masa za palacinke, kaj delam narobe
Jaz delam po tem receptu in so bile palačinke še vedno fenomenalne.
http://www.kulinarika.net/recepti/11067/sladice/palacinke-osnovni-recept-/%5B/quote%5D
Verjamem, jaz jih sicer delam po obcutku – ampak po tem receptu, sorazmerno povecanem na kolicino moke, ki jo porabi avtorica teme, je prevec jajc, kot pravi modrival… :))
Našprudlam dve jajci, dodam mleko po filingu, počasi vsipavam moko, pol mehke, pol ostre, ali malo koruzne, mal soli, malo cukra, če je pregosto, dam še malo mleka,če si vmes premislim, rata šmorn. Ponvico mažem s kokosovo kocko, če je nimam je olje tudi uredu. Če je ponev premalo mastna, so palačinke dolgocajtne.
Do zdaj so bile še vedno super in narejene kot za šalo, mimogrede.
Po receptu na vago, mi pa ne gre, ker sem naravni talent.
Bistvo izdelave kateregakoli testa za kakršnokoli uporabo je,da daš vedno najprej goste sestavine,oziroma suhe sestavine in šele potem po vrstnem redu dodajaš redke sestavine oziroma tekočino karšnokoli pač.
Pomeni:
najprej moka,sol,sladkor,jajca,mleko,voda…itd in podobno;
če daš najprej jajca moraš potem dati sladkor in dobro zmešati,nato dodaš moko s soljo mešaš in dodajaš tekočino. — sladkor lahko tudi prej raztopiš v mlačnem mleku….
Jaz delam po tem receptu in so bile palačinke še vedno fenomenalne.
http://www.kulinarika.net/recepti/11067/sladice/palacinke-osnovni-recept-/%5B/quote%5D
Fenomenala je tudi pizza s kečapom in poli salamo, za nekatere,
Delam po občutku, za približno 20 do 30 palačink
-pol kg moke
-pol litra mleka
– 2dcl radenske
-žličko soli
– 3 jajca
lahko tudi na koncu žličko sodebikerbone
…če je masa preredka, dodam moko, ali radensko, če je masa pregosta…masa mora malce gosta lepo teči…seveda morata biti olje (par kapljic), ali kokosova mast vroči.
No, jaz za palacinke vedno v posodo nalijem mleko, dodam jajca, zmesam in potem dodajam moko (ne sladkam in ne solim) ter ponovno zmesam. Pustim nekaj casa in tik pred peko ponovno zmesam in dodam se malo Radenske ter po potrebi se malo moke, vse po obcutku, nic te tehtam.
Pa so vedno dobre.[/quote] Jaz tudi dam najprej mleko, jajca, dodam ščep soli, žlico sladkorja, nato dodajam moko po občutku, včasih dam tudi mineralno vodo. Pa zmeraj uspejo. Pa nič ne gledam na št. jajc, pač dam po občutku, ponavadi ko jih pečem, jih spečem celo goro, zato tudi jajc ne porabim čisto malo, daleč od tega pa da bi zdaj delala diplomsko na temo palačink. To ne leti nate, Barca, samo čudim se, zakaj se je treba še zaradi palačink kregati. Očitno nam še ni tako hudo, da nam je to tako pomembno:)))
Tudi jajca niso vsa enako debela. Tri drobna/majhna jajca tehtajo XXX,tri debela/velika jajca tehtajo pa XXX, tri srednje debela/srednje velikosti tehtajo pa XXX. Mleka imamo tudi več vrst,lahko z manj maščobe =je tudi bolj vodeno in je zato nesmiselno v testo dajati vodo.
Moka = različnih vrst, kateri tip moke je, je gladka,mehka,ostra,koliko je uležana/stara ,je suha,vlažna, je v moki že kaj dodatkov npr. moka za kvašeno testo,moka za drobno pecivo,krušna moka,moka za pripravo testenin,namenska moka.
Zato moraš delati po občutku,ne po nekem receptu,ker ti še nikoli ni uspelo.