Najdi forum

Marmelada

Letos bom že tretjič skuhala češnjevo marmelado (očitno bo češenj dovolj).
Razkoščičim in kuham, potem zmiksam s paličnim mešalnikom. Dodatki po receptu za slivovo. Je super, ima okus po češnjah 🙂
Sem sicer dala manj sladkorja, kot po receptu, pa jo zdaj dodajam k zmiksanim jabolkom in zmešam z jogurtom za našega dojenčka. Ima super rad, ker je malo sladko. Jaz pa poližem ostanke, če le kaj ostane 😛

Sama sem včeraj kuhala marmelado iz zelo zrelih češenj, zraven sem dodala 1/3 rdečega ribeza in borovnic tako, da sem imela 2 kg mase. Vzela sem kar želirni sadkor, sicer manj kot piše na embalaži in lahko povem,da je marmela tako dobra, da jo bo hitro zmanjkalo. Se splača poskusiti.
Lep pozdrav.

Tudi mi smo snoči kuhali češnjevo marmelado. Samo češnje in želirni sladkor (manj kot je predvideno, zato sicer malo bolj teče, pa nič takega). So pa bile češnje ful zrele. Marmelada pa je njam.

Da marmelada bolj želira lahko dodaš malo cintronke – mi je okus tudi bolšji, ker je malo kislasta, same češnje so mi preveč sladke.

Mi pa češnje izkoščičimo in jih damo v zamrzovalnik. Iz teh potem spečemo “retaše” oz. zavitek. Včasih iz češenj pripravimo tudi kompot.

Ne vem zakaj, sem vedno mislila, da češnje niso za marmelado. Napaka. Enih par let nazaj, me je oče klical, da ima preveč črešenj (jih prodaja) in naj skuham marmelado. Sem ga malo čukasto pogledala, pa sej niso višnje. Ampak-marmelada je božanska. Tako, da sem jo letos ponovno skuhala. Enostavna za skuhat-razen razkoščičit je treba. Malo limoninga soka, želin, cukr.

S takimi nasvetim, naj se kar dodaja fruktozo, je potrebno biti previden, glede na glikemični indeks le-te…

Jaz sem kuhala marmelado čisto brez sladkorja in brez ostalih približkov sladkorja. Torej oprano sadje sem kuhala 1-2 uri. Kozarčke sem oprala in pogrela(razkužila) v pečici. Pokrovčke pa v vreli vodi. Vročo marmelado/džem sem zlila v tople/vroče kkozarčke, zaprla in obrnila na glavo. Pokrila sem z odejo, da se je počasi ohlajalo (dva dni) :). Marmelada pač ni sladka, ampak bolj kisla, ampak mene ne moti. Jagodna je super (imajo jagode že same dovolj sladkorja). Malce bolj kisla pride marellična. Ribezova pa najbrž kar zelo kisla. Po potrebi kasneje, ko odprem, sladkam z medom. Držalo mi je vsaj dva meseca brez problema. Potem pa jo je zmanjkalo 🙂

1kg češenj
1kg sladkorja
1dl kisa
1/2dl ruma
1 želin za marmelado

Vse skupaj v lonec razen želina, kuhaj cca 1 uro, zmiksaj s paličnim mešalnikom, dodaj želin, pokuhaj še par minut, marmelada- džem za znoret dober, tko delam vse džeme- tud iz drugega sadja- ni boljšga, okus ostane po sadju, trajni izdelek, tud več kot 10 let.

Mi češnje samo razkoščičimo, pokuhamo, da so čimbolj goste, posladkamo po okusu, a ne preveč, in džem brez vsakega želina damo v kozarce, ki jih nato čisto do vrha še prelijemo z rumom, da ne plesni. Če je vloženo tako, kot je treba, in so kozarci v redu zaprti, marmelada traja vsaj eno leto. Pri nas več ne rabi, ker jo itak vso pojemo potem čez leto. Sicer pa delamo tudi kompot, ni ga boljšega.

Češnje za marmelado ni potrebno izkoščičiti!?
Danes sem se spravil k kuhanju marmelade, ker imamo češenj čez glavo. Pa se mi ne da še razkoščičevat, ker je to precej zamudno. Torej, nekje 10 ali 12 kg češenj sem opral in jih vrgel v veliko ‘kastrolo’ in začel s kuhanjem. Po dveh uraj kuhanja v posodi s pokrovom so češne že bile kuhane. Poiskal sem primerno cedilo, najboljše je ne z luknicami ampak z režami. Z zajemalko lepo nakladaš v cedilo in z tlačilko za pire krompir lepo spasiraš. Ostanejo lepo le peške. To količino sem spasiral v 15min. Potem pa nazaj na majhen ogenj brez pokrovke, da se lepo zgosti.
Pa dober tek

Mi jih izkoščičimo že iz preprostega razloga, da jih preberemo in pogledamo vanje, ker je marsikatera črviva. Če češnje niso bile špricane, je lahko mimogrede črviva tertjina češenj, s čimer si ne bi rada kvarila marmelade.

New Report

Close