mascobe: dobre in slabe
Lep pozdrav. Tudi jaz moram najprej pohvaliti forum. Mariskaj zanimivega sem ze nasla tukaj:)
Sem mlada mamica in sele kako leto sama kuham za moza in otroka. In seveda berem o dobrih in slabih mascobah (ter o tem, da nobena mascoba ne pase le v eno ali drugo kosarico). Zanima me:
1. Katere masocbe imajo veliko: nasicenih, mono in poli nenasicenih mascob, w-mascob, holesteroloa. Kaj od tega je bolj aterogeno in kaj karcinogeno?
2. Kako se te mascobe spreminjajo ob toplotni obdelavi: oz. katero mascobo naj uporabim za kuhanje, katero za pecenje in katero surovo/hladno?
3. Katere mascobe in koliko jih vsebuje 3.2 in 1.5 mleko?
Upam, da se bo najdu kdu, ki se je ze poglabljal v te zadeve in mi bo pomagal, da si v glavi razcistim pojme o tem. Tnx!
Ursa
Najbolj zdrave so rastlinske maščobe.
Največ nasičenih maščob je v živalski prehrani.
Holesterol obstaja samo v živalski prehrani.
Glede toplotne obdelave,je najbolj stabilno olivno olje.
Olja je najbolje uporabljati “hladna”,neobdelana,saj se pri toplotni obdelavi uničijo vitamini.
Ta vrednost pri mleku,pove vsebnost maščobe.V procentih.
comp, ne strinjam se cisto. Olivno olje ne more biti dobro za pecenje, ker vsebuje precej nenasicenih mascob. Ko le-te segrevamo, nastajajo toksicni produkti (kancerogenost itd.). Za segrevanje (ce seveda zelimo zdravo hrano) je dalec najboljsa izbira MCT olje (srednjeverizni trigliceridi). Le-to ostane nespremenjeno in neskodljivo tudi pri segrevanju. Je pa res, da je nazalost drago (cca 2500 za liter). Tudi maslo je boljse za segrevanje kot olivno olje.
MCT = middle chained triglicerides se pravi trigliceridi s srednje dolgo verigo. To so mascobe, ki so odlicen vir energije in imajo majhno moznost da se spravijo v telesno mascobo (se pravi so odlicne tudi na dieti – ce nimate problema s pitjem olja, ampak saj so topne tudi v vodi). Edini problem je jasno cena.. ce vsak dan cvres meso, porabis ogromno olja 🙂
Imajo ga v Matiku, lahko pa ga kupis tudi na http://www.maxximum-portal.com
Mishika,
se strinjam, da pretiravanje v katero koli smer ni dobro. Vendar v vsakodnevni prehrani dostikrat pojemo kaj manj zdravega in ni problem enega takega “prekrska”, temvec sestevek vseh skupaj skozi leta. Se posebej se mi zdi, da je dobro najti neko “zdravo” oz. cim manj skodljivo varianto za mascobe, ki jih uporabljamo v eni ali drugi obliki vsak dan. Holesterol in prosti radikali, ki se jim z nekaterimi mascobami ali nacini pripravljanja hrane lahko izognemo, so eni izmed glavnih povzrociteljev srcne kapi in raka, dveh bolezi, ki v danasnjem casu ubijeta najvec ljudi.
Za pečenje je res najboljše MCT olje če že mora bit. Drugače pa si nabav teflonsko ponvo pa kr brez olja peči meni uspeva sam mau previdnosti pa vaje pa gre. Sicer je pa meso potem bolj pusto in so zelo priporočljive kakšne zelenjavne priloge.
Zelo dober vir nenasičenih maščobnih kislin v pravilnem razmerju se nahaja v lanenem olju vendar je le to zanič okusa. Js ga pijem 3 žlice dnevno in je zelo dobro za kožo. Dobri viri nenasičenih maščobnih kislin so še sezamovo olje, sončnično, extra deviško olivno. POZOR! Olja morajo biti hladno stiskana.
LP Oliver