Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Medknjižnična izposoja

Medknjižnična izposoja

Ali ima kdo izkušnje oz. ve kaj o mednarodni medknjižniči izposoji, bodisi za članke ali knjige. Pa nikar ne mislite, da vas tukaj sprašujem zato, ker samo sedim doma križem rok, namesto da bi se sama pozanimala. V svoji študijski knjižnici sem že 3x vprašala kako je s tem, pa se kar nekako izmotavajo, za ceno pa so mi vsakič povedali popolnoma različen znesek, kar seveda ne more držati. Vprašala sem tudi v eni drugi knjižnici, kjer so me lepo na celi črti ignorirali. Rada bi vedela, kakšna je cena in koliko časa je treba čakati. Najlepša hvala, če mi bo kdo odgovoril.

Jaz sem do sedaj mislila, da se lahko knjige z medknjižnično izposojo izposoja samo knjižnica, za interno uporabo. A ni logika ravno v tem? Če rabis ti kot oseba neko knjigo, pač greš in se vpišeš še v drugo knjižnico. Tako sem vsaj jaz mislila, ker moje vedenje o mednjižnični izposoji se ustavi pri moji mami, ki dela v knjižnici (zaprtega tipa) in si včasih s formularjem o medknjižnični izposoji izposodi kakšno knjigo iz NUKa, ki je drugače namenjena samo za v čitalnico.

iri ima prav, knjige si po medknjižnični izposoji lahko izposodi samo knjižnica, ti kot posameznica ne. Ni pa se potrebno vpisovat v drugo knjižnico, če rabiš neko knjigo. Naroči ti jo lahko tvoja domača knjižnca, stroške nosiš sama (poštnina v obe smeri), kar je še vedno bolje, kot da bi se vpisala v knjižnico v Mariboru, če živiš recimo v Kopru, kajne??
Če imaš v svoji knjižnici slabe izkušnje, je to verjetno zato, ker s tem nimajo ravno preveč izkušenj, zato se izmotavajo. Ostane ti NUK, tam ti jo bodo sigurno naročili. Mislim, da je celo možno, da si tvoja domača knjižnica preko NUK-a izposodi knjigo iz tujine. Cenik imaš na internetu (http://www.nuk.uni-lj.si/vstop.cgi)

Pa veliko sreče!

Predlagam, da si gradivo iz tujine naročiš preko ene od večjih knjižnic, ki zagotovo naročujejo direktno iz tujine, druge za to potrebujejo posrednika. V zvezi s ceno so mencali, ker za nekatere države cene ne morejo vnaprej vedeti, le približno. Končna cena je namreč odvisna tudi od poštnine, ta pa od teže gradiva. Poleg tega ima vsak dobavitelj svoj veljavni cenik. Če naročiš preko UKM (Univerzitetne knjižnice v MB), te bo izposoja knjige iz Velike Britanije (GB) stala 9.500, iz drugih evr. držav 4.000 SIT; nakup članka pa 2.800 iz GB oz. 2.000 iz drugih evr. držav. Glej spletno stran UKM (http://www.ukm.uni-mb.si/cenik.html).

NAJLEPŠA HVALA VSEM!

New Report

Close