matere in najstnice
Moja punca ni več deklica ampak ženska. Zanima me odnost mamic, ki ste v podobni situaciji; se s svojimi ženskami pogovarjate o menstruaciji, kako odkrito? Je to še vedno tabu, kot v naših letih? Zanima me še katere vložke (kakšne) uporabljajo vaše najstnice in kdo jih nabavlja – same ali ve izberete tiste, ki kupujete sebi. Se o vložkih in tistih dneh pogovarjajo z vami ali s prijateljicami?
Aja, zanima me še odnos vaših deklet do tamponov, kdaj jih začnejo uporabljati?
Kup vprašanj se mi mota po glavi, sem mislila, da bo lažje, ko bova prišli do te točke, pa imam kar cmok v grlu…
Hvala za vaše izkušnje!
Pogovor o menstruaciji se začne po ,, kapljicah ,, že prej preden jo dekle dobi. Pa o spolnosti tudi. Vsebina je seveda odvisna od starosti in zanimanja dekleta. Jaz sem upoštevala nasvet, da odgovoriš ali poveš SAMO tisto, kar vpraša ali je nujno ( vzdrževanje higiene telesa in oblačil). Definitivni se o tem drugače pogovarjaš z 10 letnico ( moja jo je dobila z 10imi leti) kot 14letnico. Tako ali tako dekleta informacije staršev vedno primerjajo in preverijo s prijateljicami.
Vložke nabavljam jaz, ko je ugotovila, kateri ji ustrezajo. Tampone je začela uporabljati po mojih merilih prezgodaj, a sva se pomenili o priporočilih glede menjave. Tudi h ginekologinji sem jo peljala precej prej, preden jo je zanimala spolnost. Pri 18ih si je sama uredila kontracepcijo in upošteva nasvete ginekologinje. Pogovarjava se pa tako spotoma, ko komentirava situacije, ki jih izveva skupaj ( filmi na TV ali jih gredo gledat v šoli, dogodki poznanih oseb…)
Pri nas ni tabu tem, pa tudi posiljevanja z njimi ne. Okrog ovinka pa seveda preverim, če zadeve pozna v smislu skrbi za njeno zdravje.
Smem vprašati, koliko je tvoja hči stara?
Moje mnenje je, da če je tvoja hči že ženska, potem bi bil že skrajni čas, da se pogovorita o menstruaciji in vsem kar pritiče zraven.
Ja, pri nekaterih je to še danes tabu pa ne bi smel bit, vsaj jaz tako menim, jaz sem se s hčerko o tem pogovorila že pri njenih 9-ih letih, sedaj ko je “postala ženska” pa se normalno pogovarjava skupaj o tem. Hči že od vsega začetka uporablja tampone, ker jih tudi jaz, so mi vložki ogabni, ne morem pomagat.
Mi smo temo o menstruaciji in vložkih ali tamponih dali skozi že pred leti. Danes je hči stara 16 let in o tem se pogovarjava kot o vsakdanjih stvareh. Če je tvoja hči sedaj že ženska, potem si zamudila veliko stvari. Kako boš sedaj prišla z besedo na dan veš pa le ti, saj sama svojo hči poznaš najbolje.
lp
moja je najstnica na začetku, vse sva dali že skozi, menstruacije še ni, si je tudi še ne želiva;)), toda, ko bo prišla, moja hči ve, da se takoj obrne name in se bova pač tega veselili in takrat poiskali najboljse vložke in debatirali na to temo še več kot sva že. Drugače pa debatirava o splonosti, ima knjigo vse kar mora ženska vedeto o sebi, pride k meni, če kaj ne ve…zaupa mi in jaz ji vedno resno nazaj razložim in povem kar me vpraša.
za tampone sva rekli, da jih ne bo uporabljala do prvih s.odnosov…Pred prvimi s. odnosi bo baje tudi prišla k meni po nasvet…tako pravi, bomo videli če bo to res;))…upam…
Torej sem najprej mati, nato pa na trenutke še prijateljica, kadar me rabi tako…
če skelpam po sebi, kakšno mater sem imela, in sem sedaj tudi sama taka, sem ponosna nato, da sva s hčero uspeli uspostaviti nek tak normalen odnos, ki nama obema paše, ki ne dreza preveč ena v drugo, pa kljub vsemu vse vem, izvem, ker ona tako hoče. Tak odnos ima jaz še vedno z svojo mami in meni je prav;)). Živiva vsaka na svojem koncu, pa se slišiva še vedno vsak dan, če drugo ne, da si zaželiva lep dan, enako želim to imet z svojo hčero in trenutno uspeva.