Mat ploščice
Potrebujem nasvet glede ploščic. Pred dobrim letom smo prenovili kuhinjo in kopalnico. Po tleh imamo bež ploščice, ki so popolnoma brez leska. Praktično nemogoče jih je čistiti. Lepe so samo, ko so še mokre. Ko se posušijo, so flekaste, poleg tega pa se na njih pozna čisto vsaka smet, vsak las,pikica vode.
Prosim za vaše nasvete, kaj lahko storim. Je možno ploščice s čim premazati, da bi dobile malo leska? Bi to pomagalo, da bi bile manj občutljive?
Hja, to so stvari, na katere je treba mislit ko izbiraš ploščice, mislit na praktičnost in ne samo na lepoto, ne?
Sedaj se ne da naredit več nič. Lhko jih sicer premažeš z raznimi premazi, ki delujejo kot neke vrste zaščita pred umazanijo, ampak leska jim s tem ne boš dodala. Ploščice so kakršne pač so in to, ali so mat ali bleščeče, je odvisno od obdelave in zadnjega sloja.
Pa kakšne ploščice so to? Kje si kupila, katera firma?
Mi imamo v kopalnici velike (60×60) temno rjave mat brez leska in so čudovite. Na njih se ne pozna pravzaprav nič. Prah bi bil edini njihov sovražnik, vendar ga zaradi vlage ni zelo veliko, poleg tega pa se ga ob čisto normalnem čiščenju sproti pobere. Lasje, dlake – to se nič ne pozna. Še kapljice vode, za katere sem se bala, da če se bodo posušile, bo ostal kamenec, se ne vidijo.
Po hodniku imamo mat, ki spominjajo na tekstilni vzorec, pa tudi – nobenega problema.
Ne vem, nimam pametnega nasveta, slišala sem, da obstajajo neke barve za ploščice, vendar nimam izkušenj z njimi. Priznam, da bi jaz to težko požrla, ker mi je zeloooo pomembno, da so tla brezhibna. To resnično pazim. V prejšnjem stanovanju smo imeli svetle ploščice z leskom in sem bila vsak večer na kolenih, vse se je poznalo (jih nisem jaz izbirala, smo bili v najemu). Meni je to ena grozna stvar, da nisem zadovoljna z izgledom tal. Če imam za izbirat imam raje popackano steno od čokoladnih otroških prstkov kot umazana ali grda tla. Jaz bi spraskala denar in postopoma menjala (položila čez) ploščice po mojem okusu.
Res pa je, da smo mi res skrbno izbirali ploščice in da sem v trgovini prosila, da mi jih položijo nekaj po tleh in potem sem delala tam čuda – si tresla lase z ramen, hodila po njih s čevlji in si ogledovala z vseh možnih kotov, jih pošpricala z vodo, ni da ni.