Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mehki medenjaki-prosim za recept?

Mehki medenjaki-prosim za recept?

Lepo prosim,če ima kdo PREIZKUŠEN recept za MEHKE medenjake, ne take,ki jih je treba mehčati nekaj dni,če ne celo dlje..

Tisti iz kulinarike (“moji mehki medenjaki”) se meni niso obnesli in jih ne bi delala spet.

Najlepša hvala.

Tole so najboljši medenjaki (po Vendelini)

Medenjaki:
13 dag medu,
1/8 l mleka,
200 g sladkorja v prahu,
1 manjše jajce,
500 g moke,
žlička sode bikarbone,
žlička cimeta.

Med segreješ na 50˚C in dodaš mleko, jajce in sladkor. Dobro premešaš. Dodaš še moko pomešano s sodo bikarbono in cimetom. Zgneteš v testo. Testo zaviješ v folijo in daš počivati v hladilnik (lahko tudi čez noč). Razvaljaš in oblikuješ piškote. Pečeš 10 – 15 minut na 180˚C.
Pečene piškote okrasiš z beljakovim ledom (1 beljak, 12 dag sladkorja v prahu stepeš v gost obliv).
ZELO pomembno je, da testa ne zvaljaš na tanko, ampak kar kake pol cm. Če je pretanko, so potem medenjaki trdi, drugače pa res super mehki.

Aha,pa so mehki zagotovo takoj in ne šele žez nekaj dni?

Po mojih izkušnjah ne smeš medenjakov NIKOLI peči več kot 10 minut na 180°C, ker so potem pretrdi.

Pa še “moj” cecept za mehke medenjake:

MEDENJAKI

700 g moke (500 g mehke in 200 g ostre)
2 žlički sode bikarbone
2 celi jajci + 2 rumenjaka
250 g sladkorja
1 dl + 1 žlica medu
1 dl + 1 žlica olja
1 kavna skodelica mleka
malo cimeta

Med in sladkor segrej na zmerni vročini, da se stopi. Nato dodaj mleko, olje in cimet ter malo ohladi. Vmešaj jajca in rumenjake, dobro premešaj in to zmes dodaj moki, v katero si vmešala sodo bikarbono. Testo je zelo mehko in se ga meša s kuhalnico. Pokrito pusti počivati 12 ur.
Oblikuj kroglice v obliki oreha in jih polagaj na pekač dovolj narazen, ker precej narastejo. Peci 8 – 10 minut na 180 – 200 °C oz. tako dolgo, dokler ne rahlo porjavijo.
Ohlajene pomakaj v čokolado ali sladkorni led.

Mehki so takoj.

Pa veliko uspeha.

poglej pod prehrana-medenjaki-trdota-sem napisala recept.

Sem probala te od Rožice,pa niso nič kaj mehki (mehki so bili samo,ko so bili še topli). Pa sem se držala recepta in niso nič zažgani in imela sem debelejše testo,ko sem izrezovala oblike. 🙁

Aja,namesto cimeta sem dala kar mešano začimbo za medenjake.

Po okusu so dobri,samo trdota…:-( Bo treba še čakati.

Bom probala še ostale recepte,ki jih navajate.

NAJLEPŠA HVALA vsem.

Jaz sem jih včeraj pekla. Meni se zdijo mehki, ampak res ne smejo bit tanki. Se opravičujem, če sem te kakorkoli zavajala. Res sem hotela samo dobro. Mogoče so res pretanki.

jaz sem jih danes pekla in so super, tud mehki so, ampak je pa res da sem ene pekla 10min in so mehkejši kot tisti ki sem jih pekla 13min
za beljakov preliv pa so mi rekli 300g sladkorja v prahu, 1 beljak in 3 žlice limone
njam

New Report

Close