Mehki medenjaki-prosim za recept?
Tole so najboljši medenjaki (po Vendelini)
Medenjaki:
13 dag medu,
1/8 l mleka,
200 g sladkorja v prahu,
1 manjše jajce,
500 g moke,
žlička sode bikarbone,
žlička cimeta.
Med segreješ na 50˚C in dodaš mleko, jajce in sladkor. Dobro premešaš. Dodaš še moko pomešano s sodo bikarbono in cimetom. Zgneteš v testo. Testo zaviješ v folijo in daš počivati v hladilnik (lahko tudi čez noč). Razvaljaš in oblikuješ piškote. Pečeš 10 – 15 minut na 180˚C.
Pečene piškote okrasiš z beljakovim ledom (1 beljak, 12 dag sladkorja v prahu stepeš v gost obliv).
ZELO pomembno je, da testa ne zvaljaš na tanko, ampak kar kake pol cm. Če je pretanko, so potem medenjaki trdi, drugače pa res super mehki.
Pa še “moj” cecept za mehke medenjake:
MEDENJAKI
700 g moke (500 g mehke in 200 g ostre)
2 žlički sode bikarbone
2 celi jajci + 2 rumenjaka
250 g sladkorja
1 dl + 1 žlica medu
1 dl + 1 žlica olja
1 kavna skodelica mleka
malo cimeta
Med in sladkor segrej na zmerni vročini, da se stopi. Nato dodaj mleko, olje in cimet ter malo ohladi. Vmešaj jajca in rumenjake, dobro premešaj in to zmes dodaj moki, v katero si vmešala sodo bikarbono. Testo je zelo mehko in se ga meša s kuhalnico. Pokrito pusti počivati 12 ur.
Oblikuj kroglice v obliki oreha in jih polagaj na pekač dovolj narazen, ker precej narastejo. Peci 8 – 10 minut na 180 – 200 °C oz. tako dolgo, dokler ne rahlo porjavijo.
Ohlajene pomakaj v čokolado ali sladkorni led.
Sem probala te od Rožice,pa niso nič kaj mehki (mehki so bili samo,ko so bili še topli). Pa sem se držala recepta in niso nič zažgani in imela sem debelejše testo,ko sem izrezovala oblike.
Aja,namesto cimeta sem dala kar mešano začimbo za medenjake.
Po okusu so dobri,samo trdota…:-( Bo treba še čakati.
Bom probala še ostale recepte,ki jih navajate.
NAJLEPŠA HVALA vsem.