Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis matura slovenščina

matura slovenščina

Vsi, ki ste letos pisali maturo iz slovenščine (pa tud ostali): tista naloga z vprašanjem glede množine; ne vem točno kakšen stavek je že bil – nekaj takega: “Dvignil je roke od navdušenja.” Je uporaba množine v tem primeru upravičena? DA/NE in ZAKAJ?

Ce se jaz prav spominim smo tako podobno vprasanje obravnavali zadnjic pri slovenscini. Torej, uporaba mnozine je upravicena, saj pri parnim organih dvojine ne poudarjamo posebej. Tako recemo: “Dvignil je roke od navdusenja.” Dvojino uporabimo samo v posebnih primerih, ko hocemo nekaj poudaroto, npr.: “Primi skatlo z opbema rokama, da se ne bo razbila.”

Ce se jaz prav spominim smo tako podobno vprasanje obravnavali zadnjic pri slovenscini. Torej, uporaba mnozine je upravicena, saj pri parnih organih dvojine ne poudarjamo posebej. Tako recemo: “Dvignil je roke od navdusenja.” Dvojino uporabimo samo v posebnih primerih, ko hocemo nekaj poudariti, npr.: “Primi skatlo z obema rokama, da se ne bo razbila.”

Hvala za odgovor!
Torej je prav, da sm napisala, da je uporaba množine pravilna; kot utemeljitev pa sm napisala, da če bi bilo v dvojini, bi pisalo OBE roki. Utemeljitev najbrž ni dobro oblikovana, ampak upam da bo… Sicer ena točka pri celi maturi mi ne pomaga ful 🙂
Lep pozdrav!

Množina JE upravičena, saj parne organe (ušesa, roke, noge, nosnice, obrvi ipd.) običajno uporabljamo v množini. Utemeljitev pa ni ravno prepričljiva oz. je precej pomanjkljiva.

New Report

Close