masturbiranje
S tujkami je križ. Ker je človek po naravi nagnjen k poenostavljanju, tako ravna tudi v jeziku pri podomačevanju tujk.
Glagol masturbirati (samozadovoljevati se) se je podomačil enako kot glagol reagirati, ki se sloveni v “odzivati se”. Izvor takega poenostavljenega podomačevanja pa je dejstvo, da mnoge podomačeni glagoli izvirajo iz angleščine, kjer so povratni glagoli brez oziralnega zaimka.
Recimo:
to play – igrati se
to react – odz(i)vati se
to masturbate – samozadovoljevati se
Tuji glagoli, ki v slovenščini izrašajo neprehodnost dejanja (netranzitivnost), se podomačujejo v poenostavljeni obliki, brez oziralnega zaimka “sebe” oz. “se” in tako postanejo prehodni (tranzitivni), izražajoč dejanje, ki prehaja na predmet ali drugo osebo.
Nisem slovenist, a vidim, da tako pač je. Življenjska enajsta šola pač.
OJ!
Jaz mislim, da bo najbolje, če opustiš mastrurbiranje, in si najdeš primernega partnerja, tako se ti ne bo treba spraševati več, ali se mastrubiraš ali pa mastrubiraš….ker bosta preprosto počela tisto, eee, torej, kako se že reče po slovensko? Seksala bosta. Ah ne, to je grda angleška beseda.
Imela bosta spolne odnose……tudi ta je malo čudna, preveč strokovna. Polek tega ima marsikdo polno prijateljev nasprotnega spola in ima z njimi nek odnos, drugačen kot s tistimi, ki so istega spola kot on. Torej gre za nek spolni odnos. Spolni odnos? Čudno.
Ja kaj bosta pa potem delala? Bumsala? Ne, tudi ta nemška beseda ni primerna.
A se bosta dolčkala. Eeee, ne, še nikol slišu.
Se bosta dajala dol? Kam dol? Mogoče v kletne prostore? Ne.
MOgoče bosta skupaj spala? Hm, tud jest sem včasih spal pri mami, pa nisva nič takega počela.
Torej, kaj bosta počela, takrat, saj veste kdaj? Jaz ne vem. Mogoče pa sploh ni važno.
Godot, tudi ljudje s stalnimi (enim ali več) partnerji masturbiramo.
Beseda seksati pa je sicer res izposojenka (kot ogromen del besed v vsakem jeziku, tudi slovenščini), vendar sodi v (slovenski) pogovorni knjižni jezik!
Izpod vsake kritike pa so besede, kot so npr. sexati, sex ipd. ki so se prav obupno razpasle, vključno s temi forumi (očitno veliko ljudi ne ve niti tega, da črke “x” ni v slovenski abecedi).