Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marmelada iz kutin

marmelada iz kutin

Letos je naša kutina spet ful obrodila, tako da bo spet kuhala marmelado. Okus marmelade nam je všeč, sploh za kake sladke omakce, peciva, palačinke…, vendar sem vedno žalostna, ko jih pripravljam, ker se zelo težko režejo in lupijo. Pa mi je letos prišlo na misel, da bi jih prej spekla, nato pa še malo pokuhala, dodala sladkor in začimbe – in marmelada bi bila tu! A ima katera mogoče izkušnje, če bi bilo to vredu? Hvaležna vam bom za vsak namig.

No za lupljenje imam nasvet: fino gre s tistim posebnim nožem za lupljenje krompirja, vendar je potrebno kupiti malo boljšega (stane okoli 2000 SIT).
Rezanje pa delam tako, da z ostrim nožem najprej vodoravno odrežem na vsaki strani, hruško postavim z debelim delom spodaj pokonci in z ostrim nožem režem od zgoraj navzdol tako, da se z obema rokama naslonim na nož. Potem izrežem še trdi srednji del z malim nožkom, ki im ozko rezilo, da se fino izkroži. Naprej pa po receptih…

Aja, pa še to, tudi naša kutina vsako leto noro rodi, tako da nam gre ogromno plodov tudi v nič. Če je kdo blizu Šentjurja in zainteresiran, lahko pusti številko, pa mu jih nekaj kg lahko podarimo, samo čez kake 3 tedne si lahko sam pride ponje…

Hej!

Včeraj sem pa jaz naredila ( kot vsako leto) kutin žele, seveda z dodatkom ingverja. Uporabljam ga za marsikaj! Iz ostalega mesa pa naredim z dodatkom še kakega drugega sadja marmelado.

Lep pozdrav Babi

Babi, pozdravljena,

a veš, da sem v iskalniku poiskala tvoj originalni recept za žele (iz leta 2003) in da me je prepričal, da ga bom naredila. Zanima me pa je tole: tam pišeš, da ga hraniš v hladilniku – je to nujno ali pa ga lahko spravim v klet k ostali ozimnici? Iz ostalega mesa pa bom naredila marmelado, dodala jabolka (tudi teh je letos na pretek) pa kako začimbico pa bo.

Lep pozdrav iz (danes oblačne) Štajerske.

Hej!

Ker imam prostoren hladilnik in dodam zelo malo sladkorja, ga zaradi sigurnosti imam kar tam.

Seveda ga lahko imaš v hladni shrambi kot druge pripravke.

Priporočam pa ti, da ga v začetku daš v hladilnik, ker želira do popolnega želeja šele čez kak dan. Hlad pomaga, haha.

Letos sem v kozarčke dala tudi listič limonine trave ali limonine mete.

Naj ti uspe:) Pozdravček Babi

Tudi jaz sedaj že vsako leto delam kutin žele, iz ostanka pa z dodatkom jabolk marmelado. Bila sem prva, ki je Babi žicala za ta žele, takrat sva bili še obe pod prvim, začetniškim nickom. Potem smo doma posadili kutino, dolgo sem čakala, da je začela bolj zares roditi, lani jih je bilo že za zabojček. Tudi letos bodo, komaj čakam. Nekaj jih potem razdelim ljudem okoli sebe, ker tako lepo dišijo. In tri sem si lani nesla v pisarno, položila sem jih na okensko polico, še tedne potem so dišale, ko si jih pogledal, so bila kot sonca na sivem novemberskem oknu.

Glede rezanja in lupljenja. Prvo leto sem to počela, skoraj izgubila prste, nohte in veselje, sedaj nič več. Menda je največ pektina v olupkih in peškah. Kutine umijem, z večjim nožem na deski samo prerežem na četrtine, mogoče še na rezine in dam kuhat. Izrežem muho, pecelj in če je kje kaj črnega. Surove so zelo zelo trde, pri kuhanju se dokaj hitro zelo zmehčajo, prav presenetljivo. Odcedim sok, ostanek pa spasiram čez cedilo. Vsi olupki, peške, vse ostane, marmelada je čista. Šele potem dodam sladkor. No, vse to seveda velja za spasirano marmelado, če hočeš napol cele koščke kutin, potem je seveda treba lupiti.

Žele vroče polnim v vroče kozarčke, zaprem, pod odejo, da se počasi ohladi in v shrambo. Drži kot vsaka druga marmelada. In res je, da se žele strdi kasneje kot marmelada.

Na Primorskem so torej že kutine, na Gorenjskem še čakamo. Ja, še kakšne 3 tedne… In vsakič se spomnim na Babi.

Pozdrav, Mimi

Hej!

Joj, Mimi:))) Lepo je bilo to prebrati! Jap, pri nas so že kutine.

Zanimivo: Tudi sama sem moža najprej prosila, da v sadovnjak zasadi kutino in mandljevce. Nikoli ne škropimo dreves in pri peščišču v kutinah malo poje kak črviček, a nič zato.

Seveda za žele nikoli ne lupim kutin, niti jabolk. V lupinah je največ pektina, kot je povedala Mimi.

Za zavitek jih seveda olupim.

Lep pozdrav z obale Babi

Babi, Mimi – hvala obema. Tudi pri nas so kutine že zrele – tale vikend bo torej pri nas delovni :-))). Poročam!

Lep vikend in veliko sončka!

Tako – žele in marmelada se hladita. Mislim, da mi je dobro ratalo. K marmeladi sem dodala še dobra domača neškropljena jabolka (in obenem naredila še malo jabolčnega želeja) in se mi zdi zelo dobra. Samo nekaj me pa le še zanima: kako se ta žele maže npr. na torto ali pecivo? Je mazljiv ali pa razpade v nekakšne “kockice”?

Imejte se lepo

Malo ga pogreješ, pa se lepo maže. Samo ne strdi se več tako lepo kot prvič, vsaj meni se ni. No, saj sem rekla, da sem imela verjetno že v startu preveč vode noter, tako se mi je bolj vpil v kremo.

Bom videla, kako bo z letošnjim… Rečeno mi je bilo, da žele malo pogrejem, podobno kot marmelado, če jo hočeš namazati na biskvit. Razmišljam, koliko se pri segrevanju razbije struktura. Kaj vem…
LP Mimi

Ker so kutine ponekod že zrele oz. pripravljene za obiranje, vam bo mogoče prav prišel tale koristen namig:

Kutine za marmelado najlažje pripravimo tako, da jih dobro operemo in obrišemo, nato pa jih nadevamo na pekač, obložen z aluminijasto folijo ali s papirjem za peko. V pečici naj se pečejo na 180 stopinj, približno 1 uro.
Ko so pečene in ohlajene, jih olupimo in z nožkom odstranimo sadno meso.
Dodamo mu malo vode in zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Nastali čežani dodamo sladkor, cimet in vanilijev sladkor po okusu ter kuhamo nekaj minut, da marmelada dobro prevre in se zgosti.

ima kdo že narejo marmelado prosim mi pišite na grbac.barbara@gmail.com

Res je prijetno brati Babine stare poste ;). Skoraj 10 let. Takrat je bilo res luštno na tem forumu.

New Report

Close