Maturantski ples
Kdo plača?, 09.01.2025 ob 14:57
Evo. Po polemiki iz MB me resno zanima, kdo plača z učitelje. Pa to res pride dva e po maturantu?
Še enkrat! Učitelji so všteti v ceno vstopnice ne glede na to ali pridejo ali ne. Vstopnica pa poleg večerje tistega, ki jo je kupil, zajema najem prostora, glasbo, organizacijo, dekoracijo, nastope, fotografa, varnostnike, garderoberje, natakarje,…in učitelje. Ne moreš se zmišljevati in reči, da ene od postavk ne bi oziroma, cena vstopnice bo enaka.
Me rudi zanima, 09.01.2025 ob 15:43
Mene tudi zanima natančna specifikacija. Pa koliko učiteljev običajno gre. Razredniki ali vsi?
Vprašaj organizatorja, a natančne specifikacije ne boš dobila. Pač toliko in toliko stane dvorana, osebje, voditelj,… Za učitelje je vseeno, koliko jih pride, cena je enaka. Lahko se pa seveda ponudiš, da boš ti organizirala maturantski ples za razred svojega potomca ali pa kar za vse maturante na šoli, pa boš imela take specifikacije, kot jih boš želela.
Na maturantski ples dijaki povabijo vso osebje šole, v zahvali za štiri leta skupnega življenja in dela na šoli. Ne le profesorjev, tudi recimo kuharice, snažilke, hišnika… vse, ki so v štirih letih omogočili njihove uspehe in šolanje.
V praksi tehnično osebje zelo redkokje pride, razen če jim dijaki povedo, da jih bodo v svojem programu posebej omenili, se jim za kaj zahvalili….
Profesorji se vabilu odzovemo iz vljudnosti, ne zaradi naše želje, da se zaradi njihovega plesa odpovemo svojemu prostemu času. Obvezno mora biti tam le razrednik in ravnatelj, pa še ti le na program. Toliko, da razdelijo priznanja in povedo kak stavek v slovo. Vsem ostalim ni potrebno priti. Predvsem pa noben profesor ne gre tja zaradi večerje, je večina tudi ne vzame, sploh, če je samopostrežna. Če je porcijska, običajno organizator vnaprej pobere naročila, kdo bo večerjo sploh jedel. No, večinoma jo odklonimo, razen redkih izjem.
Saj tudi starši, ko kupijo karto, lahko kupijo karto brez večerje, že leta je tako. Plačajo le stroške same prireditve -delež za glasbo, organizacijo in te malenkosti.
Profesorji pogosto odstopimo svojo večerjo staršem ali povabljencem tistih dijakov, za katere vemo, da bi se sicer zaradi stroška odrekli plesu. To uredimo na tiho, da ne izpostavljamo takega dijaka. O tem se ne govori. To ve le ta dijak in njegovi starši.
Organizator ima v skupni ceni kart vštetih cca 30-40 porcij večerje, pa če jih kdo poje ali ne. Tako se te večerje pokrijejo iz stroška organizatorja, pogosto si profesorji plačamo večerjo sami, prav tako vso pijačo na naši mizi. Na šolah imamo za take prilike svoj fond ali pa dogovor, da plača vsaj svoj delež skupnega zneska, kolikor bi presegalo tisti bonus gratis večerij.
Pa ne mislite, da nam je v veselje hoditi na te plese. To je le redko, ko imamo kako res simpatično generacijo dijakov. Takrat jim gremo z veseljem izkazati svoje spoštovanje in se z njimi veselimo njihovega uspeha.
Takih generacij je pa zelo zelo malo. Žal.
Sicer pa gremo na pijačo sami in nazdravimo njihovemu odhodu.
Tako da starši, ki mislite, da nam kaj častite ali da nas futrate -pozabite.
V primeru III. gimnazije so pa verjetno dvigovali prah trije, štirje, ki so pa običajno tudi najglasnejši. In precej omejeni. Žal mi je za njihove otroke.
pa ne no, 09.01.2025 ob 15:04
Še enkrat! Učitelji so všteti v ceno vstopnice ne glede na to ali pridejo ali ne. Vstopnica pa poleg večerje tistega, ki jo je kupil, zajema najem prostora, glasbo, organizacijo, dekoracijo, nastope, fotografa, varnostnike, garderoberje, natakarje,…in učitelje. Ne moreš se zmišljevati in reči, da ene od postavk ne bi oziroma, cena vstopnice bo enaka.
Točno tako!
Obstaja še 1 možnost.
Da dijaki sami organizirajo vse.
Najem prostora, hrano, glasbo, sami vodijo…..
Tako so naredili pri enemu naših otrok.
Bilo je čudovito. Profesorji so bili vsi vabljeni in večerje jim ni bilo treba plačati!
Tečka144, 09.01.2025 ob 15:59
Točno tako!
Obstaja še 1 možnost.
Da dijaki sami organizirajo vse.
Najem prostora, hrano, glasbo, sami vodijo…..
Tako so naredili pri enemu naših otrok.
Bilo je čudovito. Profesorji so bili vsi vabljeni in večerje jim ni bilo treba plačati!
Tudi v Waldorfski gimnaziji je tako. No, tam maturantski ples v celoti organizirajo in plačajo starši. Je veliko dela, tudi stroškov kar nekaj, a je lepo.
Jaz sem pa že rekla, da naj šola vsako leto ( ker vemo, da matur. ples je dogodek v življenju mladega človeka) SAMA PRIPRAVI prostor v telovadnici in učitelji telovadbe naj dijake naučijo četvorko. Program naj dijaki pripravijo SAMI. Vsak starš, ki pride na ples naj prinese eno pecivo. ( narezek pač če in kdor želi).
In to je to. Praktično zastonj. Lahko naredite tudi v dopoldanskem času, če se učiteljem ne da še enkrat v šolo popoldan.
Kdor od dijakov želi še žurati in piti… ma tam so gostilne…. pojdi ven…
Če naše otroke že od prvega razreda ocenjujejo v šoli za vsak prdec, tudi zapet mora pesmico in ja tudi fantek mora kvačkat rožice in plesat za oceno, potem naj pa v zadnjem semestru dobijo še ocene iz četvorke.
Gumb na radiu bo hišnik znal prižgati, verjetno pa si za ta dogodek lahko piše nadure, prav tako čistilke. Učiteljem se pa tako ali tako nič ne da.
Kaj je danes prinesel moj sin domov? Jutri pišejo matematiko. Nečesa ni prav reševal. Danes je dal za pogledat učiteljici in mu je rekla, da je prav rešil. Doma vidim vse narobe. Torej jutri v testu bi imel vse narobe, misleč da je njegov postopek pravilen.
Spodaj kljukica – učiteljica pregledala. Pa pizza no. Koga je… v glavo? Fak ej.
Ma niti vas nočemo na tej večerji.
poznano, 09.01.2025 ob 16:38
Tudi v Waldorfski gimnaziji je tako. No, tam maturantski ples v celoti organizirajo in plačajo starši. Je veliko dela, tudi stroškov kar nekaj, a je lepo.
Nisem prepričana, v pravilnost prebranega.
Maturantski ples organizirste STARŠI?!?!
Obup!
Mislim, da ta stavek izraža vso bedo sedanjega časa in kaže na vzrok večine težav!
Groza, 09.01.2025 ob 22:33
Plačat večerjo za vse delavce šole pa tudi ni mačji kašelj, kljub temu, da se porazdeli. Obstajajo tudi družine, ki morajo gledati na vsak evro.
Ti je bilo preceč za brat?
Pa računaj, če ti je lažje. Maturantov in njihovih staršev je na najmanjši šoli vsaj 400. Osebja šole je max 60 ljudi, od tega jih pride na ples v najboljšem primeru polovica. Večerja stane cca 15€ na osebo. Četudi bi vsak pri svoji karti plačal del večerje osebja, bi to bilo na enega, ki kupi karto, manj kot en evro.
Pa tega starši ne plačujete.
Sploh pa – zelo vam bomo hvaležni, če nas nehate vabiti.
Tečka296, 09.01.2025 ob 19:54
Nisem prepričana, v pravilnost prebranega.
Maturantski ples organizirste STARŠI?!?!
Obup!
Mislim, da ta stavek izraža vso bedo sedanjega časa in kaže na vzrok večine težav!
Tako je. Maturantski ples in valeto, seveda samo za razred svojega otroka. Tam je pač tak način, starši imajo tam precej dela, a to se ve pred vpisom.
Po mojem bodo učitelji prav veseli, če jim ne bo treba več hoditi na te blesave plese.
To gre v njihov prosti čas. Plus tega, da imajo še stroške, ker se morajo pač lepo obleči. Pa verjetno ne gredo vsako leto v istih oblačilih na ples?
Resno mislite, da se učiteljem gre, da hodijo na te plese? Jaz, če bi bila učiteljica, bi mi bilo to muka.
Maturantski plesi so dragi zato, da plesne šole služijo. Nekaj pač morajo delat ane.
Ja res ne vem zakaj ples ni v telovadnici ( prigrizek v avli šole, starši pa prinesete pecivo, ki ste ga sami spekli).
En petek zvečer bodo pa že delavci šole delali za nadure. Od 18ih do 20ih je čez glavo dovolj. Ta mali pa naj produžijo po gostilnah kdor želi pijanko.
Mi smo najeli plac za 150e, pa katering za okrog 500e. S pijačo vred.
Na učenca je prišlo 20e potem na koncu. Bili so 4 razredi.
Vse so pripravili sami. Od četvorke dalje. Učitelji niso niti s prstom mignili, tudi govorice so bile, da se jim ne da družiti s starši, niti z dijaki in predvidevam, da se tudi eden z drugim nočejo družit… tako, da je na ta zaključek prišla samo 1 učiteljica (razredničarke so bile vse 4), tam pa so bile točno pol ure. Dobile so rože, pobrale in šle.
Saj se učiteljem ne da hodit niti v službo, kaj šele na neke maturantske.
Se sami sebi gredo na živce.
Jaz sem tudi včeraj popi … doma. Gledam zvezek od petošolca- slovenščina. Mu popravim kako vejico in nato pridem do pridevnika in samostalnika… o moj bog. Sem ga nadrla, če sedi na ušesih… mali v jok, pa pravi… ampak mama, saj vidiš, da mi je učiteljica pogledala, če je pa kljukice dala. VSE NAROBE. Gledam zapise kot ena budala, tuhtam, kličem sosedo, kličem taščo, vsi pritrdijo, da imam prav, da je v zvezku narobe… Gledam tiste kljukice – zopet otroka obtožim – to si sam dajal kljukice… ne, pokaže podpis spodaj – od učiteljice… je pregledala.
Dobro to bi bilo vredno poslikati in dati v časopis si mislim, pa potem mož znori, ker ga ni bilo prej zraven in mož spet otroka napade, da sedi na ušesih in ne razume snovi, niti ne vpraša da bi mu razložili.
Mali znova v jok. Ampak tako smo se učili. Pobere teniske, obleče bundo in gre ven.
Otroku smo ponovno razložili snov, sedaj zna. Nisem pisala učiteljici, se zadržujem, ne sitnarim učiteljem
Ampak… učitelji ste slabši od otrok. Nikoli nič krivi. Nikoli.
Dobi hčerka po glavi od divjega sošolca. Ne, nihče ni kriv. Kje je bila učiteljica? Ni je bilo. Ja seveda nihče ni kriv.
Mislim … za znoret. Pa rečem otrokom, da je tako življenje… da poznamo takšne in drugačne ljudi.
Shit.
Če bi jaz svojo službo tako opravljala, je sploh ne bi več imela!
Ne mislite,da vas starši hočemo na maturanskem… prav nič nam ni do tega, da bi vas gledali. Da vam slučajno še kaj za nazaj ne povem…
Sita, 10.01.2025 ob 09:18
Saj se učiteljem ne da hodit niti v službo, kaj šele na neke maturantske.
Se sami sebi gredo na živce.
Jaz sem tudi včeraj popi … doma. Gledam zvezek od petošolca- slovenščina. Mu popravim kako vejico in nato pridem do pridevnika in samostalnika… o moj bog. Sem ga nadrla, če sedi na ušesih… mali v jok, pa pravi… ampak mama, saj vidiš, da mi je učiteljica pogledala, če je pa kljukice dala. VSE NAROBE. Gledam zapise kot ena budala, tuhtam, kličem sosedo, kličem taščo, vsi pritrdijo, da imam prav, da je v zvezku narobe… Gledam tiste kljukice – zopet otroka obtožim – to si sam dajal kljukice… ne, pokaže podpis spodaj – od učiteljice… je pregledala.
Dobro to bi bilo vredno poslikati in dati v časopis si mislim, pa potem mož znori, ker ga ni bilo prej zraven in mož spet otroka napade, da sedi na ušesih in ne razume snovi, niti ne vpraša da bi mu razložili.
Mali znova v jok. Ampak tako smo se učili. Pobere teniske, obleče bundo in gre ven.
Otroku smo ponovno razložili snov, sedaj zna. Nisem pisala učiteljici, se zadržujem, ne sitnarim učiteljem
Ampak… učitelji ste slabši od otrok. Nikoli nič krivi. Nikoli.
Dobi hčerka po glavi od divjega sošolca. Ne, nihče ni kriv. Kje je bila učiteljica? Ni je bilo. Ja seveda nihče ni kriv.
Mislim … za znoret. Pa rečem otrokom, da je tako življenje… da poznamo takšne in drugačne ljudi.
Shit.
Če bi jaz svojo službo tako opravljala, je sploh ne bi več imela!
Ne mislite,da vas starši hočemo na maturanskem… prav nič nam ni do tega, da bi vas gledali. Da vam slučajno še kaj za nazaj ne povem…
No, mene je pri tretjem srečala pamet in sem nehala otroku razlagat in opravičevat napake na način, da tako je življenje.
Šola je sistem, ki bo preživel in je naravnan tako, da se vedno “izvleče”, da melje po svoje, mnogokrat neodvisno od potreb ali težav otrok. Delujejo s pozicije moči, kaj pa je beseda enega 10letnika proti besedi učitelja oz. Šole. In na koncu koncev, kdaj se je odatavilo kakega učitelja, kljub evidentnim kršitvam vsega živega. Poznam en primer recimo.
Mi pa tudi navajeni, da kimamo in držimo štango mnogokrat zelo zelo šlampastemu odnosu do dela. Kapo dol na tem mestu učiteljem, ki to delajo s srcem, naredijo kaj več, v vsakem otroku vidijo potencial in so pripravljeni kdaj tudi priznati, da so se zmotili.
Jaz vseh teh staršev, ki trumoma letajo v šolo in zahtevajo boljše ocene, ne vidim. Pa smo imeli otroke na treh različnih OS. Vedno smo sodelovali s šolo, razrednikom, ok, lahko da je kdo to potem izvedel individualno, ampak množično tega ni bilo.
Ko pa je kak problem ali pri nerazumevanju snovi, primeru bullyinga, je bilo pa večkrat kot ne, da za nič ne vedo, nepripravljenost niti na dopolnilni pouk, izmikanje, odgovornost do dela, otrok nikakršna. V zbornicah se točno ve, kakšen je kak učitelj, ampak pogosto so ti, ki se postavijo za otroke ali želijo kaj premakniti, črne ovce. In jim ne zamerim, da potem odnehajo. Ne govorim na pamet, slišano od dveh odličnih razrednicark v preteklih letih.
Vse te izkušnje so me pripeljale do tega, da grem na gu kdaj zdaj tudi zaradi tovrstnih zadev in otrokom ne razlagam, kako je življenje táko. Tako je, ker je nekdo naredil napako in kot mora prevzezi odgovornost on kot učenec, jo naj prevzame tudi oseba na drugi strani. Pika.
Dobro vem, koliko vložimo doma dela v primerih, ko kaj ne gre, od spodbujanja do dodatnih razlag, da nimam slabe vesti povedati odgovornim na šoli, kar je potrebno.
Dajmo vsi narediti svoj del..
Folk je res postal ena zahojena, zagrenjena čreda. Egoisti, materialisti, mrzijo sočloveka… včasih se sprašujem, če je bilo pošteno, da sem spravil dva otroka v tak svet…
Mi smo imeli 20. obletnico pred kratkim, prišli sta tudi 2 še živeči razredničarki. In smo se imeli fajn, tako kot takrat v šoli. In ja, plačali smo jima vse, tako kot na prvem maturancu, pa sta se zelo branili.
Na kozlanje mi gredo ljudje, ki iz takih stvari delajo sranje. Ponavadi so to črne duše, ki nimajo jajc ubadat se s svojimi težavami in frustracije prelagajo na druge. Ogabni osebki, vzgajajo pa enako ogabne otroke.