Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek me mora skrbeti?

me mora skrbeti?

Saj niti ne znam pojasniti, ker nisem imela namena delati cirkusa iz tega, ampak malo pa rabim vaših odzivov. V glavnem, naša dvoletnica je zdaj že ene dvakrat iz vsega lepega začela globoko dihati in pri tem postala precej zamaknjena. Nobeno pregovarjanje ni pomagalo, je kar gledala v prazno, dokler naenkrat ni nekaj rekla in je bilo spet vse po starem. Prvič je to trajalo cca. minuto, potem pa vse po starem in se je naprej lepo igrala. Ko smo jo posadili nazaj v avto, je ponovila, vendar takrat smo vedeli, da se afna. Včeraj pa na sprehodu, trajalo cca. 30 s in ko smo jo zvečer vprašali, kaj je bilo, je spet z “veseljem” pokazala, kako je dihala. Naj povem še to, da je prvič zraven jedla jabolko, drugič pa banano, ampak vseeno. Kaj mislite, je to kakšna razvojna faza ali bi bilo bolje dati kakšne preglede skozi? Hvala za odgovore!

epilepsija? ne vem, samo mislim, da je pri epileptičnih napadih tudi tako

Epilepsij je več vrst, od takih, kjer pride do krčev mišic, do takih, kjer gre le za kratkotrajno “odsotnost”. Vendar se ti napadi, v obliki odsotnosti, pojavljajo v otroštvu, pri starejših pa za epilepsijo niso značilni.

Lahko bi bila epilepsija. če se bo stvar ponavljala in boš videla, da se ne heca, jo pelji na pregled. moja sestra je dobila epilepsijo tudi v eni taki starosti. pri njej se je kazalo tako, da je kar naenkrat otrpnila in si jo lahko klical, rukal, karkoli, ona ni trzala. te “napadi” so se na koncu pojavljali tudi po 10x na dan in so ugotovili epilepsijo. pa ne skrbi. ni fajn, ampak ko je dobila zdravila, so napadi izginili, v puberteti pa je epilepsija izginila. sedaj ne je več zdravil že ene 6 let po mojem. stara je pa 19 let. pa čisto normalno živi in funkcionira, o epilepsiji pa ne duha ne sluha.

veliko sreče!

Če je ob teh “napadih” jedla jabolko ali banano, gotovo ne gre za epilepsijo. Drugače tudi epileptični napadi obstajajo, ko se otrok za nekaj sekund ali minut zazre nekam in ga takrat nikakor ne moreš priklicati, niti vidi ne nikogar. Vendar pa gotovo zraven ne je ali pije ali dela karkoli drugega. Je čisto odsoten in ne zaznava zunanjega sveta. Po moje gre pri deklici za neko afnanje, ki ga nalašč izvaja, ker jo vi o tem sprašujete. Otrok, ki zares preživi epileptični napad zamaknjenosti, ne bo vedel, da se je to zgodilo in tudi ne bo znal kasneje tega prikazati, kot to dela vaša hči.

če se bo ponavljalo, jo le odpeljite na posvet k pediatru, kateri bo znal oceniti, če deklica potrebuje nadaljne preiskave.

vsekakor ob prvem obisku pri pediatru to povej, lahko bi šlo za epilepsijo.

sicer pa deklici ne posvečajte pretirane pozornosti ob takem pripetljaju, ker ji lahko postane všeč in potem ne boste vedeli, ali igra ali ima zares kak “napad”.

Kot pravi xxy, ne more iti za epilepsijo, če zraven je jabolko in če se spomni svojega napada. Značilno za te napade je ravno to, da se otrok ničesar ne zaveda in tudi pozneje ne zna obnoviti tega, kar se je zgodilo, ker se ne spominja. Imam otroka z epilepsijo, zato vem. Tudi dejavnosti med napadom ni nobene, otrok se ne premika (kaj šele da bi kaj jedel), edino z očmi lahko mežika, po napadu je grozno razdražljiv in utrujen ter vedno zaspi.

Gotovo pri vas ne gre za epilepsijo.

Je v vrtcu? Mogoče koga vidi.

Mislim, da se epileptiki napadov ne spomnijo. Če tamala lahko ponovi zavestno, potem verjetno ne gre za epileptične napade. Kljub vemu, pa bi jaz šla k zdravniku.

Jaz bi naredila en preprost test, ki bi pokazal samo, če se deklica afna ali ne. Ko bo imela spet en tak “napad”, bi vmes hitro pokazala za njen hrbet in zakričala: “glej, božiček gre !” (ali kaj podobnega, kar bi v običajnih razmerah pritegnilo njeno pozornost)
Če se afna, se bo sigurno obrnila.

Tisto jabolko in banano sem pa res spregledala. Kot pravijo predhodnice – če je vmes jedla, potem zagotovo ni bil epileptični napad.

Verjetno se je samo kam zagledala, se malo poigrala sama s seboj (dihanje) in nič drugega. tebe pa pač ni šljivila:-) mali otroci radi preskušajo, kaj vse zmorejo njihovi organi.

Halo! Hvala vsem. Tisto z božičkom bom takoj prverila. Hvala še enkrat. Saj pravim, jaz mislim, da gre bolj za afnanje, pa še ati nonstop tako sopiha, ko pride iz svojega laufanja. Ni pa ravno prijetno za videti in bomo verjetno vseeno stopili do pediatra.

Za vsak slučaj pojdite do pediatra

XXY, Gigant in nekateri drugi: sploh ni res, da ni možno, da med epileptičnim napadom kaj počneš ali da se napada ne spomniš. Epilepsija se namreč kaže v številnih oblikah in napadov je veliko vrst.

Sama se pogosto prav lepo spomnim, kaj sem počela med napadom, vedno sem pri zavesti, običajno lahko avtomatično nadaljujem z opravilom, ki ga opravljam. Morda včasih nekaj časa ne morem govoriti ali odmakniti pogleda z mesta, kamor gledam … Tudi pri isti osebi so napadi lahko zelo različni.

Ne sklepajte po bananah in jabolkih – deklico mora nujno videti nevrolog epileptolog – in ta bo na osnovi anamneze, EEG, MRI in morebiti še CT presodil, kaj je z deklico.

New Report

Close