Marmelada
Marmelado brez sladkorja je mogoce narediti iz, recimo bolj sladkega sadja.Jaz sem poskusila z marelicami.Sem jih samo pretlacila oz, zmiksala v multipraktiku in potem sem jih res dolgo kuhala.Dva dni, seveda ne neprestano.Kot konzervans pa lahko uporabis C vitamin ali askorbinsko kislino
P.S. poskusis lahko dodati trsni sladkor
Lp Mojca
Lahko uporabiš rjavi sladkor,trstnega pa nikakor ne…….jaz delam marmelado iz zelo zrelega sadja (mnogo fruktoze in glukoze-naravni sladkor),dodam pa tudi do 30 % naravnega domačega medu (med)…..vitamini,ki so občutljivi na vročino in kisik se bodo res več ali manj uničili,otali bodo vitamini A,D,E…..jaz delam marelično,breskovo,korenčkovo,slivovo,robidovo……..itd. marmelado…..če je potrebno dodam limonin sok (npr. pri korenčkovi)…..moje marmelade so res drage,ker jih delam z medom,so pa enkratne in naravne…če se ne pogostijo dovolj lahko dodate kupljen pektin,ne pa želirni sladkor,ali žele v prahu…..
torej namesto kristalnega sladkorja dodajte rjavi-neprečiščeni sladkor…..ali pa med…..jaz zelo uživam,ko prijateljem podarim mojo marmelado……v nekatere marmelade (breskev,marelica) lahko na koncu predno jo polnite dodate žlico viskija,ali pravega fr.konjaka….enkratno…..v slivovo marmelao pa dam žlico domačega žganja…..v robidovo pa žlico ruma…….stvar okusa….pa poročajte,kako vam je bil nasvet všeč…….čau…
Dragi Neno.Nisem vsevedna, torej sem dala samo nasvet.Glede vitaminov pa ti lahko povem le to, da ce marmelado kupis, ni v njej nic vec vitaminov, ko ce jo doma kuhas dva dni.Torej raje domaca marmelada brez C vitamina, ki se unici z kuhanjem, kot kupljena.Je pa tako, da jaz marelicne marmelade ne kuham dalj kot nekaj minut, pa tudi sladkorja ne dodam.Potrebna pa je pazljivost pri sterilnosti kozarcev in pokrovov, ker se v nasprotnem primeru marmelada lahko pokvari.
Glede sladkorja pa ne vem, mi doma uporabljamo rjavi ali trsni sladkor, pa se to zelo redko, saj ne sladkamo skoraj nic.J
oze, tvoje recepte pa bom sigurno poskusila.Moram ti povedati, da si cudezni moz, ko tako obvladas prehrano.Upam, da tvoja zena to ve in ceni.Ha, ha..Pa da ne bo ljubosumna…
Lp Mojca
Prosim g. Jožeta, da mi pove, zakaj trsni sladkor ni priporočljiv za kuhanje marmelade?
Hvala za odgovor!ela je pisal/pisala:
>
> Ker res veliko kuham marmelade, takšne in drugačne, lahko
> povem, da se nobena marmelada ne da narediti brez sladkorja.
> Obstajajo pa dodatki, ki sladkor zmanjšajo. Jaz na 10 kg
> sadja dam samo 3 kg sladkorja.
Irena, v trgovinah se dobi dve vrsti trsnega sladkorja in sicer kristalni in “skoraj mlet”, ki ima zelo veliko primesi..lahko uporabljaš trsni sladkor,vendar mora biti v kristalih….oba sta “rjava” neprečiščena, vendar ta drugi ima zelo veliko primesi in ni tako primeren…….sicer pa smo dobili na naših straneh zelo dober recept za marmelado V PEČICI, kjer lahko dodajate res zelo malo sladkorja…..pomebno je,da čim več vode izpari, da je marmelada čim bolj gosta. Tako se tudi naravni sladkorji v sadju skoncentrirajo in ni potrebno dodajati toliko sladkorja…..
namesto sladkorja pa lahko uporabljate tudi med….
Včeraj sem kuhala jagodovo marmelado čisto po navodilih iz knjige (he, he,…se že režite) in navodilu na vrečki od sladkorja. Torej – 1 kg sadja in 1 kg želirnega sladkorja. Kuham kakor piše in rezultat: tekoča marmelada, kot med. Ali je možen popravni izpit in se da zadeva še kako popravit? Mimogrede: dajše kuhanje ni pomagalo. Kako vi/ve kuhate marmelade, seveda s čimmanj kemije? In katere marmelade?
Dragi/a “Š”,
žal ni se strdila, tudi ko je ohlajena in jo jemo kar z žlico, he, he….
Jagode so bolj problematične za kuho marmelade, ker ne vsebujejo veliko pektina. Tudi meni marelična in breskvova marmelada lepo uspe. Prijateljica, ki je “specialistka” za marmelade mi je svetovala, da naj naslednjič, ko kuham jagodovo marmelado rajši uporabim želirni sladkor 1:2, ker jagode pač potrebujejo več sladkorja.
Na pultu me zgroženo gledajo trije kilogrami češpelj, medtem ko jaz brezuspešno iščem dober recept za marmelado iz njih. Pogoja: naj ne bo preveč sladka in naj bo okusna. Zanima me recept tudi za v pečici pečeno marmelado, o kateri sem doslej samo poslušala.
Moje češplje bodo vesele vaših nasvetov!
lenja1
Češplje opereš, osušiš in razkoščičiš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja.
Pečeš v pečici na 250 stopinj približno 2 uri. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 min pečeš brez sladkorja, nato dodaš 1/2 odmerka in premešaš in čez 30 min preostali sladkor.Na koncu dodaš cinmet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom.
jaz sem podoben recept objavil lansko leto, no to v bistvu ni marmelada, ampak džem, ker so slive skoraj cele-nekako posušene in če so sladke, resnično ne potrebujejo veliko sladkorja.
Temu receptu lahko zaupate in ste celo lahko zelo hvaležne zanj, ker je to najboljša marmelada-džem.
To kar ženske packate doma (1 kg sadja-1 kg sladkorja=marmelada v 15 minutah in po možnosti še želirni sladkor) to je ena navadna svinjarija ne pa marmelada…..to je isto sranje, kot ga lahko kupite pri najbolšem sosedu, ki ne da na kvaliteto čisto nič, ampak prodaja samo še cenene izdelke v svoji blagovni znamki…torej ljubice moje zlate, bodite hvaležne za vsak tak recept, ki je resnično zelo kvaliteten in predvsem ZDRAVA hrana…………….
Joj, dragi Jože dobro da nas vsake toliko časa malo pokregaš.Jaz sem resnicno mislila, da se nekdo heca. Kajti tako malo sladkorja, saj bo sama tekocina?! Strinjam pa se, da Mercator dejansko prodaja samo svinjarijo, seveda to so proizvodi pod njihovo blagovno znamko.
Veliko bolj sem zadovoljna z Interšparom, kaj pa ti? Pa ne mi napisat, da prisegaš samo na dom.
Pozdravljene,
ta vikend sem delala marelično marmelado z ingverjem, ki ni presladka. Edina pomanjkljivost je, da zdrži le 14 dni v hladilniku, sem jo pa sama namesto z rjavim naredila z želirnim sladkorjem in upam, da bo zato trajala kak dan dlje. Če katero zanima je tule recept:
1 kg marelic
225 g rjavega/želirnega sladkorja
2,5 cm ingverja
Marelice operemo, razpolovimo in vsako polovičko razrežemo na 4 dele. Ingver olupimo in naribamo ter dodamo marelicam skupaj s sladkorjem. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati čez noč na hladnem (pri meni je sedaj to edino hladilnik). Naslednji dan marelice na majhnem ognju počasi privedemo do vretja, vmes mešamo, ko zavrejo temperaturo malo povečamo in na večji temperaturi med nenehnim mešanjem vremo še 8-12 minut. Nadevamo v sterilizirane kozarčke in ko se shladi shranimo v hladilniku. Kot že rečeno-rok uporabe, če delate z rjavim sladkorjem, naj bi bil 14 dni.
Lp
Liza
Ja, Liza- to je zelo dobra marmelada. Ingver je kraljevska rastlina; vsaj zame.
Dobra kombinacija so tudi marelice in mandeljni, ali rabarbara ingver.
Sicer pa v moji knjigi ne pise, da je uporabna samo 14 dni–mogoce je pri rjavem sladkorju tako. Res je, da gre pri nas hitro v promet, ker ne delam velikih kolicin. Imam zamrznjene marelice in delam pozimi po potrebi.
Lahko pa tako marmelado tudi zamrznes in potem ni problema:))
lep pozdrav Babi