Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Matevž

Matevž

Za kateri del Slovenije je značilna jed matevž? Mi zna kdo pomagati?

Hvala in lep večer še naprej.

Ker so moji starši po rodu iz Dolenjske, bi jaz trdila, da je matevž značilna dolenjska jed. Ampak smo mu mi rekli MALTA!

Morda pa ni …..

Nataša

Kolikor je meni znano, je bolj doma na relaciji Gorenjska – Koroška. LP

Sem šla gledat v knjigo Slovenska kuhinja, kjer je recept vpisan pod dolenjsko in belokranjsko kuhinjo.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

DOLENJSKA,JA

Hvala…. :)) Ma res ne vem…

Uf, jaz sem bila pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da je jed koroška ali kvečjemu gorenjska. No, pa vem nekaj več.

to je pretlačen fižol in pire zmešan skupaj, “rjavkasta godlja”, če se ne motim

Nič kaj okusno se ne sliši….:))) Bom jaz rajš ostala pri vsaki od jedi posebej…:))

Pa je zelo njamska, zraven repe npr. mmmmm….
Se splača poskusiti, “godlja” je čisto preveč grozen izraz 🙂

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

no, goldja samo povidezu – sploh ni slabo – jaz drugače fižola sploh ne jem, skupaj pa je kar dobro:)

Če bi meni kdo predstavil matevža kot rjavkasto godljo, bi tudi jaz dobila BLJAK občutek!

Vendar je prav nasprotno:

Matevža se pripravi iz 2/3 krompirja in 1/3 kuhanega rjavega fižola. oboje skupaj pretlačiš kot za pire. Tako to sploh ni brozga, ampak je gosto kot pire krompir. Marsikdo dela napako in vse skupaj vrže v multipraktik ter tam res na koncu naredi brozgo. Če pretlačiš na roke – z leseno tlačilnko!!!!! Zabeliš z ocvirki, zraven pa kisla repa in pečenice …… NJAM!

Nataša

jaz naredim zabelo tako, da na koleščke narezano čebulo prepražim na malo olja, dodam še malo ocvirkov in to dodam k pretlačenemu krompirju in fižolu. najm, njam…. se mi že kar sline cedijo.

New Report

Close