neznatno povecamo.
Jaz običajno delam kar iz 1 beljaka, 20-25 dag mandeljnov in 20-25 dag slakorja. Krasno se barva za kakšne obloge za torte.
Drugače jaz najraje delam marcipanove kroglice, nekaj ponarejeno podobnega Mozartovim. V sredi marcipanova kroglica, recimo velikosti lešnika, okoli masa za čokoladno-rumove kroglice. Če sem prav pri volji, vsako napičim na zobotrebec in pomočim v čokolado…
LP Mimi
jap, tale recepet je preizkušeno mnjami! Edino rpiporočam pa vam, da mandlje čim bolj drobno fino zmeljete in pa da kupite mlet sladkor (v prahu), ker je tisti veliko boljk fino mlet, kot pa ga bi npr. lahko zmleli doma….
Naj vam uspe, saj je čisto enostavno – daš vse v multipraktik, zasučeš za par 10 sekund, pa je
LP