Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Medicinska fakulteta-ali je vredno?

Medicinska fakulteta-ali je vredno?

Sem dijakinja v gimnaziji in naslednje šolsko leto začnem s tretjim letnikom. Spoznala sem že da me vleče v psihiatrične vode, za kar moram, na Medicinski fakulteti, opraviti najprej 6 let splošne medicine, 2 leti sekundariata in nato še 5 let specializacije. Zanima me – pa iskreno, brez ovinkarjenja- koliko energije, študiranja, kri in znoja je treba vložiti v to in koliko, če sploh kaj, ti ostane časa za družabno življenje in neko manjšo zaposlitev (npr. strežba v lokalu prek Študentskega servisa).

Ne razumite napak, če je vse to potrebno sem pripravljena vložiti svoje telo in dušo, vendar me zanima, od nekoga, ki je že doštudiral na tej fakulteti, ali je bilo teh 13 let študija vrednih ali bi se, če bi se lahko, odločili za kaj drugega.

Živjo! Sama sem doštudirala na MF in že delam. Tako je, nekaterim dolg študij ne ustreza, jaz sem pa že med študijem uživala v njem in mi učenje ni predstavljalo problema. Sedaj bi vse ponovila.

Morda smo nekoliko “na slabšem”, ker nam delovna doba začne teči šele po 26. letu, če vse redno končamo in smo v tem pogledu nekoliko za sovrstniki iz drugih faksov, ki imajo morda že družino in svojo streho nad glavo. Vendar je za študente v naši državi dokaj dobro poskrbljeno in se mi ne zdi, da bi bil to strašen minus.

Glede socialnega življenja je pa seveda vse odvisno od tebe in od načina učenja ter organizacije časa in prioritet. Nekateri so vsako popoldne po predavanjih in vajah ždeli v knjižnici. Jaz sem imela tak sistem, da na večino predavanj nisem hodila (razen na res dobra, to sem odločila na začetku leta), učila pa sem se pred izpiti prb. en mesec za vsakega (kasneje tudi več, ko so bili določeni že bolj zahtevni). Tako da mi je ostalo dovolj časa za druženje, za resno zvezo, za šport in za občasno delo (prva leta le med poletjem, kasneje 2-3x tedensko tudi med letom).

Tako da – če je volja, se vse da, če pa nimaš te želje, ki bi te gnala, je vse težko. Sama nisem nikoli pomislila, da bi se prepisala ali obžalovala vpis. Če kaj, mi je faks še prehitro minil.

Mene iskreno zelo vleče na medicino, a me skrbi, da se bom moral odpovedati svojek vsakodnevnem treniranju v fitnesu in zvezi…
Je možno obdržati hobije ali vsaj ostati fit na MF?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close