Megane, avto vleče v levo
Pozdravljeni, imam relativno specifično vprašanje. Začetek tega leta sem kupil Megana, letnik 2005, za katerega se je po drugem servisu, ki je bil bolj temeljit, izkazalo, da je bil avto iz sprednje desne strani zaleten.
Težava je, da avto pri cca 80 km/h dela čuden zvok v stilu (wuuuup – wuuup – wuuuup…) in neprestano vleče v levo. Menjali smo končnike, menjal sem gume, delat sem dal optiko in poleg tega še računalniško centriranje servo volana, peljal sem ga na izredni tehnični pregled – skratka vse, kar bi bilo mogoče. Avto je sicer po vsakem servisu manj zavijal, pa kljub temu ne vem več kaj narediti.
Mi lahko kdo prosim pomaga s kakšno idejo (poleg tega, da sedaj resno že razmišljam o menjavi)?
Če je bilo izboljšano, bi se vprašal koliko je sedaj sploh še to moteče? Pogosto avtomobil nima več idealne “špure”, ko je bil enkrat zaleten. Sploh, če je bila večja nesreča. Mogoče vas moti, ker veste za to napako. Ali je kljub temu še vedno zelo občutno vlečenje?
Če boste avtomobil prodali s to napako, se bo kmalu našel novi kupec, ki bo isto spraševal. Tako da bolje da napnemo možgančke vsi skupaj in odkrijemo kaj bi bilo. 🙂
Volansko letev ste pregledali? Menjali? Volanski mehanizem je ok? Servo ojačevalnik tudi?
Če je bil poškodovan avtomobil recimo v levo kolo, se je lahko vse zamaknilo, popokalo in bilo menjano. Od udarca pa se zvije volanska letev, ki lahko vpliva na smer vožnje. Tako, da naj najprej to pregledajo.
Berem in imam enako težavo… verjeten razlog je v nagibu kolesa (to lahko preveriš na optiki ali pa enostavno doma z zelo natančno vodno tehtnico)…. običajno je desno kolo nagnjeno rahlo navznoter, levo pa rahlo navzven (gledano navpično linijo kolesa), vsaj tako je pri meni, kar pomeni, da avto rahlo vleče na levo… poskusiti velja tudi pri vpetju amortizerja, eni imajo dva vijaka pritrditev na karoserijo, kjer se z ustreznim povečanjem lukenj ali samo previjačenjem da vpetje amortizerja in tudi kolesnega nosilca (za disk ipd.)malo spremenit tako, da je nagib bolj pravilen (torej čim bolj enak kot je na desni strani, ki je običajno pravilna – vsaj pri meni)… če kaj pomaga…