Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev med porodniško dobila odpoved

med porodniško dobila odpoved

Pozdravljeni!

Prosim vas za nasvet, saj sploh ne vem, kaj mi je storiti.
Sem redno zaposlena kot poslovna sekretarka za nedoločen čas v zasebnem podjetju, kjer je direktor izredno nesramen.
Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki mi poteče 24.04.2005 in sem ponovno noseča. Drugo porodniško nastopim 27.05.2005, vmes pa sem želela izkoristiti dopust – 15 dni lanskega in 10 dni letošnjega, saj mi sicer zapade. Ker mi direktor dopusta ni odobril (iz razloga, ker nima časa o tem razmišljati), sem do porodniške vzela bolniško, saj se ne počutim dobro.
Danes pa sem po pošti dobila obvestilo o odpovedi pogodbe o zaposlitivi, s katerim me direktor obvešča, da mi bo redno odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, ko bo opredeljen v sami odpovedi. Piše, naj v petih dneh po prejemu tega obvestila pisno sporočim, ali želim, da o nameravani odpovedi obvesti sindikat, ter naj sporočim naslov sindikata, katerega sem član ob uvedbi tega postopka.
Zanima me, kako je to mogoče? Ali nosečnice (oz. mamice z dojenčki-jaz sem namreč oboje) res nimamo nobene zaščite in enostavno zaradi materinstva ostanemo brez zaposlitve in dohodkov?!
Na kateri sindikat naj se obrnem, da bi mi lahko pomagali?
Kaj naj pravzaprav naredim, za odvetnika nimam denarja, kdo mi lahko pomaga?!
Hvala
Karmen

Za pomoč se obrnite na sindikat, katerega članica ste. Sicer pa vas ne sme preveč skrbeti, saj ste zaščiteni pred odpovedjo. Staršem v času, ko so na starševskem dopustu in noseči delavki delodajalec namreč sploh ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Odpoved bi bila možna le v primeru, če bi bili podani razlogi za izredno odpoved ali če bi bil uveden postopek za prenehanje delodajalca, vendar bi v teh primerih moral inšpektor za delo predhodno podati soglasje k taki odpovedi.

Verjetno v vašem primeru ne gre za omenjeno, tako da delodajalcu kar sporočite, da vam, dokler se ne boste vrnili z naslednjega starševskega dopusta, pogodbe ne more odpovedati. Če vašega obvestila ne bo upošteval, se obrnite na inšpekcijo za delo.

Sklicujete pa se lahko na naslendji člen Zakona o delovnih razmerjih:

115. člen

(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v
času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času,
ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.

(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati
delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob
izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno
varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir,
ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh
obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s
predložitvijo zdravniškega potrdila.

(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena
delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko
preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za
delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe
postopka za prenehanje delodajalca.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Zahvaljujem se za odgovor.

Prosim vas še za en nasvet. Nikjer namreč nisem včlanjena v sindikat, ker delam v malem zasebnem podjetju, kjer ni sindikata. Tako sploh ne vem, kam naj se včlanim v sindikat in kako.
Zaposlena sem v zasebnem trgovinskem podjetju, ki se ukvarja z uvozom in prodajo kmetijskih proizvodov, zaposlena pa sem kot poslovna sekretarka. Poleg tega me zanima, zakaj mi je delodejalec napisal, da sem z uvedbo postopka odpovedi zaposlitve članica sindikata, če pa nikjer nisem včlanjena. Kaj storiti, da bi mi čimpreje lahko ukrepali?
Hvala
Karmen

Glede včlanitve v sindikat se pozanimajte na najbližji območni organizaciji:

Zakaj vam je delodajalec napisal, da ste članica sindikata, čeprav niste, pa ne vem.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close