Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Medenjaki

Medenjaki

rada bi spekla medenjake. ne mi rečt naj grem gledat na kulinariko, ker sem lani od tam sprobala 2 recepta. 1x so bili medenjaki že takoj trdi kot kamen, 2. pa so postali takšni čez dan ali 2.
Se pravi rabim kak recept za medenjake, ki bodo mehki (oz. vsaj taki, da nam ne bo potem potrebno k zobarju 🙂

Preverjeno zelo dober recept:
35 dkg moke
2 jajca
15 dkg ssladkorja
5 dkg margarine
2 žlici medu
sodo bikarbono ( cela ke za 5 mas)
malo cimeta

Iz tega naredi maso. Pusti cca 1/2 ure stat. Oblikuj kroglice, na kroglice daj jedrce oreha ( seveda po želji) in spece. Drugi dan so medenjaki mehki.

Ta recept je star že 40 let in preverjen.

Prosim napiši še na koliko stopinj pečeš in koliko časa?

Hvala za odgovor, LP

Če želiš da postanejo mehki, jih moraš hraniti na zraku.
Trdi postanejo zato, ker so zaprti v škatlo.

Za evo dober recept: napisala si da je cela soda za 5 mas … cela vrečka ali posodica?

Jaz naredim medenjake iz kulinarike, one – moji mehki medenjaki in so odlični pa ne postanejo trdi 🙂

Zame so pa najboljši medenjaki po temle receptu:

40 dag moke tip 850
14 dag sladkorja v prahu
6 dag masla
2 jajci
2 veliki žlici medu
1 čajna žlička sode bikarbone
1 žlička cimeta
pol žličke mletih klinčkov
pol žličke mletega sladkega janeža

Vse sestavine zgneteš in razvaljaš ter izrežeš ratne oblike, lahko pa seveda oblikuješ tudi kroglice.
Pečeš natanko 8 min pri 180 stop.-brez ventilatorja.
Po tem, ko jih vzameš iz pečice, jih pustiš še kakšnih 5 min na pekaču, potem daš v posodo, ki je ne zapreš popolnoma-dokler se ne ohladijo, vmes pa daš papirnate brisačke, da se ne sprimejo.
Sama jih delam skoraj vedno iz dvojne mase, ker jih drugače prehitro zmanjka.
Preverjeno “medeni”.
Veliko uspeha!

Medenjake pečem že vsaj 20 let po istem receptu in vedno so dobri. Vedeti pa moraš, da so prvih nekaj dni vedno trdi, saj morajo stati, da se zmehčajo in da se okusi v njih povežejo. Jaz jih bom pekla naslednji vikend in jih bomo jedli cele praznike.Tudi pretanki ne smejo biti. jaz testo valjam na 1/2 cm.
Delam dvojno količino.

– 40 dag moke
– 1 žlička cimeta
– 2 žlički kakava
– 1 žlička pecilnega
– 2 rumenjaka
– 1 jajce
– 20 dag sladkorja
– 6,5 dag medu
– 6,5 dag masla
Liminin obliv
– 1 beljak
– 25 dag sladkorja v prahu
– limonin sok

Moko presejemo s cimetom, kakavom in pecilnim. Rumenjake, jajce in sladkor penasto zmešamo. Med pogrejemo, maslo stopimo. Zmešamo in dobro pregnetemo. Razvaljamo in izrežemo piškote. Pečemo jih pri temperaturi 180 stopinj, 10 – 12 minut.

Živi in pusti živeti

Iz posodice!

Pečem na 180 približno 30 min.

Če pa slučajno vseeno ratajo trdi, jih pa namaži z marmelado in oblij s čokolado. Postanejo mehki in boljši! 🙂

V soboto smo jih pekli. Še danes mehki in slastni. otroci so recept prinesli iz šole.

500 g moke
2 jajci
50 g rjavega sladkorja
150 g medu
150 g masla mehkega
2 žlički pecilnega
noževa konica cimeta

Vse sestavine zgneteš in postaviš v hladilnik za 1 uro. Zvaljaš na 3-5 mm debelo in izrezuješ piškote. Na peki papir , 175 st. C, 12-15 min ( toliko, da se obarvajo ). Takoj, ko se ohladijo, ZAPREŠ v škatlo.

New Report

Close