Marelična marmelada – dober in enostaven recept?
Marelice izkoščičiš, očistiš, narežeš na četrtine, poliješ z limono, sladkaš (jaz dam vedno trsni sladkor, 1/2 teže marelic, torej na 1 kg marelic 500 g sladkorja), premešaš in pustiš nekaj ur v hladilniku. Pristaviš, zavreš, spasiraš s paličnim mešalnikom in zgostiš z agar agarjem po receptu na vrečki agar agarja. Lahko dodaš malo mlete vanilije ali cimeta ali ingverja, če so ti všeč ti okusi. Nadevaš v vroče kozarčke in pokriješ z vročimi pokrovčki. Pustiš počivati pod odejo nekaj dni.
Če hočeš okus po marcipanu, v vsak kozarček spustiš še mehko jedro marelične koščice.
Najbolj pomembno pri marmeladi pa je, da imaš res ravno prav zrele in zares okusne marelice. Brez dobrih surovin uspeha ni in se pri nakupu ne splača šaprat.
Jaz delam vse marmelade po naslednjem receptu:
na 1 kg sadja cca 3/4 kg sladkorja wienerzucker, sadje dam v kastrolo, dodam sladkor, premešam in pustim malo stat, potem zavrem, pustim vret dobrih 10 minut (vmes pobiram pene), včasih dodam malo limoninega soka ali pa tudi ne. Simpl in dobro, zmeraj uspe.
Ne dodajam nobenih začimb, ker hočem, da ima marmelada okus samo po sadju, iz katerega je. Mi je v redu, da je noter še malo olupkov, zato sadja nikoli ne miksam ali pasiram. In so mi všeč ne preveč goste in trde marmelade.
Izkoščičim, operem, narežem, pokapljam z limono , dodam 1/2kg sladkorja na kg marelic in kuham. Nikoli ne mešam s paličnim mešalnikom, malo pretlačim s tlačilko za pire krompir. Nikoli ne dodam želirnega sladkorja. Dodam edino vanilj sladkor.
Ko je kuhano (cca 2 uri) , dam v vroče kozarce in še vroče zaprem, pokrijem z brisačo in to je to.
Izkoščičim, operem, narežem, pokapljam z limono , dodam 1/2kg sladkorja na kg marelic in kuham. Nikoli ne mešam s paličnim mešalnikom, malo pretlačim s tlačilko za pire krompir. Nikoli ne dodam želirnega sladkorja. Dodam edino vanilj sladkor.
Ko je kuhano (cca 2 uri) , dam v vroče kozarce in še vroče zaprem, pokrijem z brisačo in to je to.
[/quote]
Tole je zame prevec tekoca marmelada, meni so sicer vsec bolj cvrste, da nic ne kaplja z zlice, da lepo stoji na kruhu in da lahko nafilas piskote brez da cse kaplja in curlja.
Ce ze brez zelirnih dodatkov, potem bi jo jaz pekla v pecici, tako kot slivovo. Ce ji dodas se belo cokolado, bo pa sploh njamiii 🙂
Izkoščičim, operem, narežem, pokapljam z limono , dodam 1/2kg sladkorja na kg marelic in kuham. Nikoli ne mešam s paličnim mešalnikom, malo pretlačim s tlačilko za pire krompir. Nikoli ne dodam želirnega sladkorja. Dodam edino vanilj sladkor.
Ko je kuhano (cca 2 uri) , dam v vroče kozarce in še vroče zaprem, pokrijem z brisačo in to je to.
[/quote]
Tole je zame prevec tekoca marmelada, meni so sicer vsec bolj cvrste, da nic ne kaplja z zlice, da lepo stoji na kruhu in da lahko nafilas piskote brez da cse kaplja in curlja.
Ce ze brez zelirnih dodatkov, potem bi jo jaz pekla v pecici, tako kot slivovo. Ce ji dodas se belo cokolado, bo pa sploh njamiii 🙂
[/quote]
Vedno brez želirnih dodatkov. Še nikoli ni bila tekoča. Od kje ti to???
Marelice operem, očistim, izkoščičim in zrežem na koščke. Dobro prekuham, prepasiram oz. zmeljem s paličnim mešalnikom, nato dodam sladkor in kuham toliko časa, da naredi marmelada mrenico (naredim preizkus na majhnem krožničku). Ko je marmelada skuhana, jo dam v čiste, vroče kozarce in takoj zaprem s pokrovčki. Pokrijem s toplo krpo in tako pustim do ohlajanja.
Marelice morajo biti zrele, tudi pri sladkorju ne smemo šparati, ker se drugače marmelada lahko skisa. Sladkor je kot konzervans.
Bog pomagaj – kila marelc, 20 dag cukra (max!), paličnjak, pol ure, vroči kozarci, čisti, zbrisani – tu sem pikolovska – in to je to. Če imam winerzucker, ok, če ga nimam, tudi v redu, dam , kar imam. Kakšne 2 ure pa cel spisek dodatkov, pa agar pa ne vem kaj – jaz delam marmelado zato, ker se hočem ogniti vsej živi packariji, ki jo nabašejo noter. V slive dam cimet in muškatni orešček, v marelice mi je pa škoda. Marmelada je božansko dobra, ne presladka, ker ne maram osladne marmelade, pa tudi “čistega želeja” ne maram, za tisto kupim podravko. Še nobene marmelade nisem kuhala dlje kot 20,25 min max, pa še nobena do danes – delam jo 35 let! – se mi ni skvarila. Pa brez dek in kovtrov – zvečer jo skuham zjutraj je na polici v kleti.
Letos sem kuhala prvic po tem receptu. Marelice izkoscicis, das noter extra zelirni sladkor – kupis v vsaki vecji trgovini, cca 250 g zelirnega sladkorja na 1 kg sadja. Ko zavre, spasiras sadje, kuhas 3 minute, poberes dol pene in vlijes v kozarcke. Enostavno, hitro, v sadju ostane ogromno vitaminov. Marmelada je odlicna.
Kuhanje in vitamini
Vitamini in minerali, kot pomembne snovi za organizem (varovalne substance), so sila občutljivi. Številni vitamini in minerali se uničijo pri segrevanju, kuhanju in daljšem skladiščenju oziroma razpadejo na zraku, pri visoki temperaturi in na svetlobi (mraz jim manj škodi kot vročina). Najbolj je občutljiv vitamin C, pa tudi ostale vitaminske substance sodijo med “hitro pokvarljive elemente”. Zato prehranski strokovnjaki svetujejo, naj bi človek živila, bogata z vodotopnimi vitamini (C, B in biotin), užival predvsem surova. Hrano bogato z vitamini, topnimi v maščobah (A, E in D), pa z dodatkom maščob in najbolje tudi kuhano.
Oglejmo si tabelo najpomembnejših vitaminov in njihovo občutljivost na temperaturo (stopnjo termolabilnosti):
Vrsta vitamina
Maksimalna izguba pri kuhanju (vretju)
A 40%
B1 80%
B2 75%
B6 50%
B9 100%
B12 90%
beta karoten 30%
C 100%
D 40%
E 55%
K 5%