Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek matematika-drugi razred

matematika-drugi razred

Sem popolnoma obupana. Hči obiskuje 2 razred OŠ in še vedno ne zna na pamet izračunati niti razlike in vsote števil do 10, kaj šele višjih, ko je potrebno upoštevati tudi desetice. Učiteljica mi nikoli ni omenila, da bi hči pri matematiki potrebovala dodatno pomoč, ampak to ugotavljam sama ko vadiva doma. Ne vem kako naj ji pomagam, saj bolj ko ji razlagam, manj razume. Imate kakšen nasvet kako otroka naučiti računanja brez pomoči prstov in kako odštevanja in seštevanja večjih števil ?

Nehaj ji razlagati TI in to prepusti učiteljici.

Učiteljico pa vprašaj kako se učijo.

Je velika razlika kako so učili nas, vas in naše otroke.

Samo glede na njeno znanje je več kot očitno da rabi dodatno pomoč.

uči jo z otipljivimi stvarmi. V vrtcu montessori znajo računat otroci do 1000, ker številke vidijo, občutijo…
daj ji pet barvic, pa vzameta 1 stran, koliko jih je še. Vi imate dva avtomobila, sosed enega, koliko je vseh.
Naj čuti številke.

Najprej s konkretnimi ponazorili kocke, fižolčki, prsti….) do 10. Vadit, vadit, vadit. Dokler potrebuje prste, anj jih uporablja.
Hkrati pa se naučiti do 10 kar na pamet.
Narediš kartončke z računi, na hrbtno stran rešitev in naj drajsa in drajsa, dokler ne zna.

Potem s prehodm čez 10. S ponazorili. Kasneje jih bo z veliko vaje itak znala tako rekoč na pamet.

Zakaj pa ne bi smela uporabljat prstov? To ne pomeni, da zadev ne razume, samo pomaga si. Vzame ji malo vec casa, pa kaj potem.
Sicer se pa trenutno v drugem razredu obravnava sestevanje in odstevanje do 100. Mi ta teden zacnemo ze s prehodom. To morajo pa fino drajsati tudi zelo sposobni ucenci, ampak tega se ne da zvaditi samo v soli. To je trening, vsak dan 10 minut glasnega branja in 20 racunov. Mislim, da to vsak stars zmore.

Zato, da dobi “občutek” za številke, da začuti praktično uporabo.

Moj je na kenguruju pobasal vse točke. Računa pa še vedno na prste vse, kar gre čez 5, tja do pet nekje sešteje in odšteje na pamet. Ampak računa tako tudi dvomestna števila, npr. 47+5, si bo nastavil 7 prstov, dodal tri, se udaril po kolenu – to je nova desetica – dodal še 2 prsta in ti povedal, da je to 52. Izjemno izjemno redko se zgodi, da se zmoti. Zato nehaj težit in prepovedovat prste! Če s prsti zna, je vse ok, ni pa ok, če si ne predstavlja prehoda čez 10 in izpusti prehodčez desetico. Tudi pri nas še seštevajo in odštevajo do 100.

Absolutno se pogovori z uciteljico.

Uporabita prakticne naloge.

Uporabita stoticek. Z njim tako zacnejo.

Kako pa veš da ne zna? Dokazano je,da otroci zaradi pozornosti računajo narobe,se delajo da ne vejo.

če hči obiskuje 2.razred OŠ potem si tudi že dobila pismeno ocenjevanje,tko da ne bluzi
Ali pa mogoče učiteljica je lagala ,ko jo je ocenejevala

Zakaj pa ne bi smela uporabljati prstov za pomoč?
Sicer pa, ne bo te ravno potolažilo, v 3.razredu se je sin do sedaj naučil že poštevanko vseh števil in deljenje istih števil in na pol so že pri ulomkih. Tako da če imate probleme pri teh res lahkih nalogah, ne vem kako boste gurali naslednje šolsko leto.

New Report

Close