Marmelada
Pravkar sem skuhala kakijevo marmelado po naslednjem receptu:
1 kg zrelih kakijev
1 jabolko
1 pomaranča ali limona (sok)
vanilijev sladkor
1 kg sladkorja
vejica sveže melise ali bazilike
Najprej izdolbi kakijevo meso, jabolko olupi in nareži na koščke, dodaj pomarančni ali limonov sok in vse to kuhaj 15 min, nato dodaj sladkor in kuhaj še 40 min. Na koncu po želji dodaš vejico melise ali bazilike.
Jaz sem jo skuhala samo s 500 gr sladkorja+želin, sadje sem zmiksala s paličnim mešalnikom in marmelada je bila kuhana v 15 minutah.
Imam še en recept, ki ga bom preizkusila naslednjič:
6 zrelih kakijev razrežemo in pretlačimo, dodamo skodelico vode. Med mešanjem dodamo vrečko želina in pol skodelice limonovega soka. Maso prevremo. Dodamo 6 skodelic sladkorja, še enkrat zavremo. Ob stalnem mešanju naj masa vre še 4 min. Še vročo marmelado polnimo v sterilizirane kozarce.
Na Primorskem je zrelega kakija zdaj toliko, da mi ti recepti kar prav pridejo, ker ga ne utegnemo jesti tako hitro, kot dozoreva. Enkrat sem skušala marmelado skuhati kot vsako drugo – samo kaki in sladkor, a je bila zanič, očitno je skrivnost v limoninem soku.
Pa še sporočilo za Babi: Andrejev sejem je ta vikend – se vidiva?
Živjo kuharice. Jaz pa rabim pomoč. Kuhala sem kakijevo marmelado in sicer iz pol kile kakija, soka pol limone, 300 g sladkorja in želin. Kakiji so bili zelooo zreli, res sladki in razočaranje, danes sem odprla kozarec in poskusila marmelado – okus kot bi jedla nezrele kakije, pa seveda obloga na jeziku. Fuj. Naredila sem jih pet kozarcev in mi je sedaj ob tem okusu tako hudo. Kakije sem lepo oprala, odstranila kožico, semenje, rezultat pa katastrofa. kaj menite, da je narobe?
Babi hej!
Brskam po starih sporočilih in sem našla tvoj recept za višnjevo marmelado. Ker upam, da bom dobila kakšen kg višenj bi jo letos rada naredila z dodatkom kardamoma (veš kako ga šparam :-)) ). Napisala si, da paše v višnjevo marmelado. Zdaj pa me zanima, ali dodaš strt strok, ali samo semenčka, cel strok ali semenčka streš? Kdaj ga dodaš? Bolj proti koncu kuhanja ali na začetku?
Hvala že vnaprej in en večerni pozdravček iz po plohi osvežene Dolenjske ti pošiljam!
Hej, Sonce!
Samo malo stisnem strok, da lahko para prodre do semenck. Dodam proti koncu in nic ne odstranim. Racunam tako, da prideta v kozarcek dva stroka ali vsaj eden. Potem jaz tisto “prezvecim”:)))
Nic ne bo narobe, ce dodas tudi kaksno nageljnovo zbico, seveda, ce ti je aroma vsec. V en kozarcek lahko umesas tudi za nozevo konico tiste mesanice zacimb( za bozicna peciva), ne da bi kuhala. Meni je zelo vsec. Potem bo tisto aromaticno samo zate in Dori:)))
Verjetno bi bilo v redu tudi cela sama semencka, toda jaz mislim, da je nekaj arome tudi v stroku:)))
Lep pozdrav Babi
Babi!
Hvala za vse napotke!
Moram poklicati mamo in vprašati če je višnja doma kaj obrodila :-)). Tole moram udejaniti še danes (če so višnje že zrele seveda), ker grem jutri zvečer malo morje povohat :-))
Ja, Dora pa bi jedla marmelado če bi jo k mesu vmešala :-)). No, ni čisto tako, zadnjič je dobila malo jogurta z lansko višnjevo marmelado in se je kar zadovoljno oblizovala :-))
Sončen pozdravček na Primorsko, menda bo danes spet vroče 🙂
Naredila bi čisto malo jabolčne marmelade, za mini darilca. Imam nekaj rabljenih kozarčkov, pokrovčki so na navoj. Kako moram “postopati”, da se mi bo izšlo – SPLOH:
vem, da je treba kozarčke ogret, se mi zdi, da jih je moja mami “pekla” v pečici na pladnju z vodo. Torej – koliko stopinj, koliko časa, kako obrnjene (gor ali dol), koliko vode???
Potem pa naprej, ko je marmelada pač skuhana (kako naj ujamem “timing”, da bodo istočasno pečeni kozarci in skuhana marmelada, če ne vem, koliko časa se mi bo gostila (bom delala brez želina)?
Pokrovčki so torej rabljeni. Če jih samo prišraufam nazaj – ali je to dovolj, ali bi morala še kaj narest ???
Vnaprej hvala za vsak odgovor in lep pozdrav,
Marmelada
Cel kup nasvetov je, kako je treba vse skupaj sterilizirati, jaz tega nikoli ne delam. Kozarce dam prat v pomivalca, po pomivanju zaprem kozarec s pokrovčkom in gre v klet na čakanje. Ko ga rabim, ga ne pomivam več, ampak noter dam vročo marmelado, na pokrovček kanem ene par kapljic 96% alkohola, zažgem in takoj, res hitro zaprem, ko alkohol še gori. Je treba bit previden, da ga ni preveč in da ne steče čez pokrovček, ker potem lahko gori zunaj in se opečeš. Z gorenjem v kozarcu zmanjka kisika in meni se do zdaj, pa sem skuhala že kar nekaj marmelade, ni še nobena pokvarila.
Jaz oprane iz stroja preverim, pogledam da so čisti in suhi, zaprem in nesem v klet, potem jih odprem, povonjam, če smrdi, ga dam še enkrat prat, druge pa razkužim z rumom, ene pol deci v kozarec, kozarec obračam, da se rum razlije po celem, prelijem v drug kozarec, enako s pokrovčki…..do sedaj se mi še nobena marmelada ni pokvarila…..
Tudi, če jo boš še enkrat kuhala z želinom, kakšen lonček pusti. Meni se je zgodilo pred leti enako kot tebi in zdaj kuham jagode s sladkorjem brez pektina. Ostane gosljato, tekoče in uporabim za rolade. Ni boljše rolado pozimi, kot, da jo namažeš s temi jagodami, čez pa vaniljevo kremo Paradise(se ne kuha) in 1,2,3 imaš odlično sladico. Kot da bi namazal s svežimi jagodami, njami.
se kar težko bere razne “klamfe” o marmeladah in džemih. naša mama je delala po naslednjem receptu:
5kg češp, 1,5kg sladkorja, 1dcl vinskega kisa in 1dcl ruma.
očiščene češplje z dodanim 1/2 sladkorja čez noč v hladilnik in potem kuhanje s polovično količino, da tekočina-voda čimprej povre v dobre 1/2 ure. preostali sladkor se dodaja po potrebi med kuhanjem.
še vroče v pregrete kozarce in to je to. vedno odlično.
Kuham slivovo marmelado. Slive sem najprej “spekla” v pečici, da so spustile sok – res se mi ne da 5 ur kuhati marmelade samo zato, da bo gosta.
Torej, slive so spustile sok, jaz pa zdaj ne vem kaj naj zdaj z njim. A se da iz tega naredit kakšen sok, sirup? Ali kaj tretjega? Res mi ga je škoda proč zlit.
jaz delam takole:
slive izkoščičim, potresem s sladkorjem, (na 1 kg sadja 50-60 dag), dam v kozico, kjer bom kuhala in pustim čez noč da sadje da sok, kuham kako uro na štedilniku, spasiram s paličnim mešalnikom, potem pa kuham še v priprti pečici na 200 stopinj do primerne gostote.
ne vem ali si ti že dala sladkor za proč sigurno to ni, porabim pa jaz vse nič soka ne odlivam ampak kuham da primerna količina vode izpari.
enako kuham tudi breskve.
Soku, ki ti je ostal, dodaj še sladkorja in malo citronke, še malo prekuhaj in uporabite kot sok za redčenje z vodo.
Ali pa ga daj po porcijah zamrzniti in ga uporabi, če boš kdaj kuhala kompot ali kakšen vroč preliv za sladico npr.puding, pannacota, sladoled, biskvit…
To mi je zdajle padlo na misel in morda bi bilo okej.
p.s.Jaz za kuhanje prave slivove marmelade porabim skoraj cel dan, da je res taka kot si želim.Jo pa ravno tako kuham v pečici in na plošči,ker se mi ne da dva dni tega počet.Uf, res je naporno.Je pa zato….njami, njami. 😉
Jaz sem delala od jutra (10.00) pa do poznega večera (23.30), ker sem imela res ogromno sliv. In ja… ne da se mi dva dni s tem ubadat. Sem pa slive ziher kuhala vsaj 3 ure (2 uri v pečici pa pol še eno uro na plošči).
Hvala za ideje. To da bi naredila sok za redčenje sem že pomislila, ampak nisem ziher kako bi to izpeljala. Bom probala, pa bom videla kaj bo nastalo iz tega.
Sok si zlila proč? Ne razumem, res, ljudi, ki jim kaj takega pade na pamet. Najboljše si zlila proč, kaj je potem še ostalo? Koža in nekaj mesa, pa še to si cmarila v pečici…
Moj recept: slive (razkoščičene) v posodo, dodam sladkor in želirno sredstvo (pektin). Kuham po navodilih z vrečke od pektina (ma več kot 1 ura ni nikoli). In se lepo zgosti.
S češnjami je pa res križ, ker vsa aroma nekam izgine. če jih imate do 20 kil viška, jih raje pozobajte.:) Drugače pa, e nimaš veliko izkušenj z marmeladami, vzemi želirni sladkor, malo znižaj razmerje v korist sadja in dodaj malo limonove lupine ali pa cimeta. Kaj pa, če jih zmešaš z višnjami – ampak te zdaj še niso!!